Novembar 2024 | Pon | Uto | Sre | Čet | Pet | Sub | Ned |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Kalendar |
|
Add This |
|
|
| Milan Rakić | |
| | Autor | Poruka |
---|
biljana Moderator
Broj poruka : 99821 Datum upisa : 21.11.2020
| Naslov: Milan Rakić Uto Jul 06, 2021 9:43 pm | |
| Milan Rakić je rođen 1876. godine u Beogradu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Nakon toga upisao je pravo u Parizu i tamo ga završio. Nakon fakulteta, postao je diplomata te se tim poslom bavio do smrti. Ceo život bio je Srpski poslanik u raznim zemljama sveta. Takođe je bio i dopisni član Srpske kraljevske akademije od 1922. godine, a redovni član postao je 1934. godine. Kao pesik, Rakiće je počeo da objavljuje radove 1902. godine i to u Srpskom književnom glasniku. Za života nije napisao puno pesama, tek pedesetak, od kojih su neke objavljene u četiri zbirke pesama. Prva zbirka izdata mu je 1903. godine pod nazivom „Pesme“. 1912. je objavio „Nove pesme“, a 1924. i 1936. ponovna izdanja „Pesama“. Iako su mu pesme bile odlično prihvatane i od strane publike i od književnih kritičara, on je ipak vrlo rano prestao da piše. Budući da je mnogo putovao po svetu, formu pesama preuzeo je od francuski pesnika, ali je mnogo toga promenio u sopstvenom pesništvu. U njima je isticao narodne ideje i teme, a zbog stila, pesme mu najviše nalikuju na one iz pravca realizma. Ipak, u njima se zbog izražavanja individualnosti naspram kolektiva oseća jasan uticaj dolazećeg modernizma, baš kao što je bilo slučaj kod mnogih pesika koji su, poput Rakića, potekli iz Ilićeve pesničke škole. Rakićeve pesme prevođene su na razne jezike, među kojima su i nemački, francuski, italijanski, ruski, engelski, mađarski i bugarski jezik. Milan Rakić umro je u Zagrebu 1938. godine. Priroda nije samo sve što je vidljivo oku .. ona uključuje i unutarnje slike duše. | |
| | | biljana Moderator
Broj poruka : 99821 Datum upisa : 21.11.2020
| Naslov: Re: Milan Rakić Uto Jul 06, 2021 9:44 pm | |
| Božur MILAN RAKIĆ Kako je lepa ova noć! Gle, svuda, S topole, rasta, bagrema i duda, U mlazevima zlatokosim pada Nesuštastvena mesečina. Sada, Nad livadama gde trava miriše, U rascvetanim granama, svrh njiva Koje se crne posle bujne kiše, Velika duša mesečeva sniva. Sve mirno. Tajac. Ćuti polje ravno Gde nekad pade za četama četa… – Iz mnoge krvi izniknuo davno, Crven i plav, Kosovom božur cveta… Priroda nije samo sve što je vidljivo oku .. ona uključuje i unutarnje slike duše. | |
| | | dođoška Adminka
Bedž : Broj poruka : 279874 Datum upisa : 30.03.2020
| | | | dođoška Adminka
Bedž : Broj poruka : 279874 Datum upisa : 30.03.2020
| Naslov: Re: Milan Rakić Ned Jan 16, 2022 4:48 pm | |
| Čekanje Čekam u senci jednog starog duda da mesec zađe i, skrivena tamom, po uskoj stazi što kroz noć krivuda, da siđeš k meni čežnjivom i samom.
Čekam, a lenjo prolaze minuti, i sati biju na tornju daleko. Već zora sviće, blede mlečni puti, a ja još čekam, - i večno bih ček'o!
O, šta je to što mene veže sada za jednu put, za jedan oblik tela, i što mi duša zatreperi cela, i sva nemoćna izdiše i pada, kad me se takne jedna ruka bela!
I sav zasenjen pred čudesnim sjajem lepote tvoje, slab, bez jednog daha, kao da svakog časa život dajem, prilazim tebi pun pobožnog straha,
posrćem, klecam, dokle me privlače, ko provalija tamna i duboka, i dok se strasnim prelivima mrače, tvoja dva crna neumitna oka... "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Milan Rakić | |
| |
| | | | Milan Rakić | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |