Foto-forum
nije teško biti fin,registracija za 3 sec i obavezno predstavljanje!!!
posle registracije neophodno je ulogovati se ...dakle korisničko ime i lozinka i slobodno krstarite forumom

ugodan boravak želi vam Zoki sa ekipom urednika
Foto-forum
nije teško biti fin,registracija za 3 sec i obavezno predstavljanje!!!
posle registracije neophodno je ulogovati se ...dakle korisničko ime i lozinka i slobodno krstarite forumom

ugodan boravak želi vam Zoki sa ekipom urednika
Foto-forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

The World in Photos

PrijemEventsRegistruj sePristupi
Zadnje teme
» png zimske i novogodišnje linije bord. i ugl.
Srđan Valjarević I_icon_minitimeDanas u 3:02 pm od dođoška

» Jastuci
Srđan Valjarević I_icon_minitimeDanas u 2:27 pm od dođoška

» Enterijeri
Srđan Valjarević I_icon_minitimeDanas u 2:15 pm od dođoška

» Kućne biljke
Srđan Valjarević I_icon_minitimeDanas u 2:12 pm od dođoška

» Potkrovlja/Mansarde
Srđan Valjarević I_icon_minitimeDanas u 2:08 pm od dođoška

» Toplo i lepo
Srđan Valjarević I_icon_minitimeDanas u 2:04 pm od dođoška

» Zavese/žaluzine, tepisi i stolnjaci
Srđan Valjarević I_icon_minitimeDanas u 2:02 pm od dođoška

» Dečije/tinejdž sobe
Srđan Valjarević I_icon_minitimeDanas u 1:59 pm od dođoška

» Morski stil u enterijeru
Srđan Valjarević I_icon_minitimeDanas u 1:56 pm od dođoška

» Trpezarija i "ćoškić za doručkić"
Srđan Valjarević I_icon_minitimeDanas u 1:53 pm od dođoška

» Satovi u enterijeru
Srđan Valjarević I_icon_minitimeDanas u 1:50 pm od dođoška

» Posteljina
Srđan Valjarević I_icon_minitimeDanas u 1:48 pm od dođoška

» Dvorišta, balkoni, vrtovi, terase
Srđan Valjarević I_icon_minitimeDanas u 1:45 pm od dođoška

» Baštenski (vrtni) patuljci...
Srđan Valjarević I_icon_minitimeDanas u 1:41 pm od dođoška

» Povrtnjaci, baštice, staklenici
Srđan Valjarević I_icon_minitimeDanas u 1:10 pm od dođoška

Traži

Rezultati od :

Rechercher Napredna potraga
Naj bolji poslanici
dođoška (281748)
Srđan Valjarević I_vote_lcapSrđan Valjarević I_voting_barSrđan Valjarević I_vote_rcap 
Zoki (187197)
Srđan Valjarević I_vote_lcapSrđan Valjarević I_voting_barSrđan Valjarević I_vote_rcap 
Ружа (169543)
maraja (122180)
BlackW (111592)
biljana (101504)
Doktor M (79536)
Daca* (74450)
djadja (61062)
Brzi (57960)
Decembar 2024
PonUtoSreČetPetSubNed
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
KalendarKalendar
Add This
Bookmark and Share

Srđan Valjarević

Ići dole 
AutorPoruka
dođoška
Adminka
Adminka
dođoška

Bedž : kraljica
Norveška Ženski
Broj poruka : 281748
Datum upisa : 30.03.2020

Srđan Valjarević Empty
PočaljiNaslov: Srđan Valjarević   Srđan Valjarević I_icon_minitimeSre Nov 06, 2024 2:22 pm

Srđan Valjarević 48490410

Srđan Valjarević, savremeni srpski književnik, rođen je u Beogradu, 16. jula 1967. godine. Objavio je više romana i knjiga poezije i proze, a za roman Dnevnik druge zime dobio je književnu nagradu "Biljana Jovanović", 2006. godine. Međunarodni žiri za dodelu Istočnoevropske književne nagrade izabrao je ovaj roman za jedno od 10 najboljih književnih dela u 2006. godini u istočnoj Evropi, među pet stotina kandidata iz 10 zemalja.

Valjarevićev stil pisanja najviše podseća na neposrednost i iskrenost Čarlsa Bukovskog, a kao ljude koji su izvršili najveći uticaj na njegovo stvaralštvo ističe Fridriha Ničea, Volta Vitmena i Džonija Keša.

Prevođen je na švedski, francuski i engleski jezik.

Pisao je za časopis Talas, dnevni list Danas, Plejboj.

"Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?"
Nazad na vrh Ići dole
dođoška
Adminka
Adminka
dođoška

Norveška Ženski

Srđan Valjarević Empty
PočaljiNaslov: Re: Srđan Valjarević   Srđan Valjarević I_icon_minitimeSre Nov 06, 2024 2:25 pm

„Izvadio sam svesku i olovku iz džepa, i pomislio da nacrtam ono što vidim, a video sam taj vrh planine. I nacrtao sam ga. Taj notes je bio mali, tako da sam i planinu nacrtao preko cele jedne strane, i jednu pticu. To je bilo sve što sam nacrtao. I to je bilo jedino što sam uradio a čime sam bio zadovoljan, tako da sam imao razloga da se zahvalim na stipendiji koju sam dobio. Nacrtao sam planinu i pticu, sklopio notes i vratio ga u džep. I nastavio sa izležavanjem na klupi, na brdu s tim smešnim imenom Tragedija. Da li je Plinije Mlađi zaista imao na umu cipele koje su nosili glumci u starom Rimu, ili je to izmišljotina, ili se i njegov život stropoštavao kao i moj? Nisam to mogao da znam, ali bih i sam tako nazvao to brdo. . . “

Srđan Valjarević 51vc4b10

https://mega.nz/#!42BkWSCZ!uuc6rFQUPq0KQ5841uYD_k8XrcdLuRCQCrWNjK9NpJ4

"Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?"
Nazad na vrh Ići dole
dođoška
Adminka
Adminka
dođoška

Norveška Ženski

Srđan Valjarević Empty
PočaljiNaslov: Re: Srđan Valjarević   Srđan Valjarević I_icon_minitimeSre Nov 06, 2024 2:25 pm

"Dnevnik druge zime" Srđana Valjarevića u sebi ima dvije knjige – dnevnik koji autor vodi četiri mjeseca, svaki dan, od 1. prosinca do 31. ožujka, i knjigu pjesama. U dnevniku opisuje borbu sa svojim nogama, svaki dan pokušava napraviti što više koraka, po mogućnosti bez štapa, doći malo dalje nego jučer, a u trideset pjesama, koje su razasute po knjizi, opisuje ono što je bilo prije tih šetnji Beogradom, svoj boravak u bolnici nakon teške bolesti, upale leđne moždine i živaca, zbog koje je ostao privremeno nepokretan.
"Dnevnik druge zime" zapravo je doslovno dnevnik borbe za život, za novi početak; nakon razornog svakodnevnog uništavanja alkoholom, koje ga je dovelo do teške bolesti i invalidskih kolica, autor ne opisuje samo kako ponovo uči hodati, nego i kako ga je bolest promijenila. Hodajući s njim ulicama Beograda, mi gledamo svijet njegovim očima, a nakon krajnjeg iskustva koje je proživio te oči vide izoštrenije i drugačije.
Mudra, potresna i dragocjena knjiga jednog od najvažnijih suvremenih srpskih pisaca.

Srđan Valjarević 46070810

https://mega.nz/#!R2I2gCQL!gMf-tz-lgZeRm8mCFrZ2G_qfInPwm0VxPsal_tfXL0k

Nazad na vrh Ići dole
dođoška
Adminka
Adminka
dođoška

Norveška Ženski

Srđan Valjarević Empty
PočaljiNaslov: Re: Srđan Valjarević   Srđan Valjarević I_icon_minitimeSre Nov 06, 2024 2:28 pm

Srđan Valjarević Fric_i10

Priča o ovoj prosečnoj, a ipak neobičnoj i zabavnoj porodici zapravo je duhovit uvid u srpske i balkanske prilike posle raspada, ratova, tranzicije i prilagođavanja na novu epohu koja je potom nastupila. Otac porodice promenio je u Švajcarskoj ime u Fric i tako su ovi Valjarevićevi povratnici, često sa crnim humorom i ironijom, prihvatili nove navike, nove prijatelje i nove okolnosti koje su po dolasku u domovinu zatekli. U Beogradu će se u jeku pandemije korone družiti sa Kinezom Lijem i njegovom porodicom, jednim malim detetom, profesorom filozofije u penziji, komšinicom frizerkom i mnogim pitoresknim likovima koji ovu prvoklasnu urbanu prozu obogaćuju svojim zgodama i dijalozima. Dok „ne rade ništa“ u svom stančiću na Konjarniku, njihovi brojni komentari na aktuelne događaje, političke prilike i odnose sa susedima u regionu poprimaju odlike groteske i gorke istine o apsurdima koji ispunjavaju naš svakodnevni život.

Fric i Dobrila

Nazad na vrh Ići dole
dođoška
Adminka
Adminka
dođoška

Norveška Ženski

Srđan Valjarević Empty
PočaljiNaslov: Re: Srđan Valjarević   Srđan Valjarević I_icon_minitimeSre Nov 06, 2024 2:31 pm

Srđan Valjarević Brod_k10

Nastavak doživljaja Frica, Dobrile, Mate, Kineza Lija, Profesora filozofije, Malog deteta i drugih slikovitih junaka ove vesele družine. Dok neprestano menjaju majice sa odštampanim uvek novim sloganima koje su sami izmislili, najčešće primerenim situaciji, ovi naši savremenici nastavljaju da raspravljaju i o svakodnevnim i o istorijskim događajima koji ih okružuju, u mnogo čemu apsurdnim. I dok se svi ostali čude, Mate počinje da piše pesme, a Fric ne može da se odupre verskom zastranjivanju i odlučuje da iz korena promeni svoj život…

Brod koji je zaplovio kroz maglu

Nazad na vrh Ići dole
dođoška
Adminka
Adminka
dođoška

Norveška Ženski

Srđan Valjarević Empty
PočaljiNaslov: Re: Srđan Valjarević   Srđan Valjarević I_icon_minitimeSre Nov 06, 2024 2:33 pm

Srđan Valjarević List_n10

Ovim romanom Srđan Valjarević otpočinje svoje književno putovanje ne samo po beogradskim periferijama i opustošenom podneblju devedesetih, nego i po sopstvenoj prošlosti, tražeći odgovore na pitanja o neprilagođenosti cele generacije mladih kojoj je pripadao. Bilo da budan sanja ili da igra fudbal, da zarađuje na nekom od povremenih poslova ili čita Kamijevog Stranca, da luta gradskim ulicama ili sedi u zatvoru zbog remećenja javnog reda i mira, da gluvari sa svojim vršnjacima ili se zanosi devojkama koje sve odreda zove Lidija, glavni junak Jakob, piščev alter-ego, ispisaće oporu hroniku odrastanja u svetu lišenom iluzija, iskreno i nepretenciozno.

List na korici hleba

Nazad na vrh Ići dole
dođoška
Adminka
Adminka
dođoška

Norveška Ženski

Srđan Valjarević Empty
PočaljiNaslov: Re: Srđan Valjarević   Srđan Valjarević I_icon_minitimeSre Nov 06, 2024 2:35 pm

Srđan Valjarević Dzo_fr10

Imam petnaest minuta da
napišem nešto ravnodušno...

Džo Frejzer i 49 + 24 + 5 pesama

Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content

Srđan Valjarević Empty
PočaljiNaslov: Re: Srđan Valjarević   Srđan Valjarević I_icon_minitime

Nazad na vrh Ići dole

Srđan Valjarević
Nazad na vrh 
Strana 1 od 1

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
Foto-forum :: Razne slike-other image :: Biblioteka-
Skoči na: