Novembar 2024 | Pon | Uto | Sre | Čet | Pet | Sub | Ned |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Kalendar |
|
Add This |
|
|
| Branko Miljković | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Zana Član
Broj poruka : 32910 Datum upisa : 01.02.2011
| Naslov: Branko Miljković Sre Feb 23, 2011 7:22 am | |
| First topic message reminder :
Бранко Миљковић (Ниш, 29. јануар 1934 – Загреб, 12. фебруар 1961) је један од најпознатијих српских песника друге половине двадесетог века, есејиста и преводилац.
Миљковићева породица води порекло из Заплања, одакле су се његови родитељи доселили у Ниш. Завршио је Гимназију „Стеван Сремац“ у Нишу, где је његов песнички дар откривен у школском књижевном друштву „Његош“, у коме је, поред осталих, била и песникиња Гордана Тодоровић. У Нишу објављује своје прве песме. Године 1953. одлази у Београд на студије. Дипломирао је филозофију на Филозофском факултету у Београду 1957. године. Још као студент са Драганом М. Јеремићем и групом песника оснива групу неосимболиста (1956), у настојању да у поезији синтетизују песничко искуство симболиста и надреалиста. Прве песме у Београду му објављује Оскар Давичо у часопису „Дело“, и тиме му отвара врата осталих часописа и издавача. Убрзо потом следи његова прва збирка песама "Узалуд је будим" 1956, којом постиже успех код публике и критичара.
Његове ране песме показују утицај француских симболиста Валерија и Малармеа, као и Хераклитове филозофије. Најзначајнија је његова збирка „Ватра и ништа“ у чијој се основи, поред античких митова, налазе национални митови и легенде које је он уткао у сопствену поетику, посебно у циклусу „Утва златокрила“.
Поред поезије, писао је есеје и критике и бавио се превођењем руских и француских песника.
Услед личних неспоразума са једним бројем песника и пријатеља, напушта Београд, у јесен 1960. године, и одлази за уредника културе у Радио Загребу. Убрзо потом, 12. фебруара 1961, налазе га обешеног о дрвету на периферији Загреба. Његова изненадна и прерана смрт отворила је Пандорину кутију разних интерпретација и нагађања, но и данас је највероватнија верзија – самоубиство.
Књиге песамаУзалуд је будим, Београд, 1957, Смрћу против смрти, (Заједно са Блажом Шћепановићем), Београд, 1959. Ватра и ништа, Београд, 1960, Порекло наде, Загреб, 1960, Крв која светли, Београд, 1961.
Život je jedan i nema reprizu! | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Zana Član
| Naslov: Re: Branko Miljković Pon Mar 21, 2011 12:33 pm | |
| Lauda
NAJLEPŠE PEVAJU ZABLUDE. O, vali, Rimuje se more. Tad smo na žal pali. Malo je imena ispisanih na vodi. Svi puze il lete, al malo ko brodi Gordijim morem opasnoj slobodi. Dan je u sebi noć, a sunce se pali. Izgubi put ako putovanju smeta. Ah što je lepo i opasno: cvet radi cveta Posveti gorkoj zvezdi uvrh leta Lekoviti rečnik bilja u uvali. Kroz potajne gore goren lek ti je. Da zemlju zemljom ljubiš vek ti je. Al ako je u oči poljubiš nek ti je Prozračan poljubac ko prazni kristali. | |
| | | Zana Član
| Naslov: Re: Branko Miljković Pon Mar 21, 2011 12:34 pm | |
| Sonet
To su reči uvek iste koje kasne gorku ljubav i svet. One su uspešni prestanak jave, al' ne san kad se izjasne sunca za noć, već nešto treće, neutešni zbog čega jesmo. Izvod iz čudesne basne sna. Gorke obale na kojima neumesni stojimo okrenuti svome početku grešni zbog gubitka vida kada svetlost zgasne. U snu smo oni čije zaljubljene usne traže reči bez cilja, bez izmišljenih predela. Oh te reči kako mogu da ublaže ako su od sna. Lepoto neuvela reči bez senke kada ko čašu sunce držimo u snu gledajući u crne vrhunce. | |
| | | Zana Član
| Naslov: Re: Branko Miljković Pon Mar 21, 2011 12:34 pm | |
| Spavači
Budan ja kradem ono što oni sanjaju
Svest o zaboravu NADA JE LUKSUZ. Večna noć u krvi izmišljenom oku slepim zidom preti. O vatro tamna iza sebe, ko prvi da ljubim tako ljubim, ne mogu da se setim. Zar znam šta sam znao zar znam šta ću znati: skelet usamljeni izgubljeno ime divno usklađene s prazninom što pamti jalovost cveta i jalovost zime. Ja sam zabrinuti ljubavnik tog cveta što mami iz mene to sunce i prazninu pretvara u slavuja, kad različit od sveta predeo me tače i pretvori u prašinu. Al zaboravom svet sam sašuvao i čuvam za sva vremena od vremena i praha O gde su ta mesta kada vetar duva i pustoš pomera? Gde zvezda moja plaha? Niskosti uzalud čeznu pesmu čitam na kolenima predeo koji se otvara u biću u kamenu praznom gde je skita poslednja zvezda čiji sjaj ne vara. | |
| | | Zana Član
| Naslov: Re: Branko Miljković Pon Mar 21, 2011 12:35 pm | |
| ..poshto sam jugonostalgichar...
Jugoslavija
Evo kako je počela u dan svoje nužnosti Sve što nema vatre u sebi sagori što sagori postaje noć što ne izgori rađa dan Treba zapaliti sve što može da gori Treba srušiti sve srušivo, sve što nije večno Treba u svemu i posle svega pronaći nadu Revolucijo ono što ostane je čovek Ono što prođe je proslost Prošlost koja ne prođe je budućnost i budnost Svaka stvar i svaki čovek je detalj tvoje nade Eto tako je počela u dan svoje nužnosti Obala jednome Moru Zvezda na poluostrvu Rt Dobre Volje Oivičena beskrajem Savetuje plodovima ljubav i razum U fabrikama ljudi konzerviraju sunce Koje se javlja na najrazličitije načine U plodu i kamenu podjednako Prvi put slatko drugi put vrelo Sada ima sve što je njeno Na jugu More na severu oblake Na istoku trešnje na zapadu maslinjake I sazvežđe nad Fruškom zvezdane strofe najlepše U kamenu i na vodi: Grozd je uspomena na njihov raspored Ima svoju budućnost i njenu prošlost Ima svoj put i njegovu istinu Savetuje plodovima ljubav i razum Obala jednom Moru Zvezde na Poluostrvu Rt Dobre Volje Oivičen beskrajem Tuđa presahlost bi joj izvore otrovala Tuđe pustinje klevetaju njeno sunce i zemlju A ona bez milosti prema onome što je stvarno Ali ne i istinito ne prestaje da se bori Srce njenih gradova je belo sunce svih ljudi Ona uči gradove da budu braća Velikome Gradu Koji venčava Šumadiju i Zagorje Međusobno i sa budnošću Istraživači pod zemljom u smrti vojnici i rudari Istraživači u vazduhu pevači i ikari Istraživači pod vodom pesnici nesvesnoga Tražite nađite pretražite sva blaga Sve mogućnosti i sva imena svom Jugu Koji savetuje plodovima ljubav i razum. | |
| | | Zana Član
| Naslov: Re: Branko Miljković Pon Mar 21, 2011 12:36 pm | |
| Magistrale
Neka me nedostojnog vetar obavije, Žalbo crnih ptica i tužne pohvale, Nekoga sveta teške sene pale. šta je to što se u dnu pesme krije? Lepi moj dane s dušom elegije, Tražim početak, sjaj i sate stale Kad su ti dve tužne ptice večnost dale Pred vratima iza kojih prostor gnjije. Tu izgubljeno sećanje, pustinju hrani. I kraj vatre kojom ne hrane se dani Zakopani lelek i nenađeno blago stoje. Ljubavi moja mrtva, a ipak živa, O sve što prođe večnost jedva biva I nema mene, al ima ljubavi moje. | |
| | | Zana Član
| Naslov: Re: Branko Miljković Pon Mar 21, 2011 12:37 pm | |
| ARILJSKI ANĐEO
O ANĐELU I ZIDU
I
Zauzme svoje mesto izmedu sedam zvezda kada prestaje vatra i zbivanje i pocinje cisa kristalizacija podarena u smiravanju. Andeo usamljen na zidu, možda on stvarno postoji u zidu, ali kada nije na zidu, on je sen! U svojoj prvobitnoj ozbiljnosti smanjuje vidljivost nekim stvarima. Tada pocinje lutanje, osetim da se menja struktura mojih cula i da umesto cela imam jednu jedinu misao. Ne postoji trijumf izvan nesrece. Dok smo to saznali neprimetno smo zamenili sebe. Tako smo stvarno pretvorili u mit, da docnije posumnjamo u njega. Ali jedan pesnik koji je dugo stajao ispod zida u koji je bilo nemoguce posumnjati, valjda zbog njegovog gor ukusa i tvrdoce, prepoznao je svoje lice bezbroj puta seljeno na jednom srpskom srednjovekovnom andelu. Onda on stvarno postoji izmedu elemenata i odnosa koji poravnavaju svet, postoji u cistoj mogucnosti kao cudo i vernost silama koje su iza zida. | |
| | | Zana Član
| Naslov: Re: Branko Miljković Pon Mar 21, 2011 12:38 pm | |
| II
To mogu da objasne samo vode koje ne teku, taj mirni lik kada prestaje vatra i zbivanje i pocinje kristalizacija. I mada je supstancija tih zvezda oko glave nematerijalna, one pripadaju covekovom prostoru. Ali to lice ostaje najbolji dokaz zelenog sunca i videnih škorpija. Iza toga lica necija krv ceka da bude rodena i ona ce prepoznati to lice. U srcu se pali svetlost koja obecava da ce sve biti videno i sagledano u secanju i buducnosti i u sebi samo. Dotle treba sacuvati svoje oci koje gledaju sa nekoga zida i cuvati se oslepljenja i zaslepljenja. Nisam prvi koji se plašim da ne oslepim zabrinut za dubinu svoga oka kad gledam u jezero ili u prostor. A ništa nije teže nego gledati citavu vecnsot sa nekog zida. I najviše nam pri tom nedostaje praznina gde ne struji krv i gde bismo smestili svoje predstave o eventualnom božanstvu. Ipak ništa nije izgubljeno, jer praznina je to cega nema. Ali ima nešto oko njegove glave ono što je cista lepota i neprevazidena vrlina, a slicno je praznini. | |
| | | Zana Član
| Naslov: Re: Branko Miljković Pon Mar 21, 2011 12:38 pm | |
| III
Ovaj konkretni Andeo, osvetljen sam sobom iznutra, da je u pustinji rekao bi: šta ce mi nada ako ne da sacuvam ovu pustinju. Da side sa zida, rekao bi: ovo je predeo koji produžuje ljubav.
Anđele gorki praznine i snage, Kad ukaza se sunce kakav nije Svet, gde je nevoljen, jace cu voleti drage, Dok plod posejan u paklu na nebu ne sazrije, Ako namere dobre srce vocu Podari, kakvom vatrom vodeni idu, Dok pcela stavlja žaoku u slatkocu Za smisao leta na iskusnom zidu. O, opija me vatra tako trezna Oko tvoje glave ko prolece! KO tebe nije video taj ne zna Sebe, ko tebe ne vide taj nece Nikuda stici, jer beskrajan je put. Gle mesec bliski iznad rujnog cveta Dobi oblik srpa: lepota je smrt Gde vrlina otkri mogucnost uzleta. Nepomican si, zato te ne mogu stici; Tako blizu mene drugi vazduh dišeš dok silazak u dubinu obecava sve više Zvezda na koju treba se tek navici. Divno praznoverje što izmišljaš krila Oslepljenom vazduhu u toj sažetosti, Tvoja je mladost pre svih mladosti bila I ostala na zidu ko slika milosti. O sretna mladost koja proci nece! Da bi bio razumljiv srcu osta Mlad u izdvojenom danu koji posta Svetlost što me miri sa vecnim prolecem. Prah ružama taknut do mirisa se vinu Na zvezdanoj promaji gde mi dan odškrinu Vatru, vatru, slepo to obožavanje Elemenata, koje sagore sopstvenu Buducnost i sunce pretvori u senu Nebeskoga bilja pred mracno svitanje. Ti me zgušnjavaš na mesto gde padoh, Iza poslednje misli poslednja nado! Tvoja cula sebe osluškuju, svoju Nestvarnost, svoju beskrajnu uspomenu; Tvoja praznina svet i zvezde krenu u cudno poimanje tog duha u Broju. Sricem fosil tvoga imena u suši Vere i lažnog rasta lažnoj duši, Jer i da te nema, praznina u kojoj Zamišljamo te, ipak, nikad ne bi Prestala da nas opija, u sebi Uvek druga prevarenoj srži mojoj. Da nisi andeo koga strah moj kroti Cudovište bi bio u svoj lepoti Cije poreklo u mojoj je želji Da uništen budem tamo gde postaje Moja nemoc moja snaga koja daje Istinu recima u lažnoj povelji. Zbog tvoje nadmoci ostah pust i sam, Što snih zaboravih, pa me prože plam, Dok na kraju tvog imena bukti baršun ptice što prelete svet unazad varav Do mirisa ruže u kamenu. Bar šum Naslikane grane da pomeri narav Bilja! Kako da te sacuvam od tudih Misli u meni, dok bivam sve ludi Za vrednu gorcinu, šuplje dvojstvo lika, Ciji je rast odjek buducnosti prazne Što podatno traži nacine prolazne Da bujalsot svoju neprolazno slika. Još malo i zacutacu pred tobom, Dok bdiš onocvetno nad ispražnjenim grobom, Anđele pred neumoljivom lepotom kraja Gde je mir i zrelost pesmu zamenila, I mramor gde mramor vecne vode spaja Sa kamenom kome izrastaju krila. Sve što postoji teži nejasnosti, Galeb oponaša litice plahosti, što vrtlog odrazi samo vrtlog biva; Ima li dokaza lepote pomerene. Culom u nebice koje zaodene Oblikom bekstva stvarnost što se skriva? Oh naše srce kog dostojni nismo ni onda kad najmudriji mi smo, dok budni pred onim što nas snom prevlada Ne zavapimo: milosti! To pelud Nekorisnog pada na nevinost belu Cveta treznog cije ime posta nada. O Anđele blagi uprkos svojoj moci, Il upravo zbog nje, vatro sa svojom noci, Kako se zbi divno da bice ti izbegne Mesto koje bi izvan tebe bilo, Jer zabunom sve se zbilo što se zbilo A sjaj koji kasni najdublje dosegne. Naše ime nece berbu doživeti Svega što može sebe da seti. Pojedinacno nas, joj, unerazumi; Opšte nas zaslepi. Zabuna je slicnost. Moje lice tone u cudnu bezlicnost Koja mermerom svoje oci umi. Ah, nado koju vrisak zna izreci, Teskoba i griža, pre no mir u sreci, Slabi smo i lomni kao list liskuna I ne usudujemo se da budemo drukcji. preselili smo cvece pod rep zmiji, A ipak nam je duša nada puna. Daj lobanju praznu za preživele laži; Neizbežni dodir sna i praha traži Imena posna trostrukih odraza. Vlastito me srce porazi. O, krah, Kad krv svoju buri podmecem, i plah Penjem se na vrh presahnulog mlaza. Vratice te vreme. Klecace i vlati Ko u Matjeci, na gori što pati, Dok te u dubini preureduju zvezde, Koje ne vidiš, al vidiš zvezdanost Presvislu u vodi bez cari što zanos Tvog srca troši za hridine trezne. Moja te ljubav pretvori u nešto Što se ne može voleti. Al vešto Tvoj kostur prazno prepozna sazvežde. Ko ce preživeti Plod, ako ga bude, Sicušan ispod drveta, kog lude Pokušaše tresti u zore sve bleše. Tu vrsta tla progovori sa grane Zavedena od sunca u nepojmne dane, Kada znam šta mi okružava vid, Al ne znam sunce što ga ispunjava Na ulasku u zemlju koja spava Sanjajuci trule lobanje i zid.
Prazno je dublje. Jao, vreme, gde te Plamen preseca. Osporeni svete! Nije li strašan let koji je dokaz Praznine u stvarima. Cvet umesto oka Isto sunce vide. Slepo slepim samo Videti možeš. Zaledeni plam Ogledalo posta onome što sanja. Oblik je vrline strela ugledanja Što svetlost raskopca orlu ispod grla: Zapamcena zimo bit je neumrla Jao, vreme, ustah, al se ne probudih; Šta to videh, šta to sanjah, pa sad ludim, Asketska ružo, seni oplodena Cvetom, krv ti zajmim, a sam bivam sena. Tu nema sunca, jer sve sobom zraci Mesto uzalud pokušano. Jaci Postaje koji svoju slabost spozna, Cvet šupljom rukom otkinut. O grozna Sviralo koja presaduješ vlati Iz pitome doline na liticu što plamti! Gluv da cuje nemoc kako vešto svira Šupljinu frule iznutra i pepeo dodira Sluh sažet zvezdom uspomenu zgusnu Preprica rosu i nevericu usnu Mameci sene iz svirale prazne Išcezlim danom. Jao, reci razne Isto znaci. Nikad cvet ne mogu reci Ako ne mirisah necvet mnogo veci. Najbliži dan je koji prode davno, Smirenost seni primaknuta slavno. Jao, vreme strmo izraslo iz lažnog Susreta cuda u umu. Nevažno Sprema u svemu videnom poraze Oku i uhu dok sazvežda silaze Kroz levak cveta u zemlju, prestrogo štivo korenju. Tu sam iznemogo. I više vatre posta sunce zlobe, Zlatni pocetak otrova i teskobe.
Sve je nestvarno dok traje i diše; Stvaran je cvet cija odsutnost miriše I cveta, i cveta vec odavno nema; Bespucem do nade pesnu mi priprema, Kad izdan još volim onu koja spava. uspomeno zlatni praže zaborava! Iz presadenog otrova dan raste i sprema Pocetak lepote, a lepote još nema: U prekomernosti i izobilju se gubi. Lepo je manjkanje u sebi što ljubi Prazninu i mesto još neoporavljeno Od odlaska andela, svislo bilje. Seno Na tragu odlutalog cveta cije ime Miriše izvan vrta i vodi me Do cistih mesta, nestvarnih bez nade, Ružo pomerena najsladi moj jade, O kako divno traješ izmerena Svojom odsutnošcu, odvažno mislena. Vatro bezbolna, a žestino daha Onog cega nema, primedbo mog praha, što prista na sebe, ali nade pun, Zbog koje je svaki svršetak nepotpun, Odsevom cilja neprozirnost smiri, Uvredu gline suncu, sjaj raširi. Zid mutni što se pod freskom otrezni I ojaca prazni zanos neoprezni, Nek lepše od zvuka sluti mi suštinu, gubljenje vida i put u dolinu. Jer i pad je let dok se ne padne U sebe; a tamo - nema nas, vec gadne Kljuju nas ptice i ruglo smo svima: Ko nema više srca taj ga ima. I pakao je ljubav kad dozrevanje oka Ružu u sliku pretvori, duboka Rasanjanost da joj ludi miris kroti I oduzme srce vedrini i lepoti, Jer ako krajnosti isto sunce doji Suvišno je srce gde pesma postoji. Providnost lepotu opsednu da plane Kad prezirom kazni sve izlišne dane Gde dosada je vrlina bez nade Pepeo odbleska koji upoznade Ispražnjen jug i posvecene ruže Sjajem nove zvezde za prestare muke Kad pakao je ljubav i isti oganj gori U zlocinackom srcu i na gori.
Biljko, pomešanost smešnu zemlje i vode Kažnjenu blatom, blago prezri cvetom. Al pristani na svet koji zvezde vode Izlasku mutnom s bezbožnim poletom. Srce rodi ponoc glave, al izbavi Sebe anšelom kada vreme stade. I oploden prahom mutni cvet objavi Pomeranje porekla, dan veci od nade. Biljka te misli; moj um se iseli Smelo u cvet koji ironicno gleda Lobanju praznu. Ko pticom isceli Ponor prolecu bezazlenost preda. Ružom pogrešno i nežnije kazana vatro, Prolece proše i niko se ne stidi Da preostale dane kao buducnost vidi, Koju preletaju gmizavci s pticjom maštom. Preporadanjem ispiraj sjaj svetu I zvezdi koja ponore zataji; Neka se trulež otrezni u cvetu Nepoznat nesvesnoj ruži koja sjaji. Držiš u ruci vatru kao da je To nešto stvarno, Anđele sa zida, Na ulasku u zavicaj koji daje Lobanju trulu za zlato mog vida. Primi i cvet koga preziru ljiljani Zapamcene mudrosti u susret mom prahu. Istinske su reci tužne; pravi dani Prazni. U prašini trag nadi uzdahu! Kao oni što se oslobodiše ljubavi Ljubeci silno, sici ce jednom prazan U svet polutame, gde zaborav plavi Polja, a zvezde tamani zaraza. Trešnjo neverice bez oblika srca Ljudskog, zvezdane padavice vruce, U poljupcu se ništavnost koprca, A put je samo upoznato bespuce. Iz srca mi slavuj izmami gora, Pa prazan klecim pred onim što pade, Sred nepokretnih vetrova i mora Praznih: pakao - predeo bez nade! Šumor bez šume i cvrkut bez ptice, Prazno što je traje; ne cuje se što jeste. dok s mrtvog oca skidam nasledeno lice Vatrom se zveri i zvezde priceste. Cista rec koja kaže sebe manom Izbeže tvom bicu, al upozna zoru; Dovrši ti nebo u neiskaznom, Da ti ime ceznu ostrva u moru. Da umesto mene pati, pesme eto! Ispražnjeno srce još je uvek živo. Za veliko sunce u kamenu sažeto Kristal isturi prozirnost ko secivo. Kamen je potcinjen govoru i zimi. O reci koje receno potkupi! Zvezdo, moj pakao i moje srce primi Ugašenom rukom što beskraj iscrpi. Oslepljenom rosom u nadanje i vece Vara me azur poklonom tebi slicnim I strah stvarniji od onih što klece U strahu od promena pred zlom nepomicnim. Odgovaraju vode odraženo I dan pronaden pre nego što sine; Pocetak sveta vide poraženo Ime svetlosti koja svetom mine. A tvoja milost puteve odvodi U ružicnjake jasne, sestro krina, Izmenjena zvezdama odsutnim u vodi Nad kojom lebdi njezina dubina. Pjan od udaraca srca još teturam Na Jugu bez Mora što preplivah ga ipak, Jer nestvarnost je jaca i najžešca je bura Na moru kog nema, a huci i dipa. Zvonke ruke pružam gradu koji spava Pometenih jezika, sa suncem u bari, Uzidanih majki u zid muških glava, S andelom u vocu i oku što stražari. Lukavstvo pozajmljenih dogadaja, Neizrecivo a nauceno ko vreme, Varko, u tebi udes i slucaj spaja, Gde preraste sliku i sjaj uspomene. Nek ti ime ceznu ostrva u plimi, Anđele, i pesma koja mesto mene Pati, jer pakao i moje srce primi, Da bela iznutra crnim tragom krene. Pomeranje porekla dan veci od nade U kalemljenom plodu reci slutim, Ponor u ruci andela što stade S vatrom na ulasku u zavicaj mutni. Da dan pronade pre nego što sine, U oku i vocu tamni obris raja, Nestvarnost punu volje i žestine Koja u nama kob i slucaj spaja. Glavo sve dalja od srca mom prahu Trulež u cvetu otrezni i celu Noć kroz predele bez nade, u strahu, Prazno i zemljano vapi zvezdu belu. | |
| | | Zana Član
| Naslov: Re: Branko Miljković Pon Mar 21, 2011 12:39 pm | |
| FRULA
Groznice nežne poremećenog cveta Slutiš. Gle, bilju klanjaš se opet. Tragom pjanog jutra i išcezlog leta Požuri, opevaj pre praznika svet. Ponovi dan zbog nezahvalnog tela Što suncu uzvraca senkom i pesmu kvari. Vrati coveku usamljenu pticu: Pod praznim nebom placu sokolari. dozovi utve s gora u predanje. Sastavi cula pesmom da ne venu U noci tela. Nek bude sve manje Vidljivog da ostvariš uspomenu. Prazniš mi koleno i uzimaš srce Žuri, krug opevaj, nesrecu prevari Smederevo otvori, ptici se dodvori Pod praznm nebom placu sokolari. | |
| | | Zana Član
| GOJKOVICA
I tako budućnost mračnoj nadi posta Sužanj i talac zlo životu verno. Grlicu opeva kamenje što osta U predelu koji raste lakoverno. Jesi li živi stub grad il mrtva Beli bedem dojiš prevaru sve veću? Prazno ime nade i prelepa žrtva U zidu bez zvezda pravedno se sreću. Tela čistijeg od izgubljenih reči gori Dan posle vremena koga se svi boje. Noć niz bojanu otiče u tvoje Srce prodano nesigurno zori. Trgovci časni što kupuju vatrom Iz tvojih ruku istinito blago Na tvome telu grad crtaju jatom žrtvenih ždralova umiljatom snagom. Život je jedan i nema reprizu! | |
| | | Zana Član
| SLUGA MILUTIN
Poslednju svetlost slabosti prate i bilje... Upotrebljiv samo u snu, svet nas vara! Varnicom nežnom niz crno kovilje Doživljen predeo obuze prevara. Što je duboki nit leti nit tone. Nit varkanjem varke bogojavno plane, Da noć koja ih naizust zna trone Potkupljivim srebrom mudrosti prerane. Gorka pričest sluha u sebi vas krije, Čemerni labudi izlišnosti britke. Usamljenost je niskost. Gospo moja, bije Svako u svom mraku izgubljene bitke. A kad zid lobanja sve vreme opčini Niko neće znati je l rano il kasno za ljubav za put il smrt dok sunce jasno Kuva odbeglu gorčinu u visini. Život je jedan i nema reprizu! | |
| | | Zana Član
| Naslov: Re: Branko Miljković Pon Mar 21, 2011 12:40 pm | |
| TAMNI VILAJET
Tuđom su pesmom očarani. Teška Neverstva kriju u srcu što strepi: Slavuje stranputica. Sunce je greška Pracena videnim užasima slepim. Noć umesto oka lukava vatra nudi. Al stoje kužni u istrošenom vazduhu I slede vidljivost razlicito ljudi. Ponor sumnja u njih jer ih ispunjava; Samo su slabi izvan opasnosti. U zločin je umešan i onaj ko spava. Nikoga nema da jakima oprosti Što sidoše u tamni vilajet i zlato Koje se ne može uzeti otkriše. Što god da činiš zlo činiš jer blato Iz toga podzemlja slavno je sve više. Život je jedan i nema reprizu! | |
| | | Zana Član
| RAVIJOJLA
...tužna vila nije sjena puka" Tin Tvoje je srce uzrok dana i noći Vreme slično suncu dubokom i prazni Zabranjeni slavuji slavni al bez noći Tvoje je srce uzrok dana i noći Da sve što prođe vrati se po kazni Tužna posestrimo čemera i bune Pelen je jedini lek i gorka nega Srcu još gorčem što se tobom kune Tužna posestrimo čemera i bune Jetkih mudraca s izmišljena brega Tvoje je srce u drugima ti samo pevaš I tvoja ih praznina sve više očarava Oproštena im oporost dosneva Tvoje je srce u drugima dok pevaš O iskri iskrenoj koja ojačava U taštom predelu kome odolevaš Život je jedan i nema reprizu! | |
| | | Zana Član
| KOLO
Van njega sve je beskraj, varka i zloba, Praznina u vetar pretvorena tašto. Samo je budnost pesma, i teskoba, Beščulno mesto prevareno maštom. Izmišljanje slepog u kovitlac oka, O saplitanje kroz izmišljen vrt! Iskustvo oslobođeno pamćenja Opčini bilje nežnosti i smrt Okolo vremena, okolo kostura, Okolo današnjeg dana opraštanje. Dok se srce igra svojom prozirnošću Ugasla jasnost čeka ispaštanje. Čikaju svet za potiljkom. Čuj Šta zakasnela frula kaže svetu. Iz pepela oka izleće slavuj Krilatost klisure odmeni sujetu. Život je jedan i nema reprizu! | |
| | | Zana Član
| DODOLE
Ko sat bez kazaljke svetom otkucava Pronađena praznina danu sagorelom Što posvada budno sa onim što spava I let zaustavljen s laži odletelom. Pa pevaju: daj nam budućnost ko sećanje, Svet više iza nas negoli u nama. Da bi čeznula i pevali daj manje Nego što nam treba. Padaj kišo tamna! Ružu nutrine nude bezazleno Promuklom dodiru dana da ga savlada. Između njih i sveta strmog, eno, Kao u jamu teška kiša pada. Žuboriku biljno pesmom dozivaju I dan iza leda ko potonji cvet. Bela im vrana na jeziku. Znaju Sa lažnom slikom da pomire svet. Život je jedan i nema reprizu! | |
| | | Zana Član
| Naslov: Re: Branko Miljković Pon Mar 21, 2011 12:41 pm | |
| RASKOVNIK
...Nekakva (može biti izmišljena) trava za koju se misli da se od nje (kad se njome dohvati) svaka brava i svaki drugi zaklop otvori sam od sebe" Vuk St. Karadžić Otvori kam u kom iskra malaksava, Da lepši od praznina obican da bude. Iznesi blago iz lažnih ostava, Iz izmišljenog pakla lekovit jed rude. Pokloni svoju biljnu mudrost danu. Otvori putu reči, u riznicu golje. Oko zahodi sa suncem, ne srce. Osvanu Varka, rekavši: hajdemo u polje! biljni sezame otvori obzorje Za sve koji su se rodili prerano, Nek udu u tuđe srce ako su otvorili svoje, Putnici vrlim li morem, gorom li sanom. Otvori semenku u kojoj nežno čami Zaboravljeno prolece. Otvori Kamen što precuta zvezde svojoj tami. Otvori put ptici, čoveku i zori. Život je jedan i nema reprizu! | |
| | | krugovi Član
Broj poruka : 676 Datum upisa : 28.05.2011
| Naslov: Re: Branko Miljković Uto Okt 18, 2011 12:18 pm | |
| Više mi nisu potrebne reči treba mi vreme Vreme je da sunce kaže koliko je sati Vreme je da cvet progovori a usta zaneme Ko loše živi zar moze jasno zapevati!
Verovao sam u san i u nepogodu U dve noći bio zaljubljen noću Dok jug i sever u istome plodu Sazrevaju i cvokoću.
Sanjajući ja sam sve praznike prespavao! I grom je pripitomljen pevao u staklu. Ne rekoh li: vatru vrati na mesto pravo A poljupcu je mesto u paklu.
I hlebovi se pod zemljom školuju Ja bih se želeo na strani zla tući Pa ipak po milosti istorije Povraćajući i ja ću u raj ući.
Za prijatelje proglasio sam hulje Zaljubljene u sve što peva i škodi. Dok mi zvezde kolena ne nažulje Moliću se pobožnoj vodi. | |
| | | krugovi Član
Broj poruka : 676 Datum upisa : 28.05.2011
| Naslov: Re: Branko Miljković Uto Okt 18, 2011 12:20 pm | |
| | |
| | | Alen Član
Broj poruka : 1510 Datum upisa : 15.09.2011
| Naslov: Re: Branko Miljković Čet Okt 27, 2011 1:52 pm | |
| Budim je zbog sunca koje objasnjava sebe biljkama zbog neba razapetog izmedju prstiju budim je zbog reci koje peku grlo, volim je usima treba ici do kraja sveta i naci rosu na travi budim je zbog dalekih stvari koje lice na ove ovde zbog ljudi koji bez cela i imena prolaze ulicom zbog anonimnih reci, trgova budim je zbog manufakturnih pejzaza, javnih parkova budim je zbog ove nase planete koja ce mozda biti mina u raskrvavljenom nebu zbog osmeha u kamenu drugova zaspalih izmedju dve bitke kada nebo nije bilo vise veliki kavez za ptice nego aerodrom moja ljubav puna drugih je deo zore koju budim budim je zbog zore, zbog ljubavi, zbog sebe, zbog drugih budim je, mada je to uzaludnije negoli dozivati pticu zauvek sletelu
Sigurno je rekla: neka me trazi i vidi da me nema ta zena sa rukama deteta, koju volim to dete koje je zaspalo ne obrisavsi suze koje budim uzalud, uzalud, uzalud uzalud je budim jer ce se probuditi drukcija i nova, uzalud je budim jer njena usta nece moci da joj kazu uzalud je budim ti znas, voda protice, ali ne kaze nista uzalud je budim treba obecati izgubljenom imenu necije lice u pesku
ako nije tako odsecite mi ruke i pretvorite me u kamen
Uzalud je budim - Branko Miljković | |
| | | roberta_bg Član
Broj poruka : 23353 Datum upisa : 23.12.2011
| Naslov: Re: Branko Miljković Uto Jun 05, 2012 8:17 pm | |
| Poeziju će svi pisati
San je davna i zaboravljena istina koju više niko ne ume da proveri sada tuđina peva ko more i zabrinutost istok je zapadno od zapada lažno kretanje je najbrže sada pevaju mudrost i ptice moje zapuštene bolesti cvet između pepela i mirisa oni koji odbijaju da prežive ljubav i ljubavnici koji vraćaju vreme unazad vrt čije mirise zemlja ne prepoznaje i zemlja koja ostaje verna smrti jer svet ovaj suncu nije jedina briga ali jednoga dana tamo gde je bilo srce stajaće sunce i neće biti u ljudskom govoru takvih reči kojih će se pesma odreći poeziju će svi pisati istina će prisustvovati u svim rečima na mestima gde je pesma najlepša onaj koji je prvi zapevao povući će se prepuštajući pesmu drugima ja prihvatam veliku misao budućih poetika: jedan nesrećan čovek ne može biti pesnik ja primam na sebe osudu propevale gomile: KO NE UME DA SLUŠA PESMU SLUŠAĆE OLUJU ali: HOĆE LI SLOBODA UMETI DA PEVA KAO ŠTO SU SUŽNJI PEVALI O NJOJ | |
| | | Zoki Funder
Broj poruka : 186876 Datum upisa : 01.01.2010 Godina : 62 Lokacija : Sombor
| Naslov: Re: Branko Miljković Pet Nov 02, 2012 1:27 pm | |
| Ceo jedan narod Izmišlja reči za pesmu Koju će se usuditi da napiše Jedan čovek posle sto godina
Ne boj se reči Nije to ništa Al ipak pazi ne ljubi prošlost u ruku
Pevaj kao da ništa nije bilo Juče ili pre sto godina Nemamo vremena za rimu Zvezdi sa severa ptici s juga
Ne boj se pesme Reci, gde ćeš sutra Zamka ti u zamci ...varaj vrata, piše na vratima
Poezija zija u svoje glupo p Pesme sme svako da piše I onaj koji ne zna kako se pišu Velika slova od danas nepotrebna
Što je više gluvih Pesma dobija u vremenu Pokaži svoje srce i umri Niko dva puta nije bio pesnik
Kao lekar zaljubljen u bolesti Ljubavi pitam te čemu si me naučila Kakvim nepotrebnim znanjima Pticama zaljubljenim u sonet i ćirilicu
U vatri - noć Izaći iz sna Al poneti i blago Kad sanjaš noć je tvoja sluškinja
I govorim ti kao što ptica leti kroz lišenost Ko ljubi opasnost ljubi izgubljeno vreme i plamen Slučaj živi u nedostatku strasti Ja preplivavam da i ne mora uzaludnog
Treba ljubavi moja Objasniti miris Definisati vatru Malo dublje malo visočije zemlja je nekorisna
Vreme prošlo je vreme stvarnije Kao prošlogodišnja žetva koja se vratila u zemlju Treba sve ponovo i drugačije reći Život još nije završen iako je prošao | |
| | | Maja Član
Broj poruka : 11362 Datum upisa : 05.09.2012 Godina : 40
| Naslov: Re: Branko Miljković Pet Dec 21, 2012 12:46 pm | |
| Nema je ovde, sve je više gubim U časnom krugu kog zaborav rubi. Oh, gipka sliko varke, varko živa, kad kamen vida njeno lice biva.
Daj mi snage da neporočno ljubim dane započeo tužno. Tu se skriva bol bez odjeka i reč bez odziva. O, daj mi snage nad silama grubim.
Vrati mi sličnost da usnim, dok strava tišti mi čelo i niče na stolu. Ona je deo predela što spava. Pomešana s vetrom dok ćuti u sjaju iscrpem budućnost u svirepom bolu što sanja krv leta i pakao u raju. | |
| | | dođoška Adminka
Bedž : Broj poruka : 279572 Datum upisa : 30.03.2020
| Naslov: Re: Branko Miljković Pon Avg 16, 2021 7:02 pm | |
| "Budi tuđa pesma, tuđa sreća Budi grom zarđao u moru." "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Branko Miljković Čet Avg 26, 2021 10:24 pm | |
| Ja volim reč o koju se otimaju dve slike i sliku nacrtanu na očnom kapku iznutra, cvetove koji se prepiru sa vremenom u ime budućih plodova i prolećne časti. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Branko Miljković Pon Sep 20, 2021 9:52 pm | |
| У срцу љубав јача од смрти У глави мисао већа од главе И то је одбрана земље Страшни су ратници под земљом, војници одбране Залиха снаге спремна ако живи клону И то је одбрана земље Велика реч ни из срца ни из главе Већ из земље ко биљка или цвет Расте, и то је одбрана земље Намучено зрно мисли цвет Дан мисли сунце И то је одбрана земље Колико је земље иза нас Толико је снаге у нама И то је одбрана земље "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| | | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Branko Miljković Sub Feb 19, 2022 8:05 pm | |
| Uzmite šaku svežeg pepela ili bilo čega što je prošlo i videćete da je to još uvek vatra ili da to može biti. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Branko Miljković Pon Jan 08, 2024 8:32 pm | |
| "Bar pola svetske poezije je napisano zato što neko nije imao hrabrosti da nekome izjavi ljubav." "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Branko Miljković | |
| |
| | | | Branko Miljković | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |