Novembar 2024 | Pon | Uto | Sre | Čet | Pet | Sub | Ned |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Kalendar |
|
Add This |
|
|
| Žak Prever | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Zana Član
Broj poruka : 32910 Datum upisa : 01.02.2011
| Naslov: Žak Prever Ned Feb 27, 2011 9:14 am | |
| First topic message reminder :
Жак Превер је рођен 4. фебруара 1900. године у Нејиу на Сени, париском предграђу на ивици Болоњске шуме, од оца Андреа Превера и мајке Сизане Превер рођене Катис. Породица има финансијске тешкоће, селе се у Тулон, па се опет враћају у Париз. Стална пресељења, промене школа, оскудица и Први светски рат утичу да Превер заувек напусти школовање и од своје петнаесте године, ради повремено разне физичке и канцеларијске послове.
Служи војску у Линевилу у Лорени, где упознаје Ива Тангија, будућег великог сликара надреализма, и у Цариграду где упознаје Марсела Дијамера. По повратку у Париз тројица пријатеља станују заједно.
Године 1925. Превер се венчао са пријатељицом из детињства Симон Дијен. У њиховој кући на Монпарнасу окупљају се Бретон, Деснос, Арагон, Пере, Кено и други надреалисти, а домаћини су Танги, Превер и Дијамел са својим супругама. Тројица пријатеља одлучују, да се прикључе надреалистичном покрету (1925. године).
Преверова сарадња са надреалистима трајала је све до разлаза са Бретоном 1928. године.
Од 1930, заједно са млађим братом, филмским режисером, Пјером Превером радио је на реализацији неколико филмова, као глумац, асистент и сценариста; касније је писао сценарије и дијалоге за Реноара, Карнеа, Гремијона, Кајата, Отан Лару и друге режисере.
Тридесетих година Превер је почео да пише и за кабарее, кафе-театре и авангардне позоришне трупе: краће драме, монологе, хорске реситале и шансоне.
Сарађује са композитором Жозефом Козмом и позоришном групом "Октобар".
Године 1946. родила се Мишел, кћи Жака и Жанине Превер.
До своје смрти 11. априла 1977. године, објавио је више збирки песама и књига. Život je jedan i nema reprizu! | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Zana Član
| Naslov: Re: Žak Prever Čet Mar 17, 2011 2:39 pm | |
| Senke
"Ti si tu predamnom u svetlosti ljubavi A ja i ja sam tu pred tobom sa muzikom snova Tvoja senka na zidu vreba svaki tren moga života i moja lična senka čini to isto uhodeći tvoju slobodu Pa ipak ja te volim i ti mene voliš kao što se voli dan i život i leto Ali kao što časovi koji se prate ne zvone nikada zajedno naše se dve senke preganjaju kao dva psa iz istog okota pušteni sa istoga lanca ali oba neprijateljska prema ljubavi i verni samo njihovom gospodaru i njihovoj gospodarici Oni očekuju najstrpljivije ali podrhtavajući zbog bojazni od razdvajanja ljubavnika oni očekuju da se naš život završi i naša ljubav i naše kosti budu im bačene da bi ih zgrabilli i sakrili ih i zakopali u isto vreme pod pepelom želja u ostatke prohujalog vremena."
| |
| | | Zana Član
| Naslov: Re: Žak Prever Pet Mar 25, 2011 8:32 am | |
| zivi pesak
Živi pesak
Demoni i divote Vetrovi i oseke Daleko već povuklo se more A ti Kao alga blago milovana vetrom U živom pesku postelje ne miruješ sanjajući Demone i divote Vetrove i oseke Da daleko povuklo se more Dok su u tvojim poluotvorenim očima Zaostala dva mala talasa Demoni i divote Vetrovi i oseke Dva talasa mala da me potope
| |
| | | Zana Član
| Naslov: Re: Žak Prever Ned Apr 03, 2011 8:04 pm | |
| STRELAC
Jacques Prévert
****************** Nezno i opasno Lice ljubavi Pojavilo se preda mnom jedne veceri Posle veoma dugog dana Mozda je to bio strelac Sa svojom strelom Ili jos bolje muzicar Sa svojom harfom Ne znam vise kako A ne znam ni vise nista Sve sto znam To je da me je ranilo Ili svojom strelom Ili svojom pesmom Sve sto znam To je da me je ranilo Ranilo u srce I za svagda Vrela je, oh suvise vrela Rana ljubavi | |
| | | vanja Član
Broj poruka : 39057 Datum upisa : 20.01.2011
| Naslov: Re: Žak Prever Pon Apr 25, 2011 12:08 am | |
| Koji smo danas dan? Mi smo svi dani prijateljice moja mi smo citav zivot ljubavi moja Mi se volimo i mi zivimo A ne znamo sta je to zivot I ne znamo sta je to dan I ne znamo sta je to ljubav. | |
| | | Zana Član
| Naslov: Re: Žak Prever Pet Apr 29, 2011 8:13 pm | |
| To lice ljubavi
To lice ljubavi opasno i nezno jedne se veceri javi posle predugog dana. Mozda je strelac bio sa lukom ili svirac sa harfom. Ne znam vise. Zaista ne znam znam samo da me je ranio mozda strelom mozda pesmom. Znam samo da me je ranio zanavek ranio iz srca krv mi tece. Vrela me suvise vrela ljubavna rana pece. | |
| | | Suton Član
Broj poruka : 45 Datum upisa : 18.08.2011
| Naslov: Re: Žak Prever Sub Avg 20, 2011 9:12 am | |
| FIESTA
Čaše su bile prazne i boca razbijena Postelja raspremljena a vrata zatvorena Sve su zvezde od stakla od sreće i teskobe treperile u prahu nepospremljene sobe Bio sam mrtav pijan bio sam sretan do bola ti pijana i živa u mom naručju gola.
[img] %20%20Uploaded%20with%20 ImageShack.us[/img]
| |
| | | munja Član
Broj poruka : 3221 Datum upisa : 10.01.2010
| Naslov: Re: Žak Prever Sre Nov 02, 2011 4:59 pm | |
| TAMNIČAREVA PESMA
Kuda lepi tamničaru Sa tim ključem poprskanim krvlju Idem da oslobodim onu koju volim Ako još ima vremena A nju sam zatvorio I nežno i svirepo Na najskrovitijem mestu svojih želja Na najdubljem mestu svojih nemira U laži budućnosti U gluposti zaklinjanja Hoću da je oslobodim Jer hoću da je slobodna Po cenu i da me zaboravi Po cenu i da ode Pa čak i da se vrati I da me još voli Ili da zavoli drugog A ako joj se taj dopadne Pa ona ode I ja ostanem sam Sačuvaću samo Na svojim dlanovima Do poslednjeg daha Blagost njenih dojki izvajanih ljubavlju
Žak Prever | |
| | | munja Član
Broj poruka : 3221 Datum upisa : 10.01.2010
| Naslov: Re: Žak Prever Sre Nov 02, 2011 5:00 pm | |
| Ta ljubav Tako silna Tako drhtava Tako nezna Tako ocajna Ta ljubav Lepa kao dan I ruzna kao vreme Ta ljubav tako stvarna Ta ljubav tako divna Tako srecna Tako vesela I tako jadna Drhteci od straha kao dete u mraku A tako sigurna u sebe Ko neki spokojan covek usred noci Ta ljubav koja je izazvala strah kod drugih Gonila ih da govore I primoravala da blede Ta ljubav koja je izazvala strah kod drugih Jer te druge mi smo vrebali Ganjani ranjivani gazeni dotucavani poricani zaboravljani Zato sto smo tu istu ljubav mi ganjali ranjavali dotucavali poricali zaboravljali Ta ljubav cela celcata Jos toliko ziva A sva ozarena To je tvoja ljubav To je moja ljubav Ona koja je bila To osecanje je uvek novo I nije se izmenilo Toliko stvarno kao neka biljka Toliko drhtavo kao neka ptica Toliko toplo i zivo kao leto Mozemo oboje Otici i vratiti se Mozemo zaboraviti A zatim ponovo zaspati Pa probuditi se patiti bditi Pa ponovo zaspati Sanjati i smrt Zatim probuditi se osmehnuti se smejati se I podmladiti se Nasa ljubav zastaje tu Tvrdoglava kao magare Ziva kao zelja Svirepa kao osecanje Glupa kao kajanje Nezna kao uspomena Hladna kao mermer Lepa kao dan Nezna kao dete Gleda nas smeseci se I kazuje mnogo ne govoreci nista A ja je slusam drhteci I vicem Vicem za tebe Vicem za sebe I preklinjem te Za sebe za tebe za sve one koji se vole I koji su se voleli Da ja im vicem Za tebe za sebe i za sve druge Da ne znam Ostani tu Tu gde si Gde si bila nekad Ostani tu Ne pomici se Ne idi Mi koji smo voleli Mi smo te zaboravili Ali ti nas ne zaboravi Jer nemamo drugog do tebe na zemlji Ne dopusti nam da postanemo hladni Da se udaljavamo sve vise Odemo gde bilo Daj nam znak da si ziva A mnogo docnije na ivici nekog siprazja U sumi uspomena Iskrsni odjednom Pruzi nam ruku I spasi nas | |
| | | Vasilije Član
Broj poruka : 32259 Datum upisa : 28.10.2010
| Naslov: Re: Žak Prever Uto Nov 22, 2011 7:53 am | |
| Zak Prever
Barbara
Sećaš li se Barbara
Padala je kiša neprestana
Nad Brestom tog dana
A ti si išla nasmejana
Pokisla ozarena očarana
Pod krupnim kapima kiše
Seti se Barbara -
Sretoh te u ulici Sijama
Smejala si se
I ja sam se smejao
Sećaš li se Barbara
Nisam te poznavao
A nisi ni ti mene
Sećaš li se
Seti se toga dana
I ne zaboravi ga
Jedan čovek ispod neke kapije
Zaklonjen
Viknuo je tvoje ime
Barbara
A ti si potrčala ka njemu po kiši
Pokisla ozarena očarana
I bacila si mu se u zagrljaj
Sećaš li se Barbara
Ne ljuti se na mene što ti kažem TI
Jer TI kažem svakom koga volim
Pa maker ga samo jednom video u životu
Jer TI kažem svakom koga volim
Pa čak i ako ga ne poznajem
Seti se Barbara
I ne zaboravi nikad
Tu kišu tako blagu i tako srećnu
Na tvome licu srećnom
Nad tim gradom srećnim
Tu kišu nad morem
Nad arsenalom
Nad brodom iz Cesana
O, Barbara
Velika je svinjarija taj rat
I šta je sa tobom sada
Pod kišom od gvožđa
Vatre, čelika, krvi…
A onaj koji te je stezao u zagrljaju
Zaljubljeno
Da li je umro, nestao ili je još živ
O, Barbara
Još uvek pada kiša nad Brestom
Kao što je padala nekad
Ali nije to isto, jer sve je porušeno
To su samo posmrtne kapi kiše
Užasne i očajne
A nije ni onaj potop više
Gvožđa, čelika, krvi…
Već prosto kiša iz oblaka
Koji nestaju kao psi
Kao psi koje odnosi
Vodena struja iz Bresta
Da istrule negde daleko
Vrlo daleko od Bresta
Od koga nije ostalo ništa. | |
| | | roberta_bg Član
Broj poruka : 23353 Datum upisa : 23.12.2011
| Naslov: Re: Žak Prever Uto Jun 05, 2012 7:22 pm | |
| STARO VINO
Narandža na stolu Tvoja haljina na podu A ti u mojoj postelji Blagi poklon trenutka Svežina noći Toplota moga života | |
| | | dođoška Adminka
Bedž : Broj poruka : 279479 Datum upisa : 30.03.2020
| | | | dođoška Adminka
Bedž : Broj poruka : 279479 Datum upisa : 30.03.2020
| | | | Sponsored content
| Naslov: Re: Žak Prever | |
| |
| | | | Žak Prever | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |