Novembar 2024 | Pon | Uto | Sre | Čet | Pet | Sub | Ned |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Kalendar |
|
Add This |
|
|
Autor | Poruka |
---|
biljana Moderator
Broj poruka : 96359 Datum upisa : 21.11.2020
| Naslov: Re: biljana Ned Okt 27, 2024 3:37 pm | |
| Prošla je bura, stišale se strasti, I ljubav s njima sve je bliže kraju; Drukčije sada tvoje oči sjaju – U njima nema ni sile ni vlasti. Ja čujem: naša srca biju tiše, Tvoj stisak ruke nije onaj prvi; Hladan, bez duše, bez vatre i krvi, Ko da mi zbori: nema ljeta više! Za društvo nekad ne bješe nam stalo, O sebi samo govorismo dugo; No danas, draga, sve je, sve je drugo: Sada smo mudri i zborimo malo… Prošlo je ljeto! Mutna jesen vlada. U srcu našem nijednog slavulja; Tu hladan vjetar svele ruže ljulja, I mrtvo lišće po humkama pada… Aleksa Šantić | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: biljana Ned Okt 27, 2024 3:38 pm | |
| Na raskršću me šibnu snažno, lepota, susreta ogledala naših. Klasična arhitektura vekova silnih. Rukopis tog bogovečnog okteta. Povukoh se pred plemenitim, belim svodovima spokojstva. U daru molitve duhovnika ostah, pripijen u slasti nedoglednog etra. Kleknuh, diveći se bezrečno, pesmi krotkoj, duše prediva. Putnik sam, prolaznik stvarni, senama večne prošlosti odeven. Savo Vukašinović | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: biljana Ned Okt 27, 2024 3:42 pm | |
| Ako prva odem, javiću ti javiću ti šta biva kad se brat i sestra i mati i prijatelj polako raziđu i pljusak se kroz rastresitu humku sruči, i treba li se bojati pauka savesti i šta on među crvima i stonogama znači. Javiću ti ima li razlike između grumena zemlje i čoveka, između suza i voda ponornica, i treba li strepeti od izjednačenja sa biljkom, kapljom i mineralom, a i tebe to molim. Javiću ti treba li se bojati časa kad sve naše riznice pređu u nepoznate ruke i da li se njihova vrednost tamo menja i da li je život samo šahovska igra jezgri i ćelija, a i tebe to molim. Ako prva odem, javiću ti, javiću ti sudbinu pesnika, srca, i šta on u susedstvu večne ravnodušnosti znači, i šta bude sa munjama i dugama naših ljubavi, a i tebe to molim. Ako prva odem, javiću ti javiću ti šta bude iza velike oseke koja posle smrti nastupa. I da li postoje i tamo plime sećanja i da li će te naneti kadgod na moje obale, a i tebe to molim. Desanka Maksimović | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: biljana Ned Okt 27, 2024 3:43 pm | |
| Odavno sam, sugrađani čestiti, izmirenja zastavu belu na srce svoje pobola. Sve mi je sad svejedno i ravno do mora; sita sam i mržnja i ljubavi i ćutanja i romora. Za vašu borbu životnu ja nemam svojstva. A srce mi je, međutim, večno žedno svega onoga čega je sito; i umrlo bi ako bi u danu imalo čas spokojstva. Ni za sreću ljudsku nisam ja stvorena, jer ne umem da živim samo od življenja; jer ni za šta čega ima nemam divljenja; jer znam da ne mogu svoj životni dug samo snom izmiriti. Pa ipak, mada mi ovde nije udesno, života ja bih zadržala krug, jer boli mene ipak čudesno sto će me jednom nestati. Ni srca nemam vašeg, sugrađani čestiti, jer beskrajno volim nekoga iza onih na vidiku atara. Za njegov bih osmeh jedini posla preko voda i vatara, preko urvina i bregova, odavde na dan i noć hoda; pa ipak njegova ne bih mogla biti, niti će ljubav moja za njim ikad drugoga roda do pesama imati. Desanka Maksimović | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: biljana Ned Okt 27, 2024 3:46 pm | |
| Mama mi kaže: Šašavo moje, šta se to zbiva u tvojoj glavi? U njoj dečaci, kažem, postoje, dečaci smeđi, crni i plavi. Mama mi kaže: Šašavo moje, zar mogu tamo svi da se slože? Ja mami kažem: Kad već postoje, nek tu i stoje – šta se može! Mama mi kaže: pusti priče – zbijeni tako na šta liče? Ja rukom mahnemi uzdahnem: Svi oni liče, svi mnogo liče na nešto lepo kao iz priče. Na sve što čekam. Na sve što hoću. Liče na nemir i na samoću. Mama mi kaže: Šašavo moje, pa oni, znači, ne postoje! Postoje, kažem, kao na javi, dečaci smeđi, crni i plavi. Šta da se radi? mama veli. Ja kažem: ništa, već da se želi da nikad čekanje ne izbledi. Mama me pita: a da l to vredi? A ja se smeškam: videćeš – vredi! Miroslav Mika Antić | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: biljana Ned Okt 27, 2024 3:47 pm | |
| Reka bi mogla da bude okean, ako se zgrči toliko ima u sebi ogromne, večite vode. Al ako ikada zapne i umori se dok trči umreće bez daljine, umreće bez slobode. Umreće u njoj vetar. Umreće šume i žita. Umreće bokori sunca što se uz obalu pletu. Zato ne sme da stane i zato večito hita, sa usnama od vode, najžednija na svetu! | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: biljana Ned Okt 27, 2024 3:48 pm | |
| Ako ti jave: umro sam, a bio sam ti drag, onda će u tebi odjednom nešto posiveti. Na trepavici magla. Na usni pepeljast trag. Da li si uopšte ponekad mislio šta znači živeti? Ako ti jave: umro sam evo šta će biti. Hiljadu šarenih riba lepršaće mi kroz oko. I zemlja će me skriti. I korov će me skriti. A ja ću za to vreme leteti visoko… Visoko. Zar misliš da moja ruka, koleno, ili glava može da bude sutra koren breze il’ trava? Ako ti jave: umro sam, ne veruj to ne umem. Na ovu zemlju sam svratio da ti namignem malo. Da za mnom ostane nešto kao lepršav trag. I zato: ne budi tužan. Toliko mi je stalo da ostanem u tebi budalast i čudno drag. Noću, kad gledaš u nebo, i ti namigni meni. Neka to bude tajna. Uprkos danima sivim kad vidiš neku kometu da nebo zarumeni, upamti: to ja još uvek šašav letim, i živim. | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: biljana Ned Okt 27, 2024 3:49 pm | |
| Nikad nemoj da se vraćaš kad već jednom u svet kreneš Nemoj da mi nešto petljaš Nemoj da mi hoćeš-nećeš. I ja bežim bez povratka. Nikad neću unatrag. Šta ti znači staro sunce, stare staze, stari prag? Tu je ono za čim može da se pati Tu je ono čemu možeš srce dati. Al’ ako se ikad vratiš moraš znati tu ćeš stati I ostati. Očima se u svet trči Glavom rije mlako veče Od reke se dete uči ka morima da poteče. Od zvezda se dete uči da zapara nebo sjajem. I od druma da se muči i vijuga za beskrajem. Opasno je kao zmija opasno je kao metak da u tebi večno klija i čarlija tvoj početak. Ti za koren nisi stvoren Ceo svet ti je otvoren. Ako ti se nekud žuri, stisni srce i zažmuri. Al’ kad pođeš – nemoj stati Mahni rukom. I odjuri. Ko zna kud ćeš. Ko zna zašto. Ko zna šta te tamo čeka. Ove su želje uvek belje kad namignu iz daleka. Opasno je kao munja opasno je kao metak da u tebi večno kunja i muči se tvoj početak. Ti si uvek krilat bio samo si zaboravio. Zato leti. Sanjaj. Trči. Stvaraj zoru kad je veče. Nek’ od tebe život uči da se peni i da teče. Budi takvo neko čudo što ne ume ništa malo, pa kad kreneš – kreni ludo, ustreptalo, radoznalo. Ko zna šta te tamo čeka u maglama iz daleka. Al’ ako se i pozlatiš, il’ sve teško, gorko platiš, uvek idi samo napred. Nemoj nikad da se vratiš. | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: biljana Ned Okt 27, 2024 3:52 pm | |
| Ne spava niko na nebu. Niko, niko. Ne spava niko. Stvorovi mjeseca njuse i kruze oko koliba. Doci ce iguani zivi da grizu ljude sto ne sanjaju i onaj sto bezi srca razbijena srest ce na uglovima neverovatnog krokodila mirnoga pod neznim protestom zvezda. Ne spava niko na svetu. Niko, niko. Ne spava niko. Ima jedan mrtvi na udaljenom groblju sto tri godine tuguje zbog suhog pejsaza u kolenu; i dete koje su pokopali jutros toliko da je plakalo da je trebalo pozvati pse da ga zamuknu. Nije zivot san. Bdijte! Bdijte! Bdijte! Mi padamo po stubama da bi jeli vlaznu zemlju ili se penjemo rubom snega s korom mrtvih dalija. Ali nema sna ni zaborava: meso zivo. Poljupci vezu usta u siprazje novih vena i onaj sto trpi, trpet ce bez prestanka i ko se smrti boji nosit ce je na plecima. Jednoga dana zivet ce konji po krcmama a pobesneli ce mravi napasti zuta nebesa skrivena u ocima krava. Drugoga dana videt cemo uskrsnuce osusenih leptira i setajuci krajem spuzava sivih i sutljivih camaca videt cemo kako blista nas prsten i kako teku ruze naseg jezika. Bdijte! Bdijte! Bdijte! One koji jos cuvaju tragove pandze i pljuska, onog decaka sto place jer nezna invenciju mosta i onog mrtvaca sto ima jos samo glavu i cipele, do zida treba odneti gde iguani i zmije cekaju, gde ceka medvjedje zubalo, gde ceka mumificirana ruka deteta i devina koza sto se opire silovitom jezurom plavila. Ne spava niko na nebu. Niko, niko. Ne spava niko. Ali ako neko zatvori oci, bicujte ga, sinovi moji, bicujte! Neka bude prizor otvorenih ociju i gorkih rana upaljenih. Ne spava niko na nebu. Niko, niko. Vec sam rekao. Ne spava niko. Ali ako netko ima nocu odvise mahovine na slepoocnicama otvorite kapke da vidi pod mesecom lazne karte, otrov i mrtvacku glavu kazalista. Federiko Garsija Lorka | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: biljana Ned Okt 27, 2024 3:53 pm | |
| Čekaj me, i ja ću sigurno doći samo me čekaj dugo. Čekaj me i kada žute kiše noći ispune tugom. Čekaj i kada vrućine zapeku, i kada mećava briše, čekaj i kada druge niko ne bude čekao više. Čekaj i kada pisma prestanu stizati izdaleka, čekaj i kada čekanje dojadi svakome koji čeka. Čekaj me, i ja ću sigurno doći. Ne slušaj kad ti kažu kako je vreme da zaboraviš i da te nade lažu. Nek poveruju i sin i mati da više ne postojim, neka se tako umore čekati i svi drugovi moji, i gorko vino za moju dušu nek piju kod ognjišta. Čekaj. I nemoj sesti s njima, i nemoj piti ništa. Čekaj me, i ja ću sigurno doći, sve smrti me ubiti neće. Nek rekne ko me čekao nije: Taj je imao sreće! Ko čekati ne zna, taj neće shvatiti niti će znati drugi da si me spasila ti jedina čekanjem svojim dugim. Nas dvoje samo znaćemo kako preživeh vatru kletu, — naprosto, ti si čekati znala kao niko na svetu. Priroda nije samo sve što je vidljivo oku .. ona uključuje i unutarnje slike duše. | |
| | | Zozon Moderator
Bedž : Broj poruka : 21144 Datum upisa : 21.07.2016 Lokacija : Bačka
| | | | Sponsored content
| Naslov: Re: biljana | |
| |
| | | | biljana | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |