nije teško biti fin,registracija za 3 sec i obavezno predstavljanje!!!
posle registracije neophodno je ulogovati se ...dakle korisničko ime i lozinka i slobodno krstarite forumom
ugodan boravak želi vam Zoki sa ekipom urednika
Foto-forum
nije teško biti fin,registracija za 3 sec i obavezno predstavljanje!!!
posle registracije neophodno je ulogovati se ...dakle korisničko ime i lozinka i slobodno krstarite forumom
ugodan boravak želi vam Zoki sa ekipom urednika
Foto-forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Herman Hese (nem. Herman Hesse; 2. jul 1877 — 9. avgust 1962.) je bio nemački pisac, pesnik i slikar. Njegova najpoznatija dela su Stepski vuk (nem. Der Steppenwolf), Sidarta (nem. Siddhartha) i Igra staklenih perli (nem. Das Glassperlenspiel) u kojima su uočljivi njegovo zanimanje za egzistencijalne, duhovne i mistične teme i veliki uticaj budističke i hinduističke filozofije. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1946. godine.
Rođen je u gradu Kalvu, Virtemberg, 1877. godine. Njegovi roditelji služili su u Indiji Bazelskoj misiji, protestanstkom misionarskom društvu. Hermanova majka, Marija Gundert, rođena je tokom jedne takve misije u Indiji, 1842. godine. Opisujući svoje detinjstvo ostavila je zabelešku da nije bilo naročito lepo. Roditelji su je ostavili u Evropi kada je imala samo četiri godine da bi se vratili u Indiju.1922. godine emigrirao je u Švajcarsku, 1923. je postao švajcarski državljanin. Kao antimilitarista i pacifista, jako se usprotivio Prvom svetskom ratu. Njegova osećanja koja se tiču rata izražavao je u mnogim svojim knjigama. Za vreme Drugog svetskog rata, našao se se u čudnim okolnostima. Nemački ministar propagande, Jozef Gebels, u početku je štitio njegove knjige, i kao rezultat Hese je mogao da objavljuje svoja dela. Međutim, kada je zahtevao da određeni delovi njegovog romana Narcis i Zlatousti (nem. Narziss und Goldmund) koji se tiču pogroma ostanu nedirnuti, našao se na nacističkoj crnoj listi. Ipak, uspeo je da izbegne Drugi svetski rat i skrasio se u Švajcarskoj.
Kao i mnogi njegovi likovi, Hese je u toku svog života imao mnogo problema sa ženama. Njegov prvi brak sa Marijom Bernouli, sa kojom je imao troje dece, završio se tragično, tako što je njegova žena mentalno obolela. Njegov drugi brak sa pevačicom Rut Venger, trajao je veoma kratko, a najveći deo vremena proveli su odvojeni jedno od drugog. To je dovelo do duboke emotivne krize, Hese se povukao u sebe i izbegavao socijalne kontakte, što je opisao u svom čuvenom romanu Stepski vuk (nem. Der Steppenwolf). Ipak, njegov treći brak sa Ninon Dolbin Auslender (1895—1966), trajao je do kraja njegovog života. Svoju treću ženu spomenuo je u knjizi Putovanje na istok (nem. Die Morgenlandfahrt).
Hese je u svom kasnijem životu razvio određenu dozu konzervativizma. U Igri staklenim perlama (nem. Das Glasperlenspiel), jedan od likova proglašava svu muziku posle Johana Sebastijana Baha veštačkom i lošom, proglašavajući Ludviga van Betovena za ekstremni primer lošeg ukusa u muzici. Inače, Igra staklenih perli, sa sa svojim idealizovanim srednjovekovnim stilom bila je izuzetno popularna knjiga u ratom razrušenoj Nemačkoj 1945. godine.
Hese je umro u snu u Montanjoli 9. avgusta 1962. godine u svojoj 85. godini.
Priroda nije samo sve što je vidljivo oku .. ona uključuje i unutarnje slike duše.
Autor
Poruka
biljana Moderator
Broj poruka : 98922 Datum upisa : 21.11.2020
Naslov: Re: Herman Hese Sre Avg 25, 2021 8:13 pm
Ljubavna Pesma Hteo bih da budem cvet kraj puta, a ti da naiđeš niz dolinu, da me ubere tvoja ruka, i večno me uzme u svojinu.
Hteo bih da sam i vino rujno, da ti potečem grlom belim, pa – kad se slijem s tobom bujno tebe i sebe da iscelim.
biljana Moderator
Naslov: Re: Herman Hese Sre Avg 25, 2021 8:15 pm
Plavi Leptir Leptirić plavi leluja, nosi ga vetra dah, sedefni treptaj zasja, zacakli, mine u mah.
Tako u problesku kratkom, u mimoletni tren, videh gde sreća mi mahnu, zasja i minu ko sen.
biljana Moderator
Naslov: Re: Herman Hese Sre Avg 25, 2021 8:16 pm
Preko Njiva Po nebesima oblaci plove, nad poljima zavija vetar ljut, majke moje sin izgubljeni kreće preko njiva na put.
Preko druma leprša lišće, iz krošnje ptičiji se ori poj - negde iza planina mora biti daleki zavičaj moj.
dođoška likes this post
biljana Moderator
Naslov: Re: Herman Hese Sre Avg 25, 2021 8:18 pm
Sam Preko Zemlje mnogo staza i puteva ima, ali zajednički cilj je svima.
Možeš se voziti, jahati u dvoje il' u troje, ali sam moraš preći poslednje korake svoje.
Stoga su dar i umeće najbolji koji znam: Da sve što iskrsne teško učiniš sam.
biljana Moderator
Naslov: Re: Herman Hese Sre Avg 25, 2021 8:19 pm
Šala Moje pesme stidljivo kucaju na tvoja vrata da se pred tobom poklone: hoćeš li mi otvoriti?
Moje pesme imaju zvuk svile poput šuštanja tvoje haljine u predvorju,
Moje pesme mirišu kao ljupki zumbul u tvom vrtu.
Moje su pesme u boju krvi odevene, u boju haljine tvoje šuštave i sjajne.
Moje najlepše pesme blistaju, one su kao ti!
Pred vratima stoje da ti se poklone: hoćeš li mi otvoriti?
dođoška Adminka
Broj poruka : 279572 Datum upisa : 30.03.2020
Naslov: Re: Herman Hese Sre Avg 25, 2021 10:52 pm
"Gledao je oko sebe kao da prvi put vidi svijet. Lijep je bio svijet, bio je šaren, neobičan i zagonetan, bio je svijet! Tu je bilo modro, tu žuto, tu zeleno, plovilo je nebo i rijeka, stajala šuma i gorje, sve lijepo, sve zagonetno i magično, i usred toga on, probuđeni, na putu k samome sebi.
dođoška Adminka
Naslov: Re: Herman Hese Čet Avg 26, 2021 9:28 pm
I ako uopšte znam šta je ljubav, onda to znam zbog tebe.
dođoška Adminka
Naslov: Re: Herman Hese Pet Avg 27, 2021 8:50 pm
"Vi žudite da napustite ovo vreme, ovaj svet i ovu stvarnost i da uđete u jednu drugu stvarnost koja bi vam više odgovarala, u svet u kome ne postoji vreme. Učinite to, dragi prijatelju, ja vas na to pozivam. Vama je poznato gde se on krije, poznato vam je da je svet koji tražite - svet vaše sopstvene duše. Samo u vama samima živi ona druga stvarnost za kojom žudite. Ne mogu da vam prikažem drugu galeriju slika osim one koja se već nalazi u vašoj duši. Ništa ne mogu da vam dam osim prilike, podstreka i ključa. Pomoći ću vam da vaš sopstveni svet postane vidljiv, i to je sve."
dođoška Adminka
Naslov: Re: Herman Hese Uto Avg 31, 2021 8:15 pm
dođoška Adminka
Bedž : Broj poruka : 279572 Datum upisa : 30.03.2020
Naslov: Re: Herman Hese Pet Sep 17, 2021 8:51 pm
Ovaj osmeh dugujem Tebi. I nije bitno da'l cu pronaći obalu, nije meni bitan cilj... nego putovanje. Neću ni puziti, ni leteti... samo mirno ploviti. ..Nije naš zadatak u tome da se približimo jedno drugom, kao što se ne sastaju ni sunce i mesec, ni more i kopno. Nas dvoje smo prijatelju dragi, sunce i mesec, mi smo more i kopno. Nas cilj nije da se slijemo jedno s drugim već da saznamo jedno od drugoga i da jedan o drugom naučimo, da vidimo i poštujemo ono što taj drugi jeste: naša suprotnost i dopuna...
"Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?"
dođoška Adminka
Naslov: Re: Herman Hese Ned Sep 19, 2021 6:36 pm
"Što više ljubimo i darujemo se, to više naš život dobija smisao i vrednost.i uprkos patnji, prihvatiti sa zahvalnošću svaki zrak sunca i ni u bolu ne zaboraviti na osmeh – taj nauk svake prave poezije nikada neće zastareti i danas je, više nego ikada, potreban i dobrodošao."
"Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?"
dođoška Adminka
Naslov: Re: Herman Hese Ned Sep 19, 2021 6:37 pm
"Nijedan čovek nije toliko siromašan da ne može jednom na dan da pogleda u nebo i da se seti neke dobre misli pune života. A zarobljenik koji pri odlasku na rad ponavlja sebi neki dobar stih, ili pevuši tiho neku dobru melodiju, može u duši dublje da oseti utehu i da više poseduje sve ove lepe stvari nego neki zahtevni čovek koji se oseća umorno u velikoj lepoti i slatkom uživanju. Ti, koji si tužan i daleko od svojih, pročitaj povremeno neku dobru izreku, neku pesmu, seti se lepe muzike, lepog predela, nekog čistog i dobrog trenutka u svom životu! I pogledaj, zar nije tačno. da se kada to uradiš ozbiljno, dešava čudo, da sati postaju vedriji, budućnost prijatnija, život vredniji življenja!"
dođoška Adminka
Naslov: Re: Herman Hese Sre Nov 24, 2021 7:00 pm
Besmrtnici
Propinje se ka nama i kljuca huk života iz zemaljskih dolja, divlji urlik hiljadu nevolja, pijan zanos što svijest zaobruča, krvav dim sa pirova dželata, grč naslade, srca koja tuku neutolnom požudom, splet ruku zelenaša, prosjaka, pirata, – oh, taj uskomešani ljudski roj, šiban strašću i bičevan strahom, zaudara na trulež i znoj, blijed i grubost spleću mu se s dahom koji blažen i ostrvljen diše, proždire se, pa se ispljuvava smišlja novi rat dok pjesme piše, rasplamsali bordel ukrašava, mota, ždere, kurva se dok šeta sred drečavog vašarskog veselja, sred obmana svog dječjeg svijeta što se svakom sa pučine želja nov ukaže kao zlatan val, i svakom se raspadne u kal. Naš je stan pak usred obasjane beskrajnosti eterske ledene, ne znamo za sate niti dane, za razlike čovjeka i žene. Vaše grijehe, pohote, ubojstva, vaše strepnje i nade u spas, ravnodušni i puni spokojstva, gledamo, kô sunca oko nas. Zmaj nebeski sa nama se druži, prozima nas vasionski led, a oko nas sve u nedogled kolo zvijezda bez prestanka kruži. Dok gledamo mirno na vaš grijeh, koprcanje i jad neizrečni, nepomičan naš je život vječni, hladan, zvjezdan naš je vječni smijeh.
dođoška Adminka
Naslov: Re: Herman Hese Sre Nov 24, 2021 7:00 pm
Biti sretan
U životu ne postoji nikakva dužnost osim dužnosti: biti sretan. Samo smo zato na svijetu, a sa svim dužnostima, svim moralom i svim zapovijedima rijetko činimo jedno drugoga sretnim, jer i sebe time ne činimo sretnima. Ako čovjek može biti dobar, može to samo onda kada je sretan, kada u sebi ima sklada dakle kada voli. To je bilo učenje, jedino učenje na svijetu. To je rekao Isus, To je rekao Buda, To je rekao Hegel. Za svakoga je na ovome svijetu jedino važno njegovo vlastito najunutarnjije, njegova duša, njegova sposobnost da voli. Ako je ona u redu, onda je svejedno jede li se proso ili kolači, nose li se dragulji ili rite; onda svijet zvuči zajedno s dušom, onda je dobro.
dođoška Adminka
Naslov: Re: Herman Hese Ned Nov 28, 2021 1:42 pm
Bez tebe
Moj jastuk me gleda svako veče Prazan kao nadgrobni kamen znadoh da ce toliko da peče Kada ostanem sam Kada nema tvoje kose da poljubac joj dam! Sam ležim, potpuno tih je dom I kandilo ugasilo Ispružam ruke ka telu tvom Da zagrlim te strasno Pa naginjem ka tebi vrela usta, Al ljubim samog sebe i soba je pusta Kada se naglo prenem – Svud samo muk je noći ledene, Zbezda na nebu podrhtava – O gde je tvoja kosa crvena Gde su ti slatka usta?
U svakom veselju sad bol znam, U svakom vinu jad moram piti; Ne slutih koliko će gorko biti Kada ostanem sam, Sam i bez tebe kad moram biti!
dođoška Adminka
Naslov: Re: Herman Hese Sre Dec 08, 2021 12:23 pm
Da li si mogla da zaboraviš
Da li si mogla da zaboraviš da je tvoja ruka nekad u mojoj ležala, i da se neizmerna radost iz tvoje ruke u moju, sa mojih usana na tvoje prelila, i da je tvoja kosa plava, čitavo jedno kratko proleće ogrtač sreće mojoj ljubavi bila, i da je ovaj svet, nekad mirisan i raspevan, sad siv i umoran, bez ljubavnih oluja i naših malih ludosti? Zlo koje jedno drugom nanosimo vreme briše i srce zaboravlja; ali časovi sreće ostaju, njihov sjaj je u nama.
dođoška Adminka
Naslov: Re: Herman Hese Čet Dec 23, 2021 3:29 pm
Elizabet
Na tvoje ruke, usta i čelo pada belo prolećno svetlo. Poznajem tu nežnu čaroliju- sa starih toskanskih slika.
Majska lepotice, dražesna i vitka, u nekom drugom životu za Boticelija si boginja bila u cveće odevena.
Ti beše ona od čijeg pogleda uzdrhta mladi Dante i nesvesno, tvoje belo stopalo našlo je put u raj.
Kao neki oblak beli, na nebu visoko, lepu, nežnu i daleku, osećam te, Elizabet.
Oblak ide svojim putem jedva da za tebe zna, ali u snovima tvojim odlazi u tamnu noć.
On plovi i srebrom svetluca… i od tog časa, za tim nežnim oblakom uvek će u tebi ostati slatki žal.
dođoška Adminka
Naslov: Re: Herman Hese Čet Dec 23, 2021 3:29 pm
Poput sazvežđa odjekuju kristalno, U službi njima bio je našeg života smisao, Iz krugova njihovih pasti ne može niko, Do prema središtu svetom.
dođoška Adminka
Naslov: Re: Herman Hese Čet Dec 23, 2021 3:30 pm
Jednoj ženi
Nedostojan ja sam,nedostojan svake ljubavi, Od nje izgaram ali za nju ne znam. Ja sam blesak,munja,vatra iz oblika, Ja sam vetar,oluja,ja sam melodija..
Ja samo uzimam ljubav I upijam njenu slast, Suze me večno prate, Jer veran nisam nikom niti ikom pripadam.
Odan sam samo svojoj zvezdi Koja me na uništenje priziva, Koja moj užitak u mučenje pretvara A koju moje srce ipak voli i slavi.
Čarobnjak i zavodnik,to je moja sudbina. Sejem gorka zadovoljstva što traju tek tren, Gospod moj i moj vodja je smrt.
dođoška Adminka
Naslov: Re: Herman Hese Sub Jan 08, 2022 3:21 pm
A ti, u mojim venama, u mom srcu, šta je tvoj san, šta želis ti, ljubavi? Ne želiš da istekneš u sitnim kapima, u bujici, u zapenušalim talasima ti bi da se uludo raspeš i sebe unistiš.
dođoška Adminka
Naslov: Re: Herman Hese Sub Jan 08, 2022 3:21 pm
dođoška Adminka
Naslov: Re: Herman Hese Uto Jan 18, 2022 2:52 pm
Ljubav
Moje žedne usne opet traže Da ih blagosloviš tvojim poljupcem, Moji prsti tvoje traže. Hoću pogled da tvojim napojim, Da u tvojoj kosi skrijem lice, Da uvek budnim i poslušnim rukama U zanosu prihvatim tvoje, Da uvek novim plamenom oživim Tvoju lepotu,hiljade i hiljade puta, Dok dan i noć,sadašnjost i prošlost Za nas jedno ne postaju. Dok se blaženi i sudbini zahvalni Ne vinemo izvan svakog bola, Dok izvan domašaja Ovog sveta mir ne nadjemo.
dođoška Adminka
Naslov: Re: Herman Hese Uto Jan 18, 2022 2:53 pm
Poljupci bez sreće i sjaja zbog kojih se odmah pokajasmo, ruže su što u tužnom plesu uvele latice rasipaju.
Noć prolazi bez zore! Ljubav bez radosti i suza, u nemirnom iščekivanju novog uragana!
dođoška Adminka
Naslov: Re: Herman Hese Čet Jan 27, 2022 11:13 am
Mehuri od sapunice
Iz studija i misli destiliše Star čovek mnogo godina kasnije Svoje starosno delo,u čije je kovrdžave vreže Igrajući se ispreo naku slatku mudrost. Revnostan student pun žara dojuri, U knjižicama i arhivama Mnogo je istraživao i peče ga ambicija, Mladosno delo genijalnih dubina.
Dečko sedi i duva u slamku, Dahom puni obojene klobuke, Svaki sjaji sjajem i uznosi se kao psalm, Svu svoju dušu predaje u duvanju.
I sva trojica,starac,dečko i student, Iz Majine‘ pene stvaraju svetova Čarobne snove,koji po sebi ništa ne vrede, Ali u kojima smešeći razaznaju se I razbukti radosnije večita svetlost. Na jednu Bahovu tokatu Iskonsko ćutanje zuri..Tama je.. U to kroz reckanu pukotinu oblaka probija zrak Dodiruje dubine svetova iz prividnog nepostojanja, Gradi prostore,svetlošću preriva noći, Ocrtava bilo i vrh,obranak i ždrelo a vazduh čini rastresito plavim, Zemlju čvrstom.
Stvaralački cepa na delo i rat Zrak razdvaja klicom bremeno: Sjajem obasja,zapali uplašen svet. Menja se gde setva svetlošću padne Sredjuje se i ori sjajna Hvala životu,tvorcu svetlosti pobede. I vine se dalje,natrag bogu, I pokretačem svih stvorenja goni Ka ocu duhu,veliki nagon. Postaje želja i nužda,jezik,slika,pesma. Svet za svetom se zasvodjuje u pobedni luk hrama Nagon je duh ,borba je i sveža,ljubav je.
dođoška Adminka
Naslov: Re: Herman Hese Pon Feb 14, 2022 12:21 pm
I dok sam iznad oblaka visoko kroz redak gorski vazduh koračao, preda mnom carstvo mrtvačko se raskri: u obliku sam hiljade dalekih predaka ugledao, bezbrojni duhovi kao munje treptali su. I čudesno me obujmi saznanje da nisam pojedinac, nisam tuđin, da moja duša, pogled oka mog, kao ni moja usta, moje uho, koraci moji – nisu ništa novo, svojstvenost moja nisu, a to nije ni moja volja, koju sve do sad za gospodara svoga smatrao.
Svetlosni zrak sam, list na drvetu bezbrojnih pokolenja, čija rana plemena življahu po šumama i seleći se, zatim drugih, što su mahnito ratovali, ili drugih, čije su kuće, sazdane od svetlog i plemenitog drveta, sve zlatne i nakićene divno blistale u gradoovima lepim.
Počev od njih pa sve do onog tihog pogleda pokojne majke moje, sve je bilo pouzdan samo neumitan put ka meni, a taj isti vodi put od mene u vremena bezobalna k ljudima čiji dalek predak ja sam i čiji život moj uključuje. I dok sam iznad oblaka visoko kroz redak gorski vazduh koračao, postadoh svestan da su život moj, mog oka vid i mog srca bat, predivno dobro pozajmljeno, kojim zahvalno sam se služio, al‘ čije vrednosti i lepote nisam vlasnik, ne pripadaju meni, pa zbog toga nestati neće.
Strujao je tiho svež gorski vazduh oko čela mog.
biljana Moderator
Naslov: Re: Herman Hese Sub Feb 26, 2022 2:14 pm
Plavi Leptir Leptirić plavi leluja, nosi ga vetra dah, sedefni treptaj zasja, zacakli, mine u mah.
Tako u problesku kratkom, u mimoletni tren, videh gde sreća mi mahnu, zasja i minu ko sen.
Priroda nije samo sve što je vidljivo oku .. ona uključuje i unutarnje slike duše.
biljana Moderator
Naslov: Re: Herman Hese Sub Feb 26, 2022 2:14 pm
Zavodnik Pred mnogim vratima sam čekao. Na mnoga uha šapnuo svoju pesmu. I uvek kad se usta jedna predavala i žeđ bila ugašena, jedna blažena iluzija u grob bi silazila…
Ostalo bi samo telo u prevarenoj ruci. Poljupci koje strašno moljah, duge noći koje grozničavo iščekivah… na kraju behu kao zgažen cvet, bez mirisa nestala lepota. Iz mnogih postelja ustao bih tužan kad je žudnja postala mi navika.
Bežeći od užitka tražio sam san opet novu želju i svoju samoću… taj užitak moje je prokletstvo jer nesrećnim me čini da svaki san o njoj stvarnost uništava.
Oklevajući, ruku ka novom cvetu pružam, da novom uhu svoju pesmu šapnem:
biljana Moderator
Naslov: Re: Herman Hese Sub Feb 26, 2022 2:15 pm
U Magli U magli sve čudno se čini! Samotan svaki žbun i kam, dub ne vidi dub u blizini, svaki je sam.
Drugova beše tma i tušta dok svetao život mi bio; sad, kad se magla spušta, svaki se skrio.
Niko mudar ne biva dok tminu ne pozna što njega neumitno skriva i odvaja od svega.
Magla sve menja toliko! Život je samotan plam. Nikog ne poznaje niko, svako je sam.
biljana Moderator
Naslov: Re: Herman Hese Sub Feb 26, 2022 2:15 pm
Tako Tuguje Vetar Kao što jecavi vetar kroz noć žuri, tako moja želja tebi hrli, tako se moja čežnja za tobom budi. O, ti zbog koje bolujem, šta znaš ti o meni?
Polako gasnu ova kasna svetla, dolaze dugi i besni sati. Noć ima tvoje lice, i vetar koji o ljubavi priča osmehuje se kao ti.