nije teško biti fin,registracija za 3 sec i obavezno predstavljanje!!!
posle registracije neophodno je ulogovati se ...dakle korisničko ime i lozinka i slobodno krstarite forumom
ugodan boravak želi vam Zoki sa ekipom urednika
Foto-forum
nije teško biti fin,registracija za 3 sec i obavezno predstavljanje!!!
posle registracije neophodno je ulogovati se ...dakle korisničko ime i lozinka i slobodno krstarite forumom
ugodan boravak želi vam Zoki sa ekipom urednika
Foto-forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Znate, ono što je stvarno važno, jeste da su ljudi oko vas srećni i zdravi. Sve ostalo je poput kapi kiše na pesku.
Paul Walker
Priroda nije samo sve što je vidljivo oku .. ona uključuje i unutarnje slike duše.
Zoki likes this post
Autor
Poruka
biljana Moderator
Broj poruka : 100012 Datum upisa : 21.11.2020
Naslov: Re: biljana Uto Okt 19, 2021 1:39 pm
Nisam od onih naivaca koji jedva čekaju neki budući dan i raduju se rođendanima i novim godinama, naprotiv, meni već dugo smeta što vreme prolazi. – Đorđe Balašević
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Uto Okt 19, 2021 1:42 pm
Prijatelji su poput saputnika na putovanju koji pomažu jedan drugome kako bi se zadržali na putu u srećniji život.
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Uto Okt 19, 2021 2:01 pm
"Biti svoj u svijetu koji stalno pokušava od tebe napraviti nešto drugo najveće je postignuće" ~ Ralph Waldo Emerson
Zoki Funder
Broj poruka : 186965 Datum upisa : 01.01.2010
Naslov: Re: biljana Sre Okt 20, 2021 7:14 pm
biljana likes this post
Zozon Moderator
Broj poruka : 21206 Datum upisa : 21.07.2016
Naslov: Re: biljana Sub Okt 23, 2021 6:25 am
biljana likes this post
Zoki Funder
Naslov: Re: biljana Sub Okt 23, 2021 8:15 pm
biljana likes this post
Zoki Funder
Naslov: Re: biljana Sub Okt 23, 2021 8:16 pm
biljana likes this post
Zoki Funder
Naslov: Re: biljana Ned Okt 24, 2021 9:07 am
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Ned Okt 24, 2021 5:12 pm
''Svaki čovjek vrijedi onoliko koliko životne radosti ima u njemu, i to ne bučne i spoljne, nego tihe, duboke i unutrašnje radosti koja je upućena na stvaranje u opštem interesu.'' __ Ivo Andrić
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Ned Okt 24, 2021 5:13 pm
Nemam više vremena Nemam više vremena za duge rečenice, Nemam kad da pregovaram, Otkucavam poruke kao telegrame. Nemam vremena da raspirujem plamen, Sad zaprećem šake zgorela žara. Nemam više vremena za hodočašća, Naglo se smanjuje putanja do ušća, Nemam kad da se osvrćem i vraćam. Nemam više vremena za sitnice Sad treba misliti na večno i neobuhvatno. Nemam kad da razmišljam na raskrsnici, Mogu stići jedino kudgod u blizinu. Nemam vremena da išta izučavam, Nemam vremena sad za analize, Za mene je voda sada samo voda Kao kad sam je pila sa kladenca; Nemam kad da razlažem naa sastojke nebo, Vidim ga onakvo kakvo ga vide deca. Nemam više vremena za bogove tuđe, Ni svoga nisam dobro upoznala. Nemam kad da usvajam zapovesti nove, Mnogo mi je i starih deset zapovesti. Nemam više kad da se pridružujem Ni onima koji istinu dokazuju. Nemam kad da se borim protiv hajkača. Nemam kad da sanjam,da lagano koračam. Desanka Maksimović
Priroda nije samo sve što je vidljivo oku .. ona uključuje i unutarnje slike duše.
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Ned Okt 24, 2021 5:14 pm
Ne merim više vreme na sate, ni po sunčevom vrelom hodu; dan mi je kad njegove se oči vrate, a noć kad ponovo od mene odu.
Ne merim sreću smehom, ni time da li je čežnja moja od njegove jača; sreća je meni kad bolno ćutim s njime, i kad nam srca biju ritmom plača.
Nije mi žao što če života vode odneti i kaplju moga življenja; sad neka mladost i sve neka ode; on je stao kraj mene pun divljenja. Desanka Maksimović
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Ned Okt 24, 2021 5:18 pm
Molim te, poslušaj ono što ne kažem Nemoj da te zavara izraz moga lica. Jer, nosim masku, hiljade maski, maske koje se bojim skinuti, a nijedna od njih nisam ja.
U pretvaranju sam pravi majstor, ali ne daj se zavarati. Za ime Božje, ne daj se zavarati. Pretvaram se da sam siguran da je sve med i mleko u meni i oko mene da mi je ime samouverenost a smirenost moja igra da je sve mirno i da sve kontrolišem i da ne trebam nikog. Ali, ne veruj mi. Možda se čini da sam smiren, ali moja smirenost je maska uvek promenjiva i koja sakriva. Ispod nje nema spokoja. Ispod nje je zbrka, strah i samoća. Ali, ja to sakrivam. Ne želim da iko zna.
Hvata me panika na pomisao o mojoj slabosti i da će me otkriti. Zato frenetično kreiram masku da bi iza nje sakrio nonšalantno, sofisticirano pročelje, da mi pomogne da se pretvaram, da me zaštiti od pogleda koji zna. Ali baš takav pogled je moje spasenje. Moja jedina nada i ja to znam. Dakako, ako iza njega sledi prihvatanje. Ako sledi ljubav. To je jedina stvar koja me može osloboditi od mene samoga, od zatvora što sam ga sam sagradio, od prepreka što ih sam tako bolno podižem. To je jedino što će me uveriti u ono u šta ne mogu uveriti sam sebe, da uistinu nešto vredim. Ali ja ti ovo ne kažem. Ne usuđujem se. Bojim se. Bojim se da iza tvoga pogleda neće uslediti prihvatanje, da neće uslediti ljubav. Bojim se da ćeš me manje ceniti, da ćeš se smejati, a tvoj bi me smeh ubio. Bojim se da duboko negde nisam ništa, da ne vredim, i da ćeš ti to videti i odbiti me. Zato igram svoju igru, svoju očajnu igru pretvaranja sa sigurnim pročeljem izvana i uplašenim detetom unutra. Tako počinje svetlucava ali prazna parada maski, a moj život postaje bojište. Dokono čavrljam s tobom učtivim tonovima površnog razgovora. Kažem ti sve, a zapravo ništa, i ništa o onome što je sve, i što plače u meni. Zato kad sam u kolotečini, neka te ne zavara to što govorim. Molim te pažljivo slušaj i pokušaj čuti ono što ne kažem. Što bih voleo da mogu reći, što zbog opstanka moram reći, ali što reći ne mogu.
Ne volim ništa kriti, Ne volim igrati veštačke, lažne igre, želim prestati s igrama. želim biti iskren i spontan te biti ja, ali mi ti moraš pomoći. Moraš pružiti ruku čak i kada se čini da je to poslednje što želim. Samo ti možeš iz mojih očiju ukloniti prazan pogled živog mrtvaca. Samo me ti možeš prizvati u život. Svaki put kad si ljubazan, nežan i kad me hrabriš, svaki put kad pokušaš razumeti jer uistinu brineš, moje srce dobije krila, vrlo mala krila, vrlo slaba krila, ali krila! Sa svojom moći da me oživiš možeš udahnuti život u mene. Želim da to znaš.
Želim da znaš koliko si mi važan, kako možeš biti stvoritelj - do Boga pravedan stvoritelj - moje osobe ako tako izabereš. Samo ti možeš srušiti zidove iza kojih drhtim, samo ti možeš ukloniti moju masku, samo ti me možeš osloboditi moga senovitog sveta panike, i nesigurnosti, iz mojega usamljenog zatvora, ako tako odlučiš. Molim te odluči. Ne mimoilazi me. Neće ti biti lako.
Dugotrajno uverenje o bezvrednosti gradi snažne zidove. Što mi bliže priđeš to naglije mogu uzvratiti. To je nerazumno, ali uprkos tome što o čoveku kažu knjige, ja sam često nerazuman. Borim se baš protiv one stvari za kojom čeznem. Ali rekoše mi da je ljubav jača od snažnih zidova, i tu leži moja nada. Molim te pokušaj pobediti zidove čvrstom rukom jer dete je vrlo osetljivo. Ko sam, možda se pitaš? Ja sam onaj kojeg znaš vrlo dobro. Jer ja sam svaki čovek na kojeg naiđeš i ja sam svaka žena na koju naiđeš.
Charles C. Finn
dođoška likes this post
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Ned Okt 24, 2021 5:20 pm
"Nije važno koliko sporo idete sve dok ne zastanete."
dođoška Adminka
Bedž : Broj poruka : 280008 Datum upisa : 30.03.2020
Naslov: Re: biljana Pon Okt 25, 2021 1:43 pm
"Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?"
biljana likes this post
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Sre Okt 27, 2021 6:20 pm
Stara majka uči plesti unučicu svoju milu, – to je škola vrlo stara, na bakinom dragom krilu.
Stara majka tako dobra, a poslušna unukica, – to je slika vrlo stara, na njoj uvek druga lica.
Ova ista stara duša, učiteljka sada što je, učenik je negda bila na krilcu bake svoje.
A ti, mala, što sad učiš, vi”š tako ćeš jednom i ti unučici svojoj dragoj učiteljka dobra biti.
Godine se brzo kreću, te zidaju i kad kvare, vreme ide, vreme leti i ponavlja slike stare…
Jovan Jovanović Zmaj
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Sre Okt 27, 2021 6:21 pm
Pesnik poljem ide. Gleda i, bez reči, Divi se; i sluša: lira u njemu zveči. Videć gde dolazi, cveće pred kojim Rubin tamni, cveće koje bojam’ svojim Sjaj potamnit može repa paunova, Cvetići od zlata i modri cveći mali Dočekuju njega lica misaona Il koketna, i vratom dok su njihat stali, Ko da stoji cika: “Gle nam miljenika!” Pun svetla, sene i žamora živih, Puk veljih stabala, koji u šumi živi: Svi ti starci: tise, lipe i javori, Časni hrasti, vrbe s borama na kori, Brest s crnim granjem: teški od mahovine, Ko ulemi kad se pokaže muftija, Onome, što ide, dubok poklon čine; Glava od lišća i brada od bršljana se svija K zemlji. I dok čela sjaj mu promatraju, “On je! Sanjar!” ide Šapat po svem gaju.
Viktor Igo
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Sre Okt 27, 2021 7:30 pm
Oda srećnom danu
Ovog puta me pustite da budem srećan, Ništa se nije desilo nikom, Sve što se dešava to je da sam srećan Sa sve četiri strane srca, Kad hodam, spavam ili pišem. Šta da radim, srećan sam. Bezbrojniji sam od paše na livadama, Osećam kožu kao cerovu koru I dole nadu, gore ptice, More kao kopču na svome pojasu, Od hleba i kamena stvorenu zemlju, Vazduh raspevan kao gitara.
Ti, pokraj mene u pesku, pesak si, Pevaš i pesma si, Svet je danas moja duša, Pesma i pesak, Svet su danas moja usta, Pusti me da u tvojim usnama I u pesku budem srećan, Srećan što dišem i što ti dišeš, Srećan što dodirujem tvoje koleno I tad mi se čini da sam dotak’o Azurnu kožu neba i njenu svežinu.
Danas me pustite samog da budem srećan, Sa svima ili bez ikog, Srećan sa pašom i peskom, Srećan sa vazduhom i zemljom, Srećan sa tobom, Sa tvojim usnama srećan.
P.Neruda
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Sre Okt 27, 2021 7:35 pm
“Zeleno, volim te, zeleno. Zelen vetar, zelene grane. Brod na moru i konj u planini. Opasana senkom ona sanja na verandi, zelene puti, kose zelene, sa očima od hladnog srebra. Zeleno, volim te, zeleno! Pod lunom Cigankom stvari pilje u nju a ona ih ne vidi.
Zeleno, volim te, zeleno! Velike zvezde od inja dolaze sa ribom senke što otvara put zori. Smokva trlja vetar korom svojih grana, a breg, mačak lupež, ježi svoje ljute agave. Ali ko će doći? I odakle? Ona čeka na balkonu, zelene puti, kose zelene, sanjajuci gorko more.
-Kume, daću ti konja za kuću, sedlo za njeno ogledalo, nož za njen ogrtač. Kume, dolazim krvareći iz Kabrinih klanaca. -Kad bih mogao, mladiću, lako bi se nagodili. Ali ja više nisam ja niti je moj dom više moj.
Kume, hoću da umrem pristojno u svojoj postelji od čelika i, ako je moguce,
sa holandskim čaršavima… Zar ne vidiš moju ranu od grudi do grla?
-Trista crnih ruža pokrivaju tvoj beli grudnjak. Krv ti vri i miriše oko pojasa. Ali ja više nisam ja niti je moj dom više moj.
-Pusti me bar na visoke verande, pusti me da se popnem! Pusti me na zelene verande. Verandice mesečeve, gde kaplje voda.
Već se penju dva kuma na visoke verande. Ostavljajući trag krvi. Ostavljajući trag suza. Drhtali su krovovi, fenjerčići od lima. Hiljadu staklenih defova ranjavalo je zoru.
Zeleno, volim te, zeleno! Zelen vetar, zelene grane. Dva kuma su se popela. Širok vetar ostavljao je u ustima čudan ukus žuči, mentola i bosiljka.
-Kume, gde je, reci mi, gde je tvoje gorko devojče? -Koliko puta te je čekala sveža lica, crne kose, na toj zelenoj verandi. Nad ogledalom bunara Ciganka se njiha. Zelene puti, kose zelene,
sa očima od hladnog srebra. Mesečev stalaktit od leda drži je nad vodom. Noć je postala intimna kao mali trg.
Pijani su žandari lupali na vrata. Zeleno, volim te, zeleno! Zelene vetar, zelene grane. Brod na moru i konj u planini.
Frederiko Garsija Lorka- Mesečareva romansa
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Sre Okt 27, 2021 7:37 pm
Sećaš li se Barbara, padala je kiša neprestana nad Brestom toga dana, a ti si išla nasmejana pokisla, ozarena, očarana, pod krupnim kapima kiše seti se Barbara, sretoh te u ulici Sijama smejala si se, i ja sam se smejao sećaš li se Barbara Nisam te poznavao, nisi ni ti mene sećaš li se, sećaš li se toga dana i ne zaboravi ga. Jedan čovek ispod neke kapije, zaklonjen viknuo je tvoje ime, Barbara a ti si potrčala njemu po kiši pokisla, ozarena, očarana i bacila si mu se u zagrljaj Sećaš li se Barbara, ne ljuti se što ti kažem ti jer ti kažem svakom koga volim pa čak iako ga ne poznajem. Sećaš li se Barbara i ne zaboravi nikad tu kišu tako bledu i tako srećnu tu kišu nad morem, nad arsenalom nad brodom iz Cezana Oh, Barbara velika je svinjarija taj Rat i šta je sa tobom sada pod kišom od gvožđa, vatre, čelika, krvi A onaj koji te je stezao u zagrljaju, zaljubljeno da li je umro, nestao il je još živ Oh, Barbara još uvek kiša pada nad Brestom kao što je padala nekada Ali nije to isto, jer sve je porušeno To su samo posmrtne kapi kiše, užasne i očajne A nije ni onaj potop kiše, gvožđa, čelika, krvi već prosto kiša iz oblaka koji nestaju kao psi kao psi koje donosi vodena struja iz Bresta da istrunu negde daleko, vrlo daleko od Bresta, od koga nije ostalo ništa.
Sećaš li se Barbara (Žak Prever)
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Sre Okt 27, 2021 7:39 pm
Čekaj me, i ja cu doći, samo me čekaj dugo. Čekaj me i kada žute kiše noći ispune tugom. Čekaj me i kada vrućine zapeku, i kada mećava briše, čekaj i kada druge nitko ne bude čekao više. Čekaj i kada čekanje dojadi svakome koji čeka.
Čekaj me, i ja ću sigurno doći. Ne slušaj kad ti kažu kako je vreme da se zaboraviš i da te nade lažu. Nek poveruju i sin i mati da više ne postojim, neka se tako umore čekati i svi drugovi moji, i gorko vino za moju dušu nek piju kod ognjišta. Čekaj i nemoj sesti s njima, i nemoj piti ništa.
Čekaj me, i ja cu sigurno doći, sve smrti me ubit neće. Nek kaže tko me čekao nije Taj je imao sreće! Tko čekati ne zna, taj neće shvatit, niti će znati drugi da si me spasila ti jedina čekanjem svojim dugim. Nas dvoje samo znat će mo kako preživjeh vatru kletu – naprosto, ti si čekati znala kao nitko na svetu…
Konstantin Simonov
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Sre Okt 27, 2021 7:40 pm
Ako...
Ukoliko možeš da sačuvaš glavu kad oko tebe Svi svoju gube a tebe smatraju krivim Ukoliko možeš da sačuvaš veru u sebe Kad ostali svoju sumnju upiru u tebe Ali da opet daš odušak njihovoj sumnji Ako možeš da čekaš, a da te čekanje ne umori Ili dozvoliš da te lažu a da sam ne upadneš u tu klopku Ili da dozvoliš da te mrze a da ne podlegneš i sam mržnji A da opet ne hodaš previše važno ili pričaš previše mudro
Ukoliko možeš da sanjaš a da snove ne učiniš svojim gospodarem Ili da misliš a da ti misli ne postanu same sebi cilj Ukoliko možeš da se suočiš sa Trijumfom i sa Katastrofom A da ih posečeš istim mačem Ukoliko možeš da čuješ istinu koju si izrekao Izokrenutu i pretvorenu u zamku za budale Ili da gledaš životno delo svoje…
Ukoliko možeš u jednom deljenju Da sve svoje pobede staviš na kocku izgubiš i kreneš ispočetka I nikada ne izgovoriš ni jednu reč o svom gubitku Ukoliko možeš da radiš Dugo nakon što te srce, nervi i snaga izdaju I da te to drži i kada više ničega u tebi nema Osim Volje koja kaže: Drž’ se!
Ukoliko možeš da govoriš pred gomilom i sačuvaš svoje poštenje Ili da hodaš uz kraljeve i ne izgubiš se u taštini Ukoliko te ni budale ni dragi prijatelji ne mogu povrediti I ako svi ljudi računaju na tebe ali niko isuviše jako Ukoliko možeš da ispuniš poslednji minut Sa šezdeset sekundi vredne završnice Tvoj je Svet i sve u njemu I što je bitno Bićeš Čovek, sine moj!
Rudyard Kipling
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Čet Okt 28, 2021 7:10 pm
Ne molim Te, Gospodine, za čuda i viđenja,
nego za snagu u svakodnevnom životu.
Nauči me umijeću malih koraka.
Učini me sigurnom u razdiobi vremena,
obdari me osjetljivošću da odredim što je
veoma važno, a što manje važno.
Molim Te za razum da održim suzdržanost i mjeru,
da kroz život ne klizim već da razumno
odrađujem dnevni raspored, da zapazim svjetlost
i vrhunce, da s vremena na vrijeme nađem vremena
za ljepotu, umjetnost i kulturu.
Dozvoli mi da spoznam da snovi o prošlosti i
budućnosti ne vode daleko.
Pomozi mi da dobro djelujem neposredno, da
sadašnji trenutak prepoznam kao
najvažniji.
Sačuvaj me naivnog stava da u životu mora sve
dobro prolaziti.
Obdari me trijeznom spoznajom da su teškoće,
neuspjesi i udarci stalni pratitelji života - uz
koje rastemo i zrijemo.
Podsjeti me da srce često zamučuje razum.
(a ja baš srcem živim...)
U pravom mi trenutku pošalji prijatelje koji
će mi reči istinu.
Uvijek ću Tebi i ljudima pustiti da mi govorite.
Istinu ne možemo reči sebi samima, ona nam
biva rečena.
Daj mi dovoljno mašte da u pravom trenutku,
na pravu adresu uputim paketić dobrote uz
popratno pismo... ili bez njega.
Stvori od mene čovjeka koji će brazdati
duboko poput broda, kako bih dotakao i
one koji su «ispod».
Oslobodi me straha da propuštam život.
Ne daj mi ono što želim već ono
što trebam.
Nauči me umijeću malih koraka.
Antoine de Saint-Exupery
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Čet Okt 28, 2021 7:11 pm
Čitav život je velika kosmička šala ''Čitav život je velika kosmička šala. To nije neki ozbiljan pojam - ako to prihvatiš ozbiljno izgubićeš smisao. To se može shvatiti samo kroz smijeh. Zar niste primijetili da je čovjek jedina životinja koja se smije? Aristotel je rekao da je čovjek razumna životinja. To ne mora biti istina, jer su mravi veoma razumni, a isto tako i pčele. Zapravo, pri usporedbi sa mravima, čovjek izgleda veoma nerazumno. A i kompjuter je veoma razuman, i pri usporedbi sa njime, čovjek izgleda veoma neracionalno. Moja definicija čovjeka je da je on životinja koja se smije. Kompjuter se ne smije, mravi se ne smiju, ni pčele se ne smiju; samo se čovjek može smijati. To je najviši vrh razvoja, a kroz smijeh se može stići do Boga, jer samo kroz najviše u tebi moguće je dospjeti do beskraja. Smijeh treba da bude most za to.''__Osho
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Čet Okt 28, 2021 7:12 pm
''Treba živjeti zajedno sa nekim ko je veoma blag i lake naravi, i najmanje zlovoljan i ćudljiv; ćud se prima od onih s kojima se družimo i kao što neke bolesti u tjelesnom dodiru prelaze na nas, tako i duša predaje svoja zla bližnjima. ''__ Seneka
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Čet Okt 28, 2021 7:13 pm
''Najljepše stvari dešavaju se drugima. Međutim, oni to ne znaju. Oni misle kao i mi, da se najljepše stvari dešavaju drugima.'' ___Branko Miljković
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Čet Okt 28, 2021 9:13 pm
Zozon Moderator
Bedž : Broj poruka : 21206 Datum upisa : 21.07.2016 Lokacija : Bačka
Naslov: Re: biljana Ned Okt 31, 2021 6:58 pm
biljana likes this post
Zozon Moderator
Bedž : Broj poruka : 21206 Datum upisa : 21.07.2016 Lokacija : Bačka
Naslov: Re: biljana Pon Nov 01, 2021 4:49 am
biljana likes this post
Zoki Funder
Broj poruka : 186965 Datum upisa : 01.01.2010 Godina : 62 Lokacija : Sombor