nije teško biti fin,registracija za 3 sec i obavezno predstavljanje!!!
posle registracije neophodno je ulogovati se ...dakle korisničko ime i lozinka i slobodno krstarite forumom
ugodan boravak želi vam Zoki sa ekipom urednika
Foto-forum
nije teško biti fin,registracija za 3 sec i obavezno predstavljanje!!!
posle registracije neophodno je ulogovati se ...dakle korisničko ime i lozinka i slobodno krstarite forumom
ugodan boravak želi vam Zoki sa ekipom urednika
Foto-forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Znate, ono što je stvarno važno, jeste da su ljudi oko vas srećni i zdravi. Sve ostalo je poput kapi kiše na pesku.
Paul Walker
Priroda nije samo sve što je vidljivo oku .. ona uključuje i unutarnje slike duše.
Zoki likes this post
Autor
Poruka
biljana Moderator
Broj poruka : 100012 Datum upisa : 21.11.2020
Naslov: Re: biljana Čet Mar 25, 2021 4:06 pm
Na kraju, setih se divne misli koju je voleo da ponavlja moj pokojni prijatelj, Hilandarac, otac Mitrofan - NAŠE JE SAMO ONO ŠTO POKLONIMO DRUGIMA. ~ Momo Kapor
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Čet Mar 25, 2021 4:08 pm
Moraš pustiti bol. Da te pobedi, Da te pojede I pljune.
Moraš pustiti bol. Idi na neku vodu, Na neki mol. Plivaj sa njom, u njoj.
Moraš pustiti bol. U svoje kosti, U svoj dah. Kožu i strah.
Moraš joj svašta dopuštati. Posustati, utrnuti, Odustati.
Moraš je pustiti Da bude deo tebe. Tek tada joj daješ znak Da ode, da potone.
Moraš pustiti bol Da bi ona pustila tebe. Kada napravi krug kroz vene, Brzo kao ruža da uvene.
Žana Stanojević
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Čet Mar 25, 2021 4:11 pm
Zaboravio sam jutros pesmu jednu ja. Pesmu jednu u snu što sam svu noć slušao: Da je čujem uzalud sam danas kušao, Kao da je pesma bila sreća moja sva. Zaboravio sam jutros pesmu jednu ja.
U snu svome nisam znao za buđenja moć, I da zemlji treba sunca, jutra i zore; Da u danu gube zvezde bele odore; Bledi mesec da se kreće u umrlu noć. U snu svome nisam znao za buđenja moć.
Ja sad jedva mogu znati da imadoh san. I u njemu oči neke, nebo nečije, Neko lice ne znam kakvo,možda dečije, Staru pesmu,stare zvezde, neki stari dan, Ja sad jedva mogu znati da imadoh san.
Ne sećam se ničeg više, ni očiju tih: Kao da je san mi ceo bio od pene, Il’ te oči da su moja duša van mene; Ni arije, ni sveg drugog, što ja noćas snih: Ne sećam se ničeg više, ni očiju tih. Ali slutim, a slutiti još jedino znam. Ja sad slutim za te oči da su baš one Što me čudno po životu vode i gone: U snu dođu da me vide šta li radim sam. Ali slutim, a slutiti još jedino znam.
Da me vide, dođu oči, i ja vidim tad I te oči, i tu ljubav, i taj put sreće; Njene oči, njeno lice, njeno proleće U snu vidim, ali ne znam što ne vidim sad. Da me vide, dođu oči, i ja vidim tad;
Njenu glavu s krunom kose i u kosi cvet, I njen pogled što me gleda kao iz cveća, Što me gleda, što mi kaže da me oseća, Što mi brižno pruža odmor i nežnosti svet, Njenu glavu s krunom kose i u kosi cvet.
Ja sad nemam svoju dragu, i njen ne znam glas; Ne znam mesto na kom živi ili počiva; Ne znam zašto nju i san mi java pokriva; Možda spava, i grob tužno neguje joj stas, Ja sad nemam svoju dragu, i njen ne znam glas.
Možda spava sa očima izvan svakog zla, Izvan stvari, iluzija, izvan života, I s njom spava, neviđena, njena lepota; Možda živi i doći će posle ovog sna. Možda spava sa očima izvan svakog zla.
Vladislav Petković Dis
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Čet Mar 25, 2021 4:12 pm
Budite oprezni u procenjivanju tuđe pameti. Ne mora biti glup svako ko je pametniji od vas. Duško Radović
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Čet Mar 25, 2021 4:18 pm
U dalekoj zemlji nekoj, iza brda, iza gora, na obali sinjeg mora koliba je bila jedna vrlo stara, trošna, bedna. U njoj živi deda stari krpi mrežu i ribari, a baba mu ručak kuva i kolibu ona čuva. Naokolo nigde sveta, niko tuda da prošeta. Trideset i više leta žive oni tako sami, deda peca, baba čami. Jedno jutro (beše tmurno) deda mrežu uze žurno. Babi reče: -Ručak kuvaj, kuću čuvaj, a ja odoh po svoj čamac. Poneo sam dobar mamac, pa se nadam, neću kriti, da će danas ribe biti. Naveze se on na more u osvitak bele zore. Mrežu baca, pa se sladi ruke trlja, bradu gladi, ali mrežu-praznu vadi, ne zna više šta da radi. Sunce zañe, već se smrači i nebo se naoblači, ali ribe nigde nema i deda se kući sprema. Tad još jednom mrežu spusti, sa čela mu oblak gusti rasturi se i nestade. U mrežu mu riba pade. Neobična riba neka, gleda u nju s čudom deka. Velika je pola hvata, a sjaji se kao od zlata. Da bi čudo bilo veće, riba ljudskim glasom reče: – Šta god tražiš, ja ću dati, samo me u more vrati. Ispuniću želju tvoju – bilo koju… …Sad se deda smilostivi, pusti ribu neka živi, ali želju on ne reče. Spustilo se već i veče kad se kući vrati deda, a baba ga mrko gleda, pa će reći: – Sedi ovde pokraj peći. Doneo si praznu torbu, ješćeš sada samo čorbu. Deda sede i, dok toplu čorbu jede, poče da joj, tako s reda, čudan slučaj pripoveda. Kad je baba čula ovo, održa mu strašno slovo: – Od muke ću sad pući. tebe, deda, treba tući. Što si tako luckast bio, pa si ribu ispustio? Natrag hitaj, žuri, juri. Korito mi staro curi: neka riba, kako znade, odmah meni novo dade. I u tmini crnoj, gustoj, na obali morskoj pustoj, u pučine beskraj gleda i poziva ribu deda. – Oj, ribice, gde si da si, doñi sada, mene spasi. Uzburka se sinje more i ispliva riba gore. Morske vale repom seče, ljudskim glasom ona reče: – Kaži, deda, svoju želju, pa se vrati u postelju. I deda joj onda reče kakva želja babu peče. – Idi kući, deda, samo, korito će biti tamo. Obećanje riba dade i u trenu već nestade. Čim se deda kući vrati, do korita odmah svrati, a korito lepo, novo. No, baba mu reče ovo: – Imam sada želju vruću, hoću sutra novu kuću. Ne bude li kuća nova, ovde više nemaš krova, već odavde ti se seli, čuješ šta ti baba veli… …I ujutru deda poñe, na obalu morsku doñe pa povika ribu glasno i reče joj sasvim jasno tu babinu želju novu. – Ispuniću želju ovu – riba reče i – uteče. Kada kući doñe deda, on u čudu samo gleda: od kolibe sve od pruća stvorila se nova kuća. Kraj prozora baba sedi i strogo mu sad besedi: – Neću više kuću ovu, imam opet želju novu. Hoću sada kuću drugu! Hoću u njoj bezbroj slugu. Ode deda, ribu zove da joj želje kaže noove. Uzburka se sinje more i ispliva riba gore. Čula riba šta ga mori, pa ovako njemu zbori: – Idi odmah babi kaži, ispuniću to što traži. Sazidaću kuću drugu, biće u njoj bezbroj slugu. Riba reče i – uteče. Vesela je baba bila, želja joj se ispunila. Dobila je kuću drugu, a služe je bezbroj slugu. Ali deda baš zlo proñe. Čim on natrag kući doñe, zlobna baba viknu samo: – Sluge moje, hajte amo! odvedite ovog starca sad u štalu kod magarca. Živi deda i u štali, na sudbu se on ne žali. To je bilo u nedelju kad ispuni babi želju, ali, eto, već u sredu sluge opet zovu dedu: – Hajde, deda, baba zove, ima, kaže, želje nove. Mal od čuda nije pao kad je babu saslušao: – Smesta idi, ribu traži i želju joj moju kaži. Sad carica ja ću biti, to mi mora ispuniti… …Ode deda, ribu zove i govori reči ove: – Aoj, ribo, muke velje, baba ima nove želje. Postala je sasvim luda, traži opet svaka čuda. A ja, eto, nemam kuda, moram da te zovem, molim, da joj čudi udovoljim. Čula riba šta on želi, pa ovako njemu veli: – I to će se ostvariti, carica će baba biti. Tako reče i – uteče. Carica je baba bila, na njoj samo čista svila. I biseri oko vrata i prstenje sve od zlata. Blaga silnog ona ima, zapoveda sada svima. Kad u petak pade veče, tad slugama baba reče: – Dovedite onog starca, u štali je kod magarca. A kad deda pred nju kleče, strogo ona njemu reče: – Idi sada ribu traži, pa joj carsku želju kaži. Dosadno mi carstvo ovo, hoću opet carstvo novo. Na dnu mora hoću sada da mi bude nova vlada. Zlatna riba, a ne druga, da mi lično bude sluga. Hajde, starče, ne prkosi, carsku želju ribi nosi… …Kada ribu dozva deda, on ponizno u nju gleda, pa joj veli: – Mene, ribo, ne veseli što sad opet tebi hodim, moram babi da ugodim. Snašla su me grdna čuda. Jeste moja baba luda, ali ne smem da se gložim, moram s njome da se složim. Željama joj nikad kraja. Dva dana joj carstvo traja, a već neće carstvo ovo, traži, veli, carstvo novo. Na dnu mora hoće sada bezumnica da zavlada. Ovo carstvo da joj pružiš i ti lično da je služiš. Kada ovo kaza deda, riba njega samo gleda. Ćuti riba, reč ne reče, pracaknu se i uteče. Čeka deda, čeka tamo sve dok nije danak svano, ali ribe nema više, dedu nade napustiše. On umoran poñe kući kraj obale posrćući. Kad se blizu kuće nañe, ne mogade da se snañe. Dvora sjajnog više nema, pred kolibom baba drema. Gleda deda čudo ovo – ni korito nije novo. Neskromne su želje bile, pa se nisu ispunile.
Aleksandar Sergejevič Puškin
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Čet Mar 25, 2021 4:20 pm
Dolina mala to bješe prije U kojoj ljudi bilo nije; Pođoše u rat jednog trena Slijedeći zvijezde blagih zjena Što s plavih kula noću skreću Stražarski pogled svoj ka cvijeću, Dok cijelog dana među njima Sunce u lijenim leži snima. Posjetilac će priznati sada Da tužnom doli nemir vlada. Sve osim zraka što, sve teži, Nad magičnom samoćom leži. Stabla bez vjetra, da im gib prida, Drhte ko more koje se kida Oko maglovitih Hebrida! Ah, nema nigdje vjetru znaka, Da hrpu šuštavih oblaka Nebom od zore gna do mraka, Nad ljubicama koje mazne Liče na ljudske oči razne – Nad ljiljanima koji kriju Bezimen grob gdje suze liju! Njišu se: – cure kapi vječne Iz mirisne im čaške mliječne. Plaču: – niz stabljike im puze, Poput dragulja trajne suze.
Edgar Alan Po
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Čet Mar 25, 2021 4:22 pm
Reci mi, je li sve to istina, dragane, reci mi je li sve to istina?
Kad ove oči sipaju munje, tamni oblaci u grudima tvojim odgovaraju burom.
Je li istina da su moje usne slatke kao razvijeni pupoljak prve ljubavi?
Oklijevaju li uspomene minulih majskih noći u mojim udovima?
Treperi li zemlja, kao harfa u pjesmama, kad je moja stopala dodirnu?
Je li istina kako iz očiju noći kaplje rosa kada se pokažem i da se zora veseli kada obavije moje tijelo?
Je li istina, je li istina kako je tvoja tvoja ljubav lutala kroz vjekove i svjetove tražeći baš mene?
I kad si me našao, kako je tvoja duga čežnja našla svoje krajnje spokojstvo u mom nježnom govoru, toplom zagrljaju, u mojim očima i usnama, u mojoj bujnoj kosi?
Je li istina da je tajna beskonačnosti ispisana na mom malom i dragom čelu?
Reci mi, dragane, je li sve to istina?
Rabindranat Tagore
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Čet Mar 25, 2021 4:24 pm
Ona ide u svetlu lepote Ko noć blaga u zvezdanom sjaju. Sve što ima u svetu krasote: Svetlog, tamnog – njene oči daju Sve nežnosti, i divote s njima, Što dan blistav ne može da ima.
Ni zrak manje, ni ti više sama Sen u valu crnih joj vitica Il u skladu loknica, il prama Što se spušta preko njenog lica, Preko čela, gde čedne, spokojne Misli – svoga mesta su dostojne
Na tom licu koje ozarava Srećni osmeh večite vedrine; Gde dobrotom svakog očarava Mirni odsjaj večite vrline, Na tome se divnom licu čita Ljubav – mirna, nevina i večita.
Džordž Gordon Bajron
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Čet Mar 25, 2021 4:25 pm
U sredu smo se prvi put sreli, a do tada se nismo znali. U petak smo se zavoleli. U ponedeljak posvađali. Opet je sreda. Sad svima kažem dok lutam po korzu sam: ne, nije ona lepša ni draža od drugih devojčica koje znam. Pa kad je sretnem – oči krijem. Zviždućem. Gledam u nešto drugo. I mislim: zbilja, svejedno mi je… Al okrećem se dugo… dugo…
Miroslav Mika Antić
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Čet Mar 25, 2021 4:26 pm
Nikada ne kažeš reč koju bi trebalo. Da te ne bih ocenio, izmičeš mi na hiljadu strana. Da te ne bih pomešao s mnogima, stojiš odvojeno. Poznajem, poznajem lukavstvo tvoje… nikada ne ideš putem kojim bi trebalo.
Tvoj prohtev veći je od prohteva drugih, zato ćutiš. Pritvornom ravnodušnošću ne haješ za moje darove. Poznajem, poznajem lukavstvo tvoje… nikada ne uzimaš što bi trebalo.
Rabindranat Tagore
Priroda nije samo sve što je vidljivo oku .. ona uključuje i unutarnje slike duše.
Zoki Funder
Broj poruka : 186958 Datum upisa : 01.01.2010 Godina : 62 Lokacija : Sombor
Zozon Moderator
Bedž : Broj poruka : 21206 Datum upisa : 21.07.2016 Lokacija : Bačka
Naslov: Re: biljana Pon Mar 29, 2021 3:28 pm
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Pon Mar 29, 2021 7:57 pm
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Pon Mar 29, 2021 7:58 pm
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Pon Mar 29, 2021 8:00 pm
Zivot Je More
Zivot je more, pucina crna, po kojoj tonu mnogi sto brode. Nije mi srce plasljiva srna, ja se ne bojim velike vode.
Lome me vali, nose me struje: oseka srece, a tuge plima. Siba me nebo bicem oluje, al' jos se ne dam i jos me ima. U jutra rana plase me senke minulih dana. Secanja mutna kao u lazi, kao u snu. Ipak se borim, ipak se nadam, sve manje letim, sve vise padam i sve su jace ruke sto me vuku dnu.
Mozda ce zena svilenog bedra, koja me zove i pruza ruke, uliti vetar u moja jedra do nove zene, do nove luke.
Zivot je more... Zivot je more... Zivot je more...
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Sre Mar 31, 2021 9:31 pm
Noćas bih mogao napisati najtužnije stihove. Napisati, na primer: “Noć je posuta zvezdama, Trepere modre zvezde u daljini. Noćni vetar kruži nebom i peva.
Noćas bih mogao napisati najtužnije stihove. Voleo sam je, a ponekad je ona i mene volela.
U noćima kao ova bila je u mom naručju. Ljubih je, koliko puta, ispod beskrajnog neba. Volela me, a ponekad i ja sam je voleo.
Kako da ne volim njene Velike nepomične oči. Noćas bih mogao napisati najtužnije stihove. Misliti da je nemam, osećati da sam je izgubio.
Slušati noć beskrajnu, još mnogo dužu bez nje. I stih pada na dušu kao rosa na pašnjak.
Nije važno što je moja ljubav ne sačuva. Noć je posuta zvezdama i ona nije uza me. To je sve. U daljini neko peva. U daljini. Duša je moja nesrećna što ju je izgubila
Kao da je želi približiti moj pogled je traži. Srce je moje traži, a ona nije uza me Ista noć u belo odeva ista stabla. Ni mi, od nekada, nismo više isti.
Više je ne volim, sigurno, ali koliko sam voleo! Moj glas je tražio vetar da takne njeno uvo. Drugome. Pripašće drugome. Ko pre mojih poljubaca.
Njen glas i jasno telo. Njene beskrajne oči. Više je ne volim, zaista, no možda je ipak volim?
Ljubav je tako kratka, a zaborav tako dug! I jer sam je u noćima poput ove držao u naručju, duša je moja nesrećna što ju je izgubila.
Iako je to poslednja bol koju mi zadaje i poslednji stihovi koje za nju pišem.
Pablo Neruda
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Sre Mar 31, 2021 9:36 pm
Zabranjeno je plakati, a da se nešto ne nauči, probuditi se, a ne znati šta sa sobom, plašiti se svojih sopstvenih uspomena.
Zabranjeno je ne smejati se problemima, ne boriti se za ono što želiš, odustati od svega zbog sopstvenog straha da ostvariš svoje snove.
Zabranjeno je ostaviti svoje prijatelje, ne pokušati razumeti sve što ste zajedno proživeli, i zvati ih samo onda kad su ti potrebni.
Zabranjeno je ne biti svoj pred drugima, pretvarati se pred ljudima do kojih ti nije stalo, izigravati klovna da bi te pamtili, i zaboraviti sve kojima je zaista stalo do tebe.
Zabranjeno je ne učiniti sve za sebe samog, biti uplašen od života i od onoga čime te život obavezuje, ne živeti svaki dan do poslednjeg daha.
Pablo Neruda
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Sre Mar 31, 2021 9:40 pm
Ne merim više vreme na sate, ni po sunčevom vrelom hodu dan mi je kad njegove se oči vrate i noć kad ponovo od mene odu.
Ne merim sreću smehom, ni time da li je čežnja moja od njegove jača; sreća je meni kad bolno ćutim s njime i kad nam srca biju ritmom plača.
Nije mi žao što će života vode odneti i kaplju moga življenja; sad neka mladost i sve neka ode; on je stao kraj mene pun divljenja
Desanka Maksimović
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Sre Mar 31, 2021 9:42 pm
Znam, mora biti da je tako: nikad se nismo sreli nas dvoje, mada se trazimo podjednako zbog srece njene i srece moje. Pijana kisa siba i mlati, vrbama vetar cupa kosu.
Kuda cu? U koji grad da svratim?
Dan je niz mutna polja prosut.
Vucaram svetom dva prazna oka zurim u lica prolaznika. Koga da pitam,gladan i mokar, zasto se nismo sreli nikad?
Il je vec bilo? Trebao korak? Mozda je sasvim do mene dosla. Al’ ja, u krcmu svratio gorak, a ona ne znajuci-prosla.
Ne znam. Ceo svet smo obisli u zudnji ludoj podjednakoj, a za korak se mimoisli.
Da, mora da je tako.
Miroslav Mika Antić
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Sre Mar 31, 2021 9:47 pm
Svako ima neku tajnu: šu – šu – šu… Neko lepu i beskrajnu, neko tužnu ili smešnu, neko zlu.
Neko svoju tajnu slaže. Neko odmah mami kaže. Neko svoju tajnu ne bi ispričao ni u snu. Neko šapne samo tebi… kao drugu – šu – šu – šu…
Obično su tajne glavne izmišljene i ljubavne.
Al’ i druge kad se zbroje, naše, vaše, moje, tvoje, leve, desne, čudne, sjajne, sve jednako mnogo znače, jer – inače zašto bi se zvale tajne?
I ja imam jednu tajnu vrlo važnu, vrlo vrednu. Nikom drugom – samo tebi prišapnuću jutros nju.
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Sre Mar 31, 2021 9:49 pm
Važno je, možda, i to da znamo: čovek je željan tek ako želi. I ako sebe celog damo, tek tada i možemo biti celi. Saznaćemo tek ako kažemo reči iskrene, istovetne. I samo onda kad i mi tražimo, moći će neko i nas da sretne.
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Sre Mar 31, 2021 9:52 pm
Čekaj me, i ja ću sigurno doći samo me čekaj dugo. Čekaj me i kada žute kiše noći ispune tugom. Čekaj i kada vrućine zapeku, i kada mećava briše, čekaj i kada druge niko ne bude čekao više. Čekaj i kada pisma prestanu stizati izdaleka, čekaj i kada čekanje dojadi svakome koji čeka.
Čekaj me, i ja ću sigurno doći. Ne slušaj kad ti kažu kako je vreme da zaboraviš i da te nade lažu. Nek poveruju i sin i mati da više ne postojim, neka se tako umore čekati i svi drugovi moji, i gorko vino za moju dušu nek piju kod ognjišta. Čekaj. I nemoj sesti s njima, i nemoj piti ništa.
Čekaj me, i ja ću sigurno doći, sve smrti me ubiti neće. Nek rekne ko me čekao nije: Taj je imao sreće! Ko čekati ne zna, taj neće shvatiti niti će znati drugi da si me spasila ti jedina čekanjem svojim dugim. Nas dvoje samo znaćemo kako preživeh vatru kletu, — naprosto, ti si čekati znala kao niko na svetu.
Konstantin Simonov
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Sre Mar 31, 2021 9:58 pm
“Ulica je zaglušna vrištala oko mene. Duga, tanka, u crnini, veličanstvo bola. Prošla je neka žena, a ruka joj ohola pridizaše, njihaše skutove svoje. Hitra, otmena, s nogom kao u kakva kipa. A ja se napijah u grču osobenjaka njenim okom, olovnim nebom olujnog znaka što zanosnu blagost i smrtonosnu slast sipa. Jedna munja…a zatim noć! Trenutna prelesti, s čijeg pogleda na mah novim životom dišem? Zar ću te samo u večnosti ponovo sresti? Drugde, daleko! Prekasno! Možda nikad više! Jer ne znaš kuda ću, ne znam kuda si nestala, ti koju koju sam mogao voleti, ti što si to znala!”
Šarl Bodler
Zoki Funder
Broj poruka : 186958 Datum upisa : 01.01.2010 Godina : 62 Lokacija : Sombor
Još sam bio sasvim mlad Neke barske ptice sam lovio tad Kad je došla da se kupa Lepa protina kći
Nije znala gde sam ja Da je gledam krišom kroz trsku i šaš, A preko reke noć je pala Kao plašt
Mesec tinja nad vrbakom Srebri nebom zvezda roj I kapi vode kao biseri koji blistaju Svud po njoj…
O, srce ludo, ludi sni Već se moji drugovi momčili svi A ja sam hteo samo jednu – Lepu protinu kći
Čudnom pesmom zvoni drum Te su zime svatovi došli po nju Iz daleka neki svet Za mene tuđ
Baš sam prošao sokakom Padao je prvi sneg I još ponekad zazvone praporci Što je odnose Ko zna gde…
Da se ženim… imam kad Ja sam, eto, ostao momak do sad Nikad više nisam sreo Lepu protinu kći
Jedan život miran, tih Nekad bacim kartu il napišem stih Stvari teku, ja se držim Izvan njih
I ljubim dobre, ljubim lake Neke prave, a neke ne I sve su vile, sve su kraljice I sve su nevažne Naspram nje…
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Sub Apr 03, 2021 10:07 pm
Jednom… Jednom su sadili lipu stari Nestorov, gos’n Čeda i još jedan Bio sam novi u tom stripu komšijin mali kog su pustili da gleda Stari Nestorov potpalivši korov tad reče mi “Ti si mlad, Ti ćeš dospeti za taj hlad”
Jednom sam voleo zbilja mislim na ljubav pravu šašavu i silnu Vozio hiljadu milja ko onaj ružni Francuz u prelepom filmu Vukle me šine pod točak mašine, al’ ona me spasila Sve je druge ugasila
Hej, sve to dođe na svoje, Odavno pravila znam Samo tuge se broje Hej, opet tornjevi tuku na Svetog Luku Jesen je kriva, uvek me rasturi siva
Jednom je prošla kraj mene sa tipom kog sam znao taman da se javim Skrila je pogled na vreme al’ sasvim dovoljno za žur u mojoj glavi Bezvezno zdravi i klimanje glavom i sve što već sleduje Neka, lutko, u redu je
Hej, sve to dođe na svoje Odavno pravila znam Samo tuge se broje Hej, opet tornjevi tuku na Svetog Luku Jesen je kriva, uvek me rasturi siva
Jednom su palili lišće sa one lipe dim je leteo do neba Na kom su, nema ih više, Stari Nestorov, gos’n Čeda i još jedan Tko nije drvo razumeo prvo, pa tek onda sadio Taj nije ništa uradio
I svatiće kad-tad, da ne zna šta je hlad…
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Sub Apr 03, 2021 10:13 pm
Vidiš li gde sam to sad, u kom sam dobu? Čudne mi ptice, da znaš, snovima jezde. Jer, još sam suviše mlad da mislim o grobu, a već sam suviše star da brojim zvezde…
Čuješ tišinu, taj zvuk? Prolazi vreme. Zuji i preti kroz noć, drhti k’o kobra. Nemoj da načinješ sad ozbiljne teme, dođi, skupi se tu i budi dobra…
Pa naspi još jednu, za večite krivce, za balansere, ne boj se, imam ja priličan cug. Naspi još jednu, za umorne livce, za proletere, večeras treća smena vraća tuđi dug…
Skoro će svanuti dan, još jedan praznik. Svi su ti plavi k’o san, svi su ti isti. Budiš se retko u šest, samo po kazni, kad moraš negde na put ili na ispit…
Daj naspi još jednu, za večite krivce, za balansere, ne boj se, imam ja priličan cug. Naspi još jednu, za umorne livce, za proletere, večeras treća smena vraća tuđi dug…
Ponekad tragam i ja, za zlatnim runom. Možda ću sanjati dim, vatru i čelik. Nisi ti kriva za to, ma volim te puno. Hajde sad, daj mi pred san poljubac velik…
I naspi još jednu, za večite krivce, za balansere, ne boj se, imam ja priličan cug. Naspi još jednu, za umorne livce, za proletere, Naspi još jednu za treću smenu…
Naspi još jednu, za večite krivce, za balansere, naspi još jednu za moje drugare Naspi još jednu, za umorne livce, za proletere, Naspi još jednu za treću smenu…
Naspi još jednu…
biljana Moderator
Naslov: Re: biljana Sub Apr 03, 2021 10:15 pm
Boja plava i breskvinog cveta, ljubičica i crveno vino. Tako je cvetala, tako je plamtela vaša vatra u meni!
Kasno se vraćam u svoj dom i dugo kraj prozora bludim, osećam da san mi dolazi a moje srce strepi.
Strepi od obilja i života. Treperi duša u meni. Kome da je poklonim? Tebi, najdraža moja.
Herman Hese