Novembar 2024 | Pon | Uto | Sre | Čet | Pet | Sub | Ned |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Kalendar |
|
Add This |
|
|
| Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
Zana Član
Broj poruka : 32910 Datum upisa : 01.02.2011
| Naslov: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Sre Mar 02, 2011 8:05 am | |
| First topic message reminder :
Čarls Bukovski (16. avgust 1920 - 9. mart 1994) američki pesnik, pripovedač i romanopisac danas se smatra jednim od najuticajnijih pisaca bitničke generacije (engl. beat generation). Ostaće upamćen po svom eksplicitnom, sirovom, ponekad čak vulgarnom književnom izrazu i svojim pričama o simpatičnim gubitnicima sa margina američkog društva.
Čarls Bukovski se rodio kao Hajnrih Karl (Henri Čarls) Bukovski Mlađi u Andernahu, u Nemačkoj. Njegov otac Henri Bukovski bio je američki vojnik, a majka Katarina Fet Nemica. 1922. godine porodica Bukovski se seli u Ameriku u Los Anđeles, grad u kome će Bukovski provesti najveći deo svog života.
Bukovski je odrastao u vreme ekonomske depresije koja je zahvatila Ameriku između dva svetska rata. Njegov strog i dominantan otac često je ostajao bez posla, a svoje nezadovoljstvo i frustraciju najčešće je iskaljivao na dečaku redovno ga maltretirajući, o čemu će Bukovski pisati u svom romanu "Ham on Rye". Adolescentske akne koje su ostavile ožiljke na njegovom licu samo su doprinele da se još više oseća kao gubitnik i osobenjak. Pokušavajući da se zaštiti od traumatične stvarnosti, Bukovski se rano okreće alkoholu, ali i knjigama. Kao srednjoškolac mnogo čita, a posebno voli dela Ernesta Hemingveja, Sinklera Luisa, Karsona MekKulersa i D. H. Lorensa. Po završetku srednje škole upisuje gradski koledž u Los Anđelesu i pohađa kurseve novinarstva i književnosti, želeći da postane pisac.
1976 godine upoznaje Lindu Li Bejli, vlasnicu restorana zdrave hrane 25 godina mlađu od njega, kojom će se oženiti 1985 godine i njegov život poprima mirniji tok. Ostatak života Bukovski će provesti u predgrađu San Pedro u lepo uređenoj kući sa bazenom. Vozi crni BMW, otkriva sve prednosti računara, uživa slušajući klasičnu muziku u društvu svojih mačaka i naravno i dalje piše. Druži se sa glumcem Šonom Penom, a grupa "U2" mu posvećuje pesmu na svom koncertu u Los Anđelesu. 1983 godine snimljen je italijanski film "Priče o običnom ludilu" sa Benom Gazaraom i Ornelom Muti u glavnim ulogama po istoimenoj zbirci priča Čarlsa Bukovskog. Bukovski piše i scenario za film "Barfly" koji je snimljen 1987 godine sa Mikijem Rurkom I Fej Danavej u glavnim ulogama. 1992 godine izlazi iz štampe zbirka pesama " The Last Night of the Earth Poems", poslednja knjiga objavljena za života ovog pisca.
Čarls Bukovski je umro 9. marta 1994 godine od leukemije. Sahranjen je u "Grean Hills" memorijalnom parku blizu njegove kuće u San Pedru.
Danas su veoma popularni i njegovi romani:
Holivud, Bludni sin, Žene, Zabeleške starog pokvarenjaka, Palp, Šekspir ovo nikad nije radio i drugi, kao i zbirke kratke proze
Đavo je bio vruć, Priče o običnom ludilu, Fotografije iz pakla, Ljubav i ludilo u LA... Život je jedan i nema reprizu! | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
biljana Moderator
Broj poruka : 98922 Datum upisa : 21.11.2020
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Čet Maj 13, 2021 11:15 pm | |
| Devojke koje smo nekad pratili kući
Devojke koje smo nekad pratili kući sada su dame sa torbama, ili je jedna od njih ona sedokosa stara vrana koja te zveknula štapom. Devojke koje smo nekad pratili kući sede na guskama u staračkim domovima, igraju šaflbord u parkovima. Ne rone više u talase sa belim kapama, te devojke koje smo pratili kući ne mažu više svoja tela uljem ispod sunca, ne lickaju se više pred lepim ogledalom, te devojke koje smo pratili kući te devojke koje smo pratili kući negde su otišle neke zauvek, a mi koji smo ih pratili? Mrtvi u ratovima, mrtvi od infarkta, mrtvi od neutoljenjih čežnji, naši snovi su tv-snovi, a nekoliko nas, tako malo nas pamti devojke koje smo pratili kući kada sunce kao da je uvek sijalo. Kada se život kretao tako nov i neobičan i prekrasan u svetlim haljinama.
Ja pamtim.
Čarls Bukovski | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Čet Maj 13, 2021 11:16 pm | |
| Sreća
nekada smo bili mladi za ovom mašinom… pili pušili kucali
bilo je to najlepše čudesno vreme
i sad je
osim što sada umesto da idemo u susret vremenu ono ide u susret nama
čineći da se svaka reč utiskuje u papir
jasno
brzo
teško
ispunjavajući prostor koji se zatvara. | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Čet Maj 13, 2021 11:17 pm | |
| Oh, da
ima i gorih stvari od usamljenosti ali često su potrebna desetljeća da bi to i spoznao i najčešće kad to spoznaš prekasno je a prekasno je najgore. | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Čet Maj 13, 2021 11:18 pm | |
| Otkud ja u imeniku
Muškarci zovu i pitaju me. Zar ste vi stvarno Čarls Bukovski, pisac?
Ponekad sam pisac, kažem, ali najčešće ništa ne radim.
Čujte, pitaju me, sviđa mi se to što pišete – imate li nešto protiv da navratim sa desetak piva?
Možete ih donijeti, kažem im, ali pod uslovom da vi ne ulazite…
A kada me pozovu žene, ja im kažem: O, da – pišem, ja sam pisac, osim što baš sada ne pišem.
Glupo se osjećam što vas zovem, kažu, i bila sam iznenađena kad sam vas pronašla u imeniku.
Ima razloga za to, kažem, nego, što ne svratite na pivo?
Neće vam smetati?!!
I one stižu, zgodne žene, uzornog uma, tijela i oka.
Često ne bude seksa, ali navikao sam na to jer dobro je, jako je dobro samo ih gledati – a ponekad me čak posluži i neočekivana sreća.
Za čovjeka od 55 koji nije spavao sa ženom do svoje 23 i ne baš često do svojih 50 mislim da bi trebalo da ostanem u telefonskom imeniku, barem dok ne dobijem onoliko koliko i svaki prosječan muškarac.
Naravno, moram da i dalje pišem besmrtne pjesme ali inspiracija je bar tu. | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Čet Maj 13, 2021 11:20 pm | |
| Ponešto za prevarante, opatice, piljare i tebe
Mi imamo sve i mi nemamo ništa A neki ljudi to rade u crkvi A neki ljudi to rade kidajući leptire na pola A neki ljudi to rade u Palm Springsu Uvaljujući ga nespretnim plavušama sa “kadilak”-dušama “Kadilaci” i leptiri ništa i sve to lice koje se rastapa do poslednjeg daha u podrumu u Korpus Kristiju Ima tu ponešto za prevarante, opatice, piljare, i tebe…
Nešto u 8 izjutra Nešto u biblioteci Nešto u reci Sve i ništaa U klanici to dolazi klizeći duž tavanice na kuki I ti ga njišeš Jedan Dva Tri I onda ga imaš Mrtvo meso u vrednosti od 200$ Njegove kosti uz tvoje kosti Nešto i ništa Uvek je isuviše rano da se umre i uvek je isuviše kasno Brazda krvi u bazenskom belilu, to baš nista ne govori A grobari igraju poker nad kafom u 5 izjutra Čekajući na gras da bi se spasli od mraza… Oni ti ništa ne govore Mi imamo sve i nemamo ništa Dani sa staklenim ivicama i nepodnošljivim smradom Rečne mahovine Gorim od onog od govana Dani poput šahovske table sačinjeni od pokreta i Protiv pokreta Nabubana interesovanja u porazu kao i pobedi Dani spori poput mazge koja vuče teret na leđima Ljutita, mrzovoljna i zaslepljena suncem Putem na kome neki ludak sedi čekajući Među plavim sojkama i carićima upetljanim u mreže I nagutanim ljuskavog sivila Dani vina i vikanja Tuča po sokacima Debelih nogu žena koje se takmiče oko tvojih creva Pokopanih u jaucima Znakova u arenama za borbu s bikovima poput dijamanata Koji urlaju od bola Majko Kapri! Ljubičica koja izlazi iz zemlje govoreći ti da zaboraviš Mrtve armije i svoje ljubavi koje su te opljačkale Dani kada deca govore smešne i genijalne stvari Poput divljaka koji pokušavaju da ti prenesu poruku kroz Svoja tela Dok su im tela još dovoljno živa da prenose i Osećaju, i trče gore-dole Bez katanca, i plata, i ideala, i imovine, i Bubama-nalik-uverenja Dani kada možeš po ceo dan da plačeš u nekoj zelenoj sobi Sa zaključanim vratima Kada možeš da se smeješ svom pekaru jer su mu noge Isuviše duge Dani posmatranja žive ograde… I ništa, i nista Dani šefova, žutih ljudi sa zadahom iz usta i velikim Stopalima Ljudi koji liče na žabe, hijene Ljudi koji hodaju kao da meldija nije nikada izmišljena Ljudi koji smatraju da je mudro unajmljivati i otpuštati i Profitirati Ljudi sa skupim ženama koje poseduju po 60 jutara zemlje Koju treba izbušiti ili se njome razmetati Ili koju zidom treba odvojiti od nekompetentnih Ljudi koji bi te ubili zbog toga što su ludi I onda to opravdali jer je takav zakon Ljudi koji stoje ispod prozora od 12 metara i ništa ne Vide Ljudi sa luksuznim jahtama koje plove oko sveta A ipak ne izlaze iz džepova na svojoj odeći Ljudi nalik puževima, ljudi nalik jeguljama, ljudi nalik Puževima balavcima I još gori I ništa Dobijanje poslednje plate u luci, u bolnici, u fabrici Aviona, U zabavnom salonu, u berbernici, na poslu koji ionako nisi Želeo Porez na prihod, bolest, servilnost, slomljene ruke, Slomljene glave Sav nadev ispada napolje poput perja iz starog jastuka Mi imamo sve i nemamo ništa Neki to rade dobro jedno vreme a onda popuštaju Slava ih dokrajčuje ili gađenja ili starost ili nedostatak Odgovarajuće ishrane Ili crnilo preko očiju ili deca u koledžu ili novi Automobili ili kičma slomljena na skijanju u Švajcarskoj Ili nova politika ili nove žene ili same prirodne Promene i raspadanje Čovek koga si do juše poznavao S kojim si zajedno rasturio 10. turu Ili pio 3 dana I 3 noći u podnožju planina Sotut Koji je sada samo nešto pod carsavom ili krstom ili kamenom Kako samo odlaze Kako samo odlaze oni za koje si mislio da nikad neće doći Dani kao ovaj Kao tvoj tadašnji dan Možda kiša pada po prozoru, pokušava da se probije Do tebe? Šta vidis danas? Šta je to? Gde se nalaziš? Najbolji dani su ponekad oni prvi, ponekad oni srednji, A nekad čak i oni poslednji Prazni komadi zemlje nisu loši Crkve u Evropi na razglednicama nisu loše Ljudi u muzejima voštanih figura zamrznuti u svojoj Najboljoj sterilnosti nisu loši Užasni su ali nisu loši Karambol u bilijaru, razmisli o karambolu u bilijaru I tostu za doručkom, i kafi koja je dovoljno vrela da znaš Da ti je jezik još uvek tu Tri germanijuma ispred prozora pokušavaju da budu crveni I pokušavaju da budu ružičasti I pokušavaju da budu germanijumi Nije čudo da žene ponekad plaču Nije čudo da mazge ne žele da idu uzbrdo Da li si sada u hotelskoj sobi u Detroitu tragaš za Cigaretom? Još jedan dobar dan Jedan njegov mali deo I dok bolničarke izlaze sa različitim imenima i različitim Mestima na koja idu – prelaze preko travnjaka Neke od njih žele kakao i novine Neke od njih žele topao tuš Neke od njih žele muškarca Neke od njih jedva da uopšte i razmišljaju Dovoljno i nedovoljno Svodovi i hodočasnici, pomorandže, slivnici, paprat Anti-tela, kutije s maramicama…
U najčednijem negdašnjem suncu postoji osećaj nežnog Dima iz urni I konzervisanog zvuka starih ratnih aviona I ako uđeš unutra i pređeš prstom preko nadboja prozora Pronaći ćeš prljavštinu Možda čak i zemlju A ako pogledaš koz prozor Biće opet neki dan I kako stariš i dalje ćeš gledati I gledati Usisavajući pomalo svoj jezik Aaa-aaa Nee-nee Možda Neki to rade prirodno Neki opcesno SVUDA. | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Čet Maj 13, 2021 11:21 pm | |
| Za malo, pa izmišljena pesma
Vidim te kako piješ vodu iz fontane sa tim dječijim plavim ručicama, ipak ne, ruke ti nisu dječije… samo su malene, a fontana je u Francuskoj tamo gdje si mi napisala posljednje pismo, na koje sam odgovorio, ne dobivši više nikad ni glasa od tebe.
…Pisala si pisma sa suludim pjesmama o ANĐELIMA I BOGU, veeelikim slovima, i o tome kako si znala poznate face iz umjetnosti i kako ih je većina spavala s tobom. Odgovorio sam ti…, u redu je, samo naprijed, živi sa njima,… i nisam ljubomoran iako te ja nikad nisam dotakao, vidio…. Bila si mi blizu jedanput – u Nju Orleansu, – par ulica daleko, ali te ne upoznah, ne dodirnuh. … I tako si ti nastavila sa facama, i pisala mi o facama i, naravno, kako si provalila da ih njihova slava više zanima nego prelijepa djevojka u njihovom krevetu koja im se daje, a zatim se budi rano ujutru da bi pisala, veeelikim slovima, pjesme o ANĐELIMA I BOGU. …Rekoše nam da je Bog mrtav, ali slušajući tebe posumnjah u to…
Možda zbog VELIKIH SLOVA.
Bile su to najbolje pjesme koje sam čitao, a da ih je žena pisala, i sve vrijeme sam davio izdavače, urednike, “Štampajte je, luda je možda, ali i čarobna takođe. Nema laži u njenom ludilu.”
…Volio sam te onako kao što čovjek može jedino da voli ženu koju nikada nije dotakao, kojoj samo piše, i čuva njene fotke…. Možda bih te volio i više da su došli dani u kojima bih sjedio u nekom sobičku i savijao pljuge, slušajući zvuke tvog piškenja u kupatilu… ali oni nikad nisu ‘došli’.
…Pisma su bivala sve tužnija. “Ljubavnici” su te redom odjebavali. Malena, odgovarao sam ti, “Ti ljubavnici sve odjebu, sve sem sebe – prije ili kasnije.” Nije pomoglo. Pisala si mi da imaš “klupu za plakanje” i da je pored mosta i da je most preko rijeke… …Kako dolaziš do te klupe svake noći i oplakuješ sve one koje si voljela a koji su te povrijedili, ostavili.
Pisao sam ti – ali odgovora nije bilo. Prijatelj mi je javio da si se ubila 3 ili 4 mjeseca, nakon toga. Da sam te upoznao, znam da bih te povrijedio, …ili ti mene… Najbolje je ipak ovako. | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Čet Maj 13, 2021 11:22 pm | |
| Nasmejano srce
Tvoj život je tvoj život. Ne daj da utone u bolesnu vlagu pokornosti. Budi na oprezu uvek postoje izlazi. …Negde ima svetla. Možda nema mnogo svetla, ali bolje i to nego mrak. Budi na oprezu. Bogovi će ti ponuditi šanse. Spoznaj ih, ostvari ih. Ne možeš da pobediš smrt, ali možeš pobediti smrt u životu, ponekad. I što česće to činiš biće više svetla. Tvoj život je tvoj život. Znaj to dok ga imaš. Ti si čudo. Bogovi čekaju da uživaju u tebi. | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Čet Maj 13, 2021 11:23 pm | |
| Šta možemo da uradimo
U najboljem slučaju, u Čovečanstvu ima nežnosti. nešto malo razumevanja i, povremeno, hrabrosti. ali sve u svemu, to je masa, koja nema bogzna šta. ono je kao velika životinja u dubokom snu iz kojeg skoro ništa ne može da ga probudi. kad se pokrene najbolje je u grubosti, sebičnosti, nepravdi, ubistvima.
šta možemo da uradimo s tim Čovečanstvom?
ništa.
izbegavajte ga koliko god je moguće. ponašajte se prema njemu kao prema bilo čemu što je otrovno, zlo i bezumno. ali pazite. ono ima zakone koji ga štite od vas. može da vas ubije bez ikakvog razloga. a da biste pobegli morate biti lukavi. malo ih je pobeglo.
morate sami da smislite plan.
nisam upoznao nikoga ko je pobegao.
upoznao sam neke velike i slavne ali oni nisu pobegli jer su veliki i slavni jedino u Čovečanstvu.
ja nisam pobegao ali nisam prestao da stalno iznova pokušavam.
nadam se da ću pre smrti uspeti da nabavim sopstveni život. | |
| | | dođoška Adminka
Broj poruka : 279573 Datum upisa : 30.03.2020
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Pet Maj 14, 2021 2:48 pm | |
| | |
| | | dođoška Adminka
Bedž : Broj poruka : 279573 Datum upisa : 30.03.2020
| | | | dođoška Adminka
| | | | dođoška Adminka
| | | | dođoška Adminka
| | | | dođoška Adminka
| | | | dođoška Adminka