Autor | Poruka |
---|
dođoška Adminka
Broj poruka : 279639 Datum upisa : 30.03.2020
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Pet 11 Jun 2021 - 12:33 | |
| | |
|
| |
dođoška Adminka
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Pon 14 Jun 2021 - 17:32 | |
| "Nisam sam. Ona je sad ovde. Ponekad mislim da je nestala, a onda doleće nazad ujutro ili u podne ili noću. Ptica koju niko neće, moja je. Moja ptica bola." | |
|
| |
dođoška Adminka
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Ned 20 Jun 2021 - 17:26 | |
| | |
|
| |
dođoška Adminka
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Ned 20 Jun 2021 - 17:26 | |
| | |
|
| |
dođoška Adminka
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Ned 20 Jun 2021 - 17:27 | |
| | |
|
| |
dođoška Adminka
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Ned 20 Jun 2021 - 17:28 | |
| | |
|
| |
dođoška Adminka
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Ned 20 Jun 2021 - 17:34 | |
| | |
|
| |
dođoška Adminka
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Ned 20 Jun 2021 - 17:35 | |
| | |
|
| |
dođoška Adminka
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Ned 20 Jun 2021 - 17:35 | |
| | |
|
| |
dođoška Adminka
Bedž : Broj poruka : 279639 Datum upisa : 30.03.2020
| |
| |
dođoška Adminka
| |
| |
dođoška Adminka
| |
| |
dođoška Adminka
| |
| |
dođoška Adminka
| |
| |
dođoška Adminka
| |
| |
dođoška Adminka
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Pet 9 Jul 2021 - 18:35 | |
| "Cigareta me je jednom naučila lekciju o ljubavi - kada stvari dogore, ugasi ih. Pali sledeću." (Č.Bukovski) "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
|
| |
dođoška Adminka
| |
| |
dođoška Adminka
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Sre 14 Jul 2021 - 17:43 | |
| 22 000 DOLARA U TRI MJESECA noć je stigla kao nešto što gmiže uz ogradu stubišta, plazeći vatreni jezik, i ja pamtim misionare do koljena u blatu kako se povlače preko lijepe modre rijeke i strojničke metke kako odbijaju točke fontane i Jonesa pijana na obali kako govori govno govno ti Indijanci odakle im vatreno oružje? i ja uđoh da vidim Mariju i ona reče: misliš li da će napasti, misliš li da će prijeći rijeku? strah te umrijeti? upitah je, i ona reče koga nije? i ja odoh do medicinskog kabineta i nalih visoku čašu, i rekoh napravili smo 22 000 dolara u 3 mjeseca gradeći ceste za Jonesa i malo moraš umrijeti da bi to obavio tako brzo... Misliš li da su ovo započeli komunisti? pitala je ona, misliš li da su komunisti? i ja rekoh: prestani se ponašati kao neurotična kuja. ove male zemlje ustaju jer im pune džepove s obje strane... i ona me pogleda onom prekrasnom srednjoškolskom slaboumnošću i iziđe van, mračilo se, ali sam je pustio da ode, moraš znati kad ćeš pustiti ženu da ode ako je želiš zadržati, a ako je ne želiš zadržati opet je pustiš da ode, tako je to uvijek proces puštanja, na jedan ili drugi način, tako sam sjedio tamo i ispijao piće i nalio drugo i mislio: tko je mogao smisliti projektiranje putanje u Staroj Misiji bi li te odveo tamo gdje se svjetiljke polako njišu u zelenilu neke daleke noći? i Jones uđe s rukom oko njezina plavog struka i ona je također pila, i ja im priđoh i rekoh: muž i žena? i to ju je razljutilo jer ako te žena ne može uhvatiti za jaja i stisnuti, ona je gotova, i ja nalih još jednu visoku čašu, i rekoh: vas dvoje to možda ne shvaćate ali mi se odavde nećemo izvući živi. propili smo ostatak noći. ako bi se zaista umirio, mogao si čuti vodu što se spuštala između božanskih stabala, i ceste koje smo izgradili mogao si čuti kako ih prelaze životinje i Indijanci, divlje budale što nose težak križ. i napokon posljednji pogled u ogledalo dok su se pijani ljubavnici grlili i ja iziđoh i skinuh slamku s krova kolibe onda škljocnuh upaljač i promatrah kako plamen gmiže, kao gladni miševi uz tanke smeđe vlati, bio je spor ali stvaran, i onda nestvaran, nešto kao opera, i onda krenuh prema strojničkom štektanju, ista rijeka, i preko nje me gledao mjesec i na stazi sam vidio malu zmiju, posve malu, izgledala je kao čegrtuša, ali nije mogla biti čegrtuša, i uplašila se videći me, i ja je zgrabih iza vrata prije nego što se mogla smotati i onda sam je držao njezino se malo tijelo omotalo oko moga ručnog zgloba kao prst ljubavi i sva stabla gledahu svojim očima i ja stavih usta na njezina usta i ljubav je bila munjevina i komemoracija, mrtvi komunisti, mrtvi fašisti, mrtvi demokrati, mrtvi bogovi i tamo otraga u onome što je ostalo od kolibe Jones sa svojom mrtvom crnom rukom oko njezina mrtva plavog struka. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
|
| |
dođoška Adminka
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Sre 14 Jul 2021 - 17:44 | |
| ODVAŽNI BIK nisam znao da Meksikanci to rade: bik je bio odvažan i sad su ga vukli mrtva po areni za rep, odvažna mrtva bika, ali ne bilo kojeg bika, ovo je bio poseban bik, i meni posebna lekcija... i premda je Brahms ukrao svoju Prvu iz Beethovenove Devete, i premda je bik bio mrtav njegova glava i njegovi rogovi i njegova utroba mrtvi, on je bio bolji od Brahmsa, dobar kao Beethoven i dok smo izlazili njegovo je dahtanje i značenje ustrajno plazilo uz moje ruke i premda su me ljudi naguravali i gazili po mojim nogama bik je gorio u meni moja Isusova voštanica, odvučen za rep besposlen budući da je sve učinio, i kroz dugačke tunele i prijeteće poglede, laktove i noge i oči, ja sam molio za Kaliforniju, i mrtva bika u čovjeku i u meni, i stisnuo šake duboko u džepovima, uhvatio mrak, i nastavio hod. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
|
| |
dođoška Adminka
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Sre 14 Jul 2021 - 17:45 | |
| TRAGEDIJA LIŠĆA probudio sam se suha grla i vidio da je paprat mrtva biljke u loncima žute kao kukuruz; ostavila me žena i prazne me boce kao iskrvarena tjelesa okruživahu svojom neupotrebljivošću; ipak, sunce je još bilo snažno, i ceduljica moje gazdarice provirivaše ispod vrata nenametljivim žutilom; sad bi izvrsno došao kakav dobar komedijaš staroga kova, lakrdijaš s vicevima o besmislenu bolu, besmislenu jer je tu, postoji i ništa više; pomno sam se obrijao starim žiletom čovjek koji je jednom bio mlad i koga se smatralo genijem; ali takva je tragedija lišća, mrtva paprat, mrtve biljke; izišao sam u mračni hodnik gdje je stajala gazdarica proklinjući odlučno, šaljući me k vragu, mašući svojim debelim oznojenim rukama i vičući vičući zahtijevala stanarinu jer nas je svijet izdao oboje. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
|
| |
dođoška Adminka
| |
| |
dođoška Adminka
| |
| |
dođoška Adminka
| |
| |
dođoška Adminka
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Sre 14 Jul 2021 - 17:49 | |
| NE PODNOSIM SUZE nekoliko je stotina budala oko guske koja je slomila nogu nastojalo odlučiti 1što bi trebalo učiniti i .kad je čuvar došetao i izvukao top i spor je bio završen osim za ženu koja je istrčala iz barake tvrdeći da je on ubio njezino ljubimče ali je čuvar samo protrljao epolete i rekao joj piši me v rit, tuži se predsjedniku; ptica je plakala a ja ne podnosim suze. savio sam svoje platno i otišao niže niz željezničku prugu: nitkovi su uništili moj krajolik. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
|
| |
dođoška Adminka
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Pon 19 Jul 2021 - 22:04 | |
| ZA MARILYN M. klizeći žestoko prema radosnom pepelu, cilju vanilijskih suza tvoje je sigurno tijelo za mračnih noći palilo svijeće muškarcima, a sad je tvoja noć mračnija od dometa voštanice i mi ćemo te zaboraviti, pomalo, i nije lijepo ali su zbiljska tijela bliža i dok crvi dašću za tvojim kostima, tako bih ti volio reći da se to događa medvjedima i slonovima tiranima i junacima i mravima i žabama, ipak, ti si nam donijela nešto, neku vrstu male pobjede, i zbog toga govorim: dobro i ne žalimo više; kao osušen i bačen cvijet, mi zaboravljamo, pamtimo, čekamo. dijete, dijete, dijete, podižem svoju čašu kroz cijelu minutu i smiješim se. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
|
| |
dođoška Adminka
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Pon 19 Jul 2021 - 22:07 | |
| BORODINOV ŽIVOTOPIS sljedeći put kad budete slušali Borodina sjetite se da je on bio samo kemičar koji je skladao glazbu da se odmori; njegov dom bio je prenatrpan svijetom: studentima, umjetnicima, pijancima, vucibatinama, on nikad nije znao kako reći: »ne« sljedeći put kad budete slušali Borodina sjetite se da je njegova žena njegovim skladbama oblagala kutije za mačke ili pokrivala žare s kiselim mlijekom; ona je patila od zaduhe i besanice i hranila ga jajima na meko i kad bi on htio prekriti glavu da se zaštiti od zvukova u kući ona mu je dopuštala da se posluži plahtom; uza sve to netko se uvijek nalazio u njegovoj postelji (spavali su odvojeno kad su uopće spavali) i kako su svi stolci bili najčešće zauzeti on je često spavao na stubištu umotan u stari šal; ona mu je naređivala kad da podreže nokte, da ne pjeva ili ne zviždi ili stavi previše limuna u čaj ili ga pokuša istisnuti žličicom: Simfonija br. 2, u b-molu Knez Igor U stepama centralne Azije on je mogao usnuti samo prekrivši oči komadom tamnog platna; 1887. bio je na balu u Medicinskoj akademiji odjeven u svečanu narodnu nošnju; izgledao je napokon iznimno veseo i kad se srušio na pod mislili su da se zafrkava. sljedeći put kad budete slušali Borodina sjetite se... "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
|
| |
dođoška Adminka
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik Pon 19 Jul 2021 - 22:09 | |
| LITERARNA ROMANCA naišao sam nekako na nju u dopisivanju ili poeziji ili časopisima i ona mi započe slati vrlo seksualne pjesme o silovanju i požudi, a budući da su bile protkane lakšim intelektualizmom bio sam donekle zbunjen i sjedoh u kola i odvezoh se na Sjever preko brda dolina i autoputova neispavan, mamuran, upravo rastavljen, nezaposlen, u procesu starenja, umoran, želeći više od svega san od nekih 5 ili 10 godina, napokon sam našao motel u sunčanu gradiću uz prašnjavu cestu, i sjedoh da popušim cigaretu razmišljajući: mora da si lud, i potom iziđoh na spoj s jednim satom zakašnjenja; ona je bila prokleto stara, skoro kao ja i bez posebna seksepila i dala mi vrlo tvrdu nezrelu jabuku koju sam dugo žvakao preostalim zubima; umirala je od neke neznane bolesti nešto poput zaduhe, i reče: želim ti otkriti tajnu, a ja rekoh: znam: ti si djevica od 35 godina. I onda je izvadila bilježnicu, 10 ili 12 pjesama, životno djelo koje sam morao pročitati nastojeći da budem ljubazan ali su bile vrlo slabe, i ja je izvedoh nekamo, na boksanje, i ona kašljaše u dimu neprestano kružeći pogledom s publike na boksače i stišćući šake. ti se nikad ne uzbudiš, a? upitala me. ali ja se poprilično uzbudih te noći u brdima, i prevrnuh je 3 ili 4 puta pomažući joj da dotjera neke svoje pjesme i ona mi stjera svoj jezik gotovo do polovice grkljana ali kad se oprostih od nje bila je i nadalje djevica i vrlo slaba pjesnikinja. ja vjerujem: ako je žena držala svoje noge stisnute 35 godina kasno je bilo za ljubav bilo za poeziju. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
|
| |
dođoška Adminka
| |
| |
dođoška Adminka
| |
| |
Sponsored content
| Naslov: Re: Bukovski-matori pokvarenjak i veliki pesnik | |