nije teško biti fin,registracija za 3 sec i obavezno predstavljanje!!!
posle registracije neophodno je ulogovati se ...dakle korisničko ime i lozinka i slobodno krstarite forumom
ugodan boravak želi vam Zoki sa ekipom urednika
Foto-forum
nije teško biti fin,registracija za 3 sec i obavezno predstavljanje!!!
posle registracije neophodno je ulogovati se ...dakle korisničko ime i lozinka i slobodno krstarite forumom
ugodan boravak želi vam Zoki sa ekipom urednika
Foto-forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Bedž : Broj poruka : 279479 Datum upisa : 30.03.2020
Naslov: Poezija i proza koju volimo Sub Okt 03, 2020 9:11 pm
San je davna i zaboravljena istina koju više niko ne ume da proveri, sada tuđina peva ko more i zabrinutost, istok je zapadno od zapada, lažno kretanje je najbrže...
Sada pevaju mudrost i ptice moje zapuštene bolesti, cvet između pepela i mirisa, oni koji odbijaju da prežive ljubav i ljubavnici koji vraćaju vreme unazad. Vrt čije mirise zemlja ne prepoznaje i zemlja koja ostaje verna smrti jer svet ovaj suncu nije jedina briga...
Ali jednoga dana tamo gde je bilo srce stajaće sunce, i neće biti u ljudskom govoru takvih reči kojih će se pesma odreći, poeziju će svi pisati, istina će prisustvovati u svim rečima na mestima gde je pesma najlepša, onaj koji je prvi zapevao povući će se prepuštajući pesmu drugima.
Ja prihvatam veliku misao budućih poetika: jedan nesrećan čovek ne može biti pesnik, ja primam na sebe osudu propevale gomile: ko ne ume da sluša pesmu, slušaće oluju,
ali:
Hoće li sloboda umeti da peva kao što su sužnji pevali o njoj?
Branko Miljković
"Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?"
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sub Okt 03, 2020 9:14 pm
Pesnik
on poznaje sve puteve i vetrove, vetrove i njihove vrtove, vrtove u kojima rastu reči i puteve od reči do nade.
Odnese ga put niz svet, odnese ga đavo među reči, da se udvara svojoj vlastitoj senci, da peva u lažnom vrtu:
trice i kučinu svoje čarobne mesečine, pseću ružu i svoju gadljivost, da oslepljuje predeo izvađen iz tuđeg oka, da vrati noć u ime nežnosti.
Branko Miljković
"Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?"
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sub Okt 03, 2020 9:27 pm
NEZGODA SA SPEINOM
upoznao sam tog slikara zvanog Spein, ne, on je crtač stripova, i eto, upoznao sam ga na zabavi i svi su popizdili na mene što ne znam ko je ni čimi se bavi. prilično zgodan lik i mislim da je bio ljubomoran što sam toliko ružan.
Bukovski
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Ned Okt 04, 2020 2:17 pm
Svoju snagu prepoznaćeš po tome Koliko si u stanju Da izdržiš samoću.
Džinovske zvezde samuju Na ivicama svemira. Sitne i zbunjene Sabijaju se u galaksije.
Seme sekvoje bira čistine Sa mnogo sunca, uragana i vazduha. Seme paprati zavlači se u prašume.
Orao nikad nije imao potrebu Da se upozna sa nekim drugim orlom. Mravi su izmislili narode.
Svoju snagu prepoznaćeš po tome Koliko si u stanju Da prebrodiš trenutak, Jer trenutak je teži I strašniji i duži Od vremena i večnosti.
Miroslav Antić
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Ned Okt 04, 2020 3:10 pm
Svet ovaj, u stvari, i nije tako rđav i zao mada poneko plače i samuje i brine.
Svuda je jednako suton na stare krovove pao al' nekom sutra svane a nekom neće da sine.
Ja volim da svima valja i verujem beskrajno da će u zoru svako lakše moći da diše.
I sklapam oči. I sanjam potajno to vrelo to sjajno jutro od vetra i vlati sto se nad krošnjama njiše.
A sigurno je važno i od svega najpreče za svaki obraz na svet po jedan poljubac skrojiti.
I kad se umoriš pseći i bude najcrnje veče umet svoj jastuk nadom zaliti i obojiti.
I važno je i ovo, važnije od najprečeg kad se toliko lepote u sebi čuva i ima umeti da niko ne zna bar komadic tog nečeg spakovati u pismo i razaslati svima.
Tako će vek tvoj biti manje plesniv i zao. sa manje briga samoće plača straha i tuge.
I svaki put kad budeš komadić sebe dao ličiće svet na tebe više nego na druge. Miroslav Antić
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Ned Okt 04, 2020 3:19 pm
Ukrašću tvoju senku, obući je na sebe i pokazivati svima. Bićeš moj način odevanja svega nežnog i tajnog. Pa i onda, kad dotraješ, iskrzanu, izbledelu, neću te sa sebe skidati. Na meni ćeš se raspasti. Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše. I da se više ne stidim pred biljem i pred pticama. Na poderanim mestima zajedno ćemo plakati.
Zašivaću te vetrom. Posle ću, znam, pobrkati moju kožu s tvojom. Ne znam da li me shvataš: to nije prožimanje. To je umivanje tobom.
Ljubav je čišćenje nekim. Ljubav je nečiji miris, sav izatkan po nama. Tetoviranje maštom.
Evo, silazi sumrak, i svet postaje hladniji. Ti si moj način toplog. Obući ću te na sebe da se, ovako pokipeo, ne prehladim od studeni svog straha i samoće.
Miroslav Antić
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Okt 05, 2020 4:55 pm
Pod sinjim nebom je, u rodnom kraju svom Venula setna, zamišljena… Na kraju uvela i možda, nada mnom Lebdela već je senka njena. No neprestupna crta stoji između nas: Zalud sam staru ljubav zvao S ravnodušnih sam usta čuo smrti glas, Ravnodušno ga saslušao. I eto koga ljubih dušom svojom svom S toliko teških žudnji, nada, S toliko bolnog tugovanja za njom, S toliko bezumlja i jada! Pa gde su patnje, ljubav? Sad u duši toj za senku koju smrt mi uze Za secanje na zivot nepovratni moj, ne nalazim ni bol ni suze.
Aleksandar Sergejevič Puškin
Poslednji izmenio dođoška dana Ned Apr 11, 2021 2:41 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Okt 05, 2020 4:58 pm
Ostavila si me i otišla svojim putem. Mislio sam da ću biti tužan, pretužan za tobom i da ću u svome srcu uramiti samo tvoju sliku protkanu zlatnim stihovima. Ali, avaj, moje zle sudbe - vreme je kratko!
Mladost prolazi godina za godinom; Proletnji dani lete; jedno golo ništa ubija nežni cvet, a mudrac me opominje da je život samo kap rose na lotosovom listu.
Treba li sve to da propustim i da samo ginem za onom jednom što mi okrenu leđa? To bi bilo i grubo i ludo, jer je vreme kratko.
Dođite, moje kišne noći, pljuskajući nogama; osmehni se moja zlatna jeseni; dođi, bezbrižni aprile, prospi po zemlji poljupce svoje! Dođi i ti, i ti, i ti! Dragi moji, znate da smo smrtni. Pa je li mudro kidadi srce zbog jedne, koja je odnela svoje? Jer je vreme kratko.
Slatko je sedeti u uglu i razmišljati da ste mi vi ceo svet. Hrabro je poželeti sreću svome bolu, i biti rešen, ne dopustiti nikome da te teši.
Ali, jedan novi lik gleda kroz moja vrata i podiže svoje oči k mojima.
Ja mogu samo svoje suze da obrišem i da izmenim melodiju svoje pesme: Jer je vreme kratko!
Tagore
Poslednji izmenio dođoška dana Ned Apr 11, 2021 2:43 pm, izmenjeno ukupno 1 puta
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Okt 05, 2020 7:36 pm
Samo je san stvarnost Tu nema ni jučer, ni danas, ni sutra... Preostaje samo nada i očekivanje.
Zbivanja su u mašti, a misli su snovi o snovima. Povijest je niz halucinacija, čovječanstvo živi u opsjenama, a pogiba sa laži na usnama.
Kada umrem, htio bih da moje ime pripadne ne jednoj ulici ni nekoj zvijezdi, no radije jednoj lijepoj, velikoj, mirišljavoj ruži. Za mnom da zaplaču Marije, ali samo lijepe... i da se skupe esencije proliju u ljubavnu izgaranje nad lomačom tijela. Da smrt moja ne došavši prerano ni prekasno bude motiv za dublju, svečanu muziku energije koja pročišćuje. Jer patnja mora da je zaslužila jednu vječitu ljepotu. I sve ove riječi jednom nasumce bačene u vjetar, da se vrate drugi put, s dubljim stalnijim zvukom i čišćim značenjem, da se dogodi saznanje proljeća.
Tin Ujević
Gost Gost
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Okt 08, 2020 3:57 pm
Čeznem da vam kažem najdublje riječi
Čeznem da vam kažem najdublje riječi koje vam moram reći; ali ne usuđujem se bojati da bi mi se mogla nasmijati. Zato se nasmijem sama sebi i u šali otkrijem svoju tajnu. Olako shvatam svoju bol, bojeći se da bi ti to mogla učiniti.
Čeznem da vam kažem najvjernije riječi koje vam moram reći; ali ne usuđujem se bojeći se da bi mogla sumnjati u njih. Zato ih zaodjenem neistinom i govorim suprotno onome što mislim. Ostavljam svoju bol da izgledam glupo, bojeći se da bi ti to mogla učiniti.
Čeznem da upotrijebim najdragocjenije riječi koje imam za vas; ali ne usuđujem se bojati da mi se neće vratiti u istoj mjeri. Zato vam dajem ružna imena i hvalim se svojom okrutnošću. Nanosim vam bol, bojeći se da nikada nećete znati što je bol.
Čeznem da sjedim šutke kraj tebe; ali ne usuđujem se, jer bi mi u tom slučaju srce skočilo samo na usta. Zato brbljam i pričam stvari, srce zakopam riječima. Grubo shvatam svoju bol, bojeći se da bi ti to mogla učiniti.
Čeznem da te zauvijek napustim; ali ne usuđujem se, bojeći se da bi mogla razotkriti moj kukavičluk. Zato ponosno dižem glavu i veselo ulazim u vaše društvo. Neprestane strelice iz tvojih očiju čine moju bol vječno svježom.
Rabindranath Tagore
Gost Gost
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Okt 08, 2020 3:58 pm
Moje srce, ptica divljine
Moje srce, ptica divljine, našlo je svoje nebo u tvojim očima. One su kolijevka jutra. One su carstvo zvijezda. Moje su pjesme potonule u dubine njihove. Pusti me samo da se vinem u to nebo, u njegovo bespuće. Pusti me samo da dijelim njegove oblake, da širim krila u sjaju njegovoga sunca.
Rabindranath Tagore
Gost Gost
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Okt 08, 2020 4:00 pm
Labud djevojka
Rekoh joj Od devet dveri zar nisi otključala devet Od devet odaja zar nisi otvorila devet Od devet kovčega zar nisi otklopila devet Od devet pečata zar nisi Otpečatila devet
A ona Ona će meni Otključah devet dveri Otvorih devet odaja Otklopih devet kovčega Otpečatih devet pečata Ali ne otključah Ne otvorih Ne otklopih Ne otpečatih Pečat Tvoga Srca Dadoh joj znak ključa A ona zaklikta Gle ptice one što juri k zelenoj grani Gle ptice one zelene Ispod oblaka
Pogledah i ne vidjeh Tada ona reče Znaj da tajna broja devet Tajna labud djevojke Čik stigni me
Pretvorih se u sokola
Al labudica je već bila stigla za oblak U zemlju gdje je oko sokolovo Mrtvo oko
Mak Dizdar
Gost Gost
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Okt 08, 2020 4:01 pm
Drugi motiv ruže
Koliko god ja hvalim, ti ne slušaš, iako uobličen u bisernoj školjci ti mogao bi biti spiralna kupola, uho čija glazbena poduka gravira najdublju višeslojnost mora. Deponiram te u kristal, zatvor zrcala, daleko iza svih cisterni i grota … čista odsutnost, slijepa neprihvaćenost kakva se nudi osi ili pčeli … a o tvojoj privlačnosti, o gluhi i nijemi i slijep i lijep i ruža neprekidna koji u vrijeme, aromu i stih pretvaraš sebe! Sada van Zemlje ili zvijezda blistaš u mom snu, neosjetljiv na tu ljepotu tebi samom nepoznatu, jer ti me ne slušaš...
Cecília Meireles
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Okt 09, 2020 5:40 pm
Ljudi u našim godinama ulaze u ljubav oprezno, kao neplivači u plitku vodu, kao političari u kombinacije, iz čistog straha od ponovnog voljenja, iz nesigurnosti, a oni su zanate ljubavi već dobrano izučili i mogli bi biti od slatke pouke neiskusnima, no ostaće zavatreni a sigurni i uspravni na ulici, međ ljudima, samo će u hladnim noćima, sami i prepoznati odjednom, izaći na začuđen sneg i glasno zaplakati. Pero Zubac
Moravac Banovan
Broj poruka : 398 Datum upisa : 06.07.2020 Godina : 56
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Okt 09, 2020 5:57 pm
Moravac Banovan
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Okt 09, 2020 5:58 pm
Moravac Banovan
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Okt 09, 2020 5:59 pm
dođoška likes this post
Moravac Banovan
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Okt 09, 2020 6:00 pm
Moravac Banovan
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Okt 09, 2020 6:01 pm
Gost Gost
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sub Okt 10, 2020 3:48 pm
Svaki čovjek pati
Svaki čovjek pati, al u tuđem oku svak miran izgleda krijuć bol duboku. Svatko sebe žali. Svatko iz svog jada zavidi drugomu, koji i sam strada. Ne znamo da muke u drugih postoje, jer ih svatko skriva kao i mi svoje. I svatko iz svoje duše ojađene kaže: "Čitav svijet je sretan, osim mene". A svi su nesretni i svi, izgubljeni, mole nebo da im sudbinu izmijeni. Kad promjena dođe, vide za čas tili da su samo drugu nesreću dobili.