Novembar 2024 | Pon | Uto | Sre | Čet | Pet | Sub | Ned |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Kalendar |
|
Add This |
|
|
| Poezija i proza koju volimo | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
dođoška Adminka
Bedž : Broj poruka : 279544 Datum upisa : 30.03.2020
| Naslov: Poezija i proza koju volimo Sub Okt 03, 2020 9:11 pm | |
| First topic message reminder :San je davna i zaboravljena istina koju više niko ne ume da proveri, sada tuđina peva ko more i zabrinutost, istok je zapadno od zapada, lažno kretanje je najbrže... Sada pevaju mudrost i ptice moje zapuštene bolesti, cvet između pepela i mirisa, oni koji odbijaju da prežive ljubav i ljubavnici koji vraćaju vreme unazad. Vrt čije mirise zemlja ne prepoznaje i zemlja koja ostaje verna smrti jer svet ovaj suncu nije jedina briga... Ali jednoga dana tamo gde je bilo srce stajaće sunce, i neće biti u ljudskom govoru takvih reči kojih će se pesma odreći, poeziju će svi pisati, istina će prisustvovati u svim rečima na mestima gde je pesma najlepša, onaj koji je prvi zapevao povući će se prepuštajući pesmu drugima. Ja prihvatam veliku misao budućih poetika: jedan nesrećan čovek ne može biti pesnik, ja primam na sebe osudu propevale gomile: ko ne ume da sluša pesmu, slušaće oluju, ali: Hoće li sloboda umeti da peva kao što su sužnji pevali o njoj? Branko Miljković "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
dođoška Adminka
Broj poruka : 279544 Datum upisa : 30.03.2020
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Uto Nov 16, 2021 6:17 pm | |
| Opet su jutros procvali u žitu makovi sneni, sve su nam njive ovili cvjetovi njihovi crveni! "Znaš li majko, majčice, kakvi su ono cvjetovi", što rastu po našim njivama takovi divni, crveni? Gorki su, sinko, plodovi, čemer je ono procvao. Umjesto zlatne pšenice korov je tamo niknuo! Seljak polje stvarao, hajduk svijetom harao: Oteo kmetu zemljicu, zgazio njegovu pravicu! Baruni, grofi, vladali, španovi pravdu krojili, rabotat kmeta gonili, krvcu mu poljem sijali! Mnogo je kapi kanulo, njegove krvi i znoja, ljeta ga duga mučila ljetine teške bez broja! Prokleo seljak zemljicu vražjih gospodara, niknuli crven-cvjetovi umjesto božjeg dara! Krvlju su kmetskom sijani, kletvama, bunom miješani suzama, znojem pojeni zato su tako crveni... Mihovil Pavlek Miškina | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Dec 20, 2021 5:34 pm | |
| Josif Brodski LJUBAVNA PESMA
Kad bi se utapala, ja bih te spasio, umoto u deku, sipo vrućeg čaja. Kad bih bio šerif, tebe bih uhapsio, držo te u ćeliji, pod ključem, do kraja.
Kad bi bila ptica, zvučnike stišo bih da šute i celu noć slušo tvoj visoki ćurlik. Kad bih bio oficir, ti bi u regrute, i, tvrdim ti, bila bi dobar vojnik.
Da si Kineskinja, tvoj bih jezik naučio, palio tamjan, oblačio se smešno skroz. Da si ogledalo, u ženski toalet bih odleteo, dao ti svoj crven karmin, napudro ti nos.
Da voliš vulkane, ja bih lava bio, u erupciji skrivenoj koja ne prestaje. A da si mi žena, ja bih te voleo, jer Crkva razvod nikad ne priznaje. | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sub Jan 08, 2022 4:49 pm | |
| "Onaj ko čita - živi hiljadu života." George R. R. Martin | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sre Mar 23, 2022 6:12 pm | |
| Ušla si u moj život ne kao posetilac nego kao da dolaziš u kraljevstvo u kom sve reke čekaju na tvoj odraz, a svi putevi na tvoje korake. Vladimir Nabokov svojoj ženi | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Apr 11, 2022 3:15 pm | |
| 1. Izgubljeno vreme se nikada više ne može pronaći. 2. Vreme je novac 3. Budi spor u biranju prijatelja, a još sporiji u menjanju 4. Nikad ne ostavljaj za sutra ono što možeš uraditi danas 5. Divljenje je ćerka neznanja 6. Čuvaj se malih troškova. Malo curenje će potopiti veliki brod
Poslednji izmenio dođoška dana Pon Jan 15, 2024 11:21 am, izmenjeno ukupno 1 puta | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Apr 15, 2022 6:29 pm | |
| Vesna Parun "Kad bi se moglo otputovati.. Kad bi se moglo otputovati, kad bi se moglo sjesti na konja i otići zauvijek, ili neku staru lađu prevariti da nas odvede iz grada, prijatelj bi ostavio prijatelja, mati bi ostavila djecu. Kuće bi se raspukle od suza onih koji ostaju, planine bi zazelenile od pjesme onih koji odlaze. Pa ne znam s kime bih htjela iščekati zoru, sa onima koji plaču, ili sa onima što pjevaju. Jer koji plaču polako će se utješiti a koji pjevaju umorit će se pjesme. Ja nikad ne bih otputovala ni na konju ni na lađi jer su mi i onako već daleko svi koje htjedoh zadržati blizu. Jer nemam od koga da bježim. I zato jer se plašim povratka. Ali kad bi se moglo otići zauvijek, i zaista otići s pjesmom mislim da bih se rastajala dugo od mjesta na kojima sam plakala. I nikad ne bih zaboravila one koji su zbog mene, bar jednom bili malo radosni i praštali mi nasmiješeni..." | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Maj 02, 2022 8:52 pm | |
| Ako počnem razmišljati Slobodno mi ugasite svijetla u očima Jer bar vi znate da se ili razmišlja Ili se jednostavno voli... Ž. Krznarić | |
| | | biljana Moderator
Broj poruka : 98922 Datum upisa : 21.11.2020
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Maj 20, 2022 8:47 pm | |
| Bele Ptice Voleo bih da smo draga, bele ptice iznad mora! Nas zamara čak i blesak ugašenog meteora; U srcima našim zvezda na obzoru sinje noći budi draga bol i tugu, koji nikad neće proći. Zamorni su ti snevači, ljiljani i ruže krasne, ah, ne sanjaj, draga moja, meteor što brzo zgasne, niti blesak plave zvezde u večernjij prvoj rosi: Voleo bih da smo ptice koje morska pena nosi! Snim ostrvlje, Danaansko, naš zavičaj valoviti gde nas tuga i prolaznozst nikad neće pohoditi; Ljiljan, ruža, i gnev i bol nestali bi za čas tili kada bi smo bele ptice iznad morske pene bili. Vilijam Batler Jejts | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Ned Maj 29, 2022 2:00 pm | |
| SJEĆATE LI SE ČUDA U MILANU? Sjećate li se prvih, vaših i njegovih, filmova Žerara Filipa? Sjećate li se “Najljepših godina našeg života”? Sjećate li se Simon Sinjore u” Zlatnoj kacigi”? I Tatjane Samojlove u Kalatozovljevim “Ždralovima”? Sjećate li se Modunja i njegove kiše? Sjećate li se onog prazničnog raspoloženja na premijerama drama Artura Milera, Tenesi Vilijamsa i Aleksandra Popovića? Sjećate li se koncerata Leonida Kogana i Davida Ojstraha? Sjećate li se književnih večeri Slobodana Markovića, Evgenija Jevtušenka, Tadeuša Ruževiča Hansa Magnusa Encensbergera? Sjećate li se Pola Enke i Vladimira Visockog? Sjećate li se svoje ošamućenosti nakon sklapanja posljednje stranice Davičove “Pesme”? Sjećate li se kako ste, potom, gutali nove knjige Mareka Hlaska, Jurija Kazakova, Danila Kiša, Jožefa Škvoreckog? Sjećate li se tuge koja je izbijala iz romana Venijamina Kaverina i Hajnriha Bela? Više ste voljeli Belove priče? Sjećate li se “Putniče, kad dođeš u Špa…”? Sjećate li se onog nestrpljenja s kojim ste iščekivali novi broj “Novog svijeta”? s nastavkom Erenburgovih memoara? Sjećate li se kako ste nakon čitanja “Strogo kontrolisanih vozova” htjeli da se javite lično autoru i da mu zahvalite na prekrasnoj knjizi? Sjećate li se izložbi Marija Mikulića Ljube Laha Safeta Zeca Ibrahima Ljubovića Emira Dragulja? Sjećate li se Mencelovog “Sela mog malog”? Sjećate li se Tanganjike, Berliner Ansambla i Ateljea 212? Sjećate li se improvizacije Zorana Radmilovića? Nikada. Nikada više ni onakvog života ni onakve umjetnosti. Nikada više One strasti stvaranja. One radosti druženja. Onog sjaja zvijezda u stihovima mladih pjesnika. Doba velike umjetnosti je prošlo. Ja sam barem u njemu živio! Izet Sarajlić | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Ned Maj 29, 2022 2:27 pm | |
| Šetam gradom naše mladosti i tražim ulicu za svoje ime. Velike, bučne ulice - njih prepuštam velikanima istorije. Šta sam radio dok je trajala istorija? Prosto tebe volio. Malu ulicu tražim, običnu, svakodnevnu, kojom se, neopaženi od svijeta, možemo i prošetati poslije smrti. U početku ona ne mora imati mnogo zelenila, čak ni svoje ptice. Važno je da u njoj, bjezeći pred hajkom, uvijek mognu da se sklone i čovjek i pas. Bilo bi lijepo da bude popločana, ali, na kraju, ni to nije ono najvažnije. Najvažnije je to da u ulici s mojim imenom nikada nikog ne zadesi nesreća. Izet Sarajlić "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sub Feb 18, 2023 3:02 pm | |
| Ja ne volim fatalni ishod, Od života se nikad ne umaram, Ja ne volim nijedno godišnje doba Kad svoje pjesme ne pjevam. Ja ne volim otvoreni cinizam I ne vjerujem u zanos, i još Ja ne volim kad mi neko čita pisma Gledajući preko mog ramena. Ja ne volim ništa polovično, Ili kad neko prekida riječ. Ja ne volim kad pucaju u leđa Ili iz neposredne blizine. Ja mrzim ‘verzije događaja’, I crva sumnje, i žalac slave, I kad se ide namjerno uz dlaku, Ili namjerno željezom po staklu. Ja ne volim oholo samopouzdanje Više nego kad kočnice otkažu. Žalim što je ‘čast’ zaboravljena riječ, I što se cijeni ogovaranje iza leđa. Kada ugledam slomljena krila, Tad nisam tužan, a nije ni čudo: Ja ne volim ni nasilje ni slabost, Samo mi je žao razapetog Hrista. Ja ne volim ni sebe kad sam kukavica, I ne mogu podnijeti kad nevine tuku. Ja ne volim kad mi zaviruju u dušu, A još manje kad u nju pljuju. Ja ne volim ni cirkuske arene, Gdje se milion mijenja za rublju, Iako su pred nama velike promjene, Ja to nikada voljeti neću! Vladimir Visocki "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sub Apr 22, 2023 5:00 pm | |
| ZLATNA SVADBA Morali su nekad biti drugačiji, vatra i voda, silovito se razlikovati, međusobno potkradati i darivati u požudi, u napadu na nesličnost. Zagrljeni, prisvajali se i razbaštinjavali tako dugo, dok u zagrljaju nije ostao vazduh prozračan posle odletanja munja. Jednoga dana odgovor pao pre pitanja. Jedne noći odgonetnuli su izraz svojih očiju prema načinu ćutanja u pomrčini. Pol bledi, tajne nestaju, u sličnosti sreću se razlike, kao sve boje u beloj. Ko je od njih udvojen, a ko nedostaje? Ko se osmehuje s dva osmeha? Čiji glas odjekuje u dva glasa? U čijem odobravanju klimaju glavama? Čijim gestom prinose kašičicu ustima? Ko je sa koga ovde odrao kožu? Ko ovde živi, a ko je umro upleten u linije čijeg dlana? Iz zagledanosti polako rađaju se blizanci. Intimnost je najsavršenija majka – ne izdvaja nijedno od svoje dvoje dečice, koju ima i jedva pamti. Na dan zlatne svadbe, na svečan dan isto viđen golub stao je na prozor. Vislava Šimborska "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sub Apr 22, 2023 5:04 pm | |
| NE ZALJUBLJUJ SE U ŽENU KOJA ČITA Ne zaljubljuj se u ženu koja čita, ženu koja oseća preko mere, u ženu koja piše. Ne zaljubljuj se u obrazovanu ženu, čarobnicu, euforičnu, luckastu. Ne zaljubljuj se u ženu koja ume da misli svojom glavom, onu koja zna ko je i dokle može, ženu koja veruje u sebe... Ne zaljubljuj se u ženu koja se smeje ili plače dok vodi ljubav, ili koja zna kako da svoj duh prenese u telo i, još više, Ne zaljubljuj se u onu koja voli poeziju (te su najopasnije), ili onu koja je u stanju da pola sata gleda neku sliku, ili onu koja ne može živeti bez muzike. Ne zaljubljuj se u ženu koja voli snažno, razigranu ženu, lucidnu, buntovnu, nedoličnu. Nikad se ne zaljubljuj u takvu ženu, Jer ako se zaljubiš, Ostala ona s tobom ili ne, da li te voli ili ne, nikada nećeš moći natrag. Nikad. Martha Rivera Garrido "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sub Apr 22, 2023 5:07 pm | |
| NE PLAŠIM SE DA NEĆU PISATI PESME Ne plašim se da više neću pisati pesme Već da neću umeti Sebi da zgotovim ručak. Da ću zaboraviti Da isključim ringlu šporeta... Tako jednostavnih stvari se plašim. Da će mi sve izgoreti Dokumenta, fotografije... Sve ono što obično sa sobom nose izbegli. Da neću moći da dokažem ko sam, Toga se plašim, A ne da neću pisati pesme. Da ću zaboraviti da zaključam Vrata na kući. A da ću zateći lopova Mladog i zgodnog Kome je teško odoleti, Toga se plašim A ne da više neću pisati pesme. A šta ako tebe zaboravim? Ako zaboravim odakle se znamo, Da li smo na ti ili vi, Ili da li smo se nekada možda poševili, Toga me je strah, A ne da neću pisati pesme, Već da neću znati ko je mrtav, a ko živ. Da ću skupljati stare stvari, I čuvati novine iz prošlog veka. Sažaljivih pogleda se plašim. Dok budem tražila da idem kući Sedeći u sopstvenoj fotelji, Gledajući kroz sopstveni prozor, A ne da neću pisati pesme. Sigurno ću mokriti u postelji A možda i niz noge Gledajući baricu ispod sebe Važna kao dete, Toga me je strah. Da će mi na silu stavljati lek u usta, Opominjati me da ne mljackam, I ne vučem noge. Toga me je strah, A ne da više neću pisati pesme. Da neću moći da izvedem U šetnju Psa koga nikada nisam imala. E, toga me je strah. Radmila Lazić "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Jan 08, 2024 5:50 pm | |
| „Kada sam počeo da volim sebe Shvatio sam da sam uvek i u svakoj datoj situaciji Na pravom mestu i u pravo vreme I razumeo sam da je sve sto se događa ispravno – Od tada sam mogao biti miran Danas znam. To se zove – POVERENJE Kada sam počeo da volim sebe Shvatio sam koliko može da uvredi nekoga Kada pokušavam da ga nateram na nešto što ja hoću iako znam da trenutak nije pravi I da osoba nije spremna za to čak i kad sam znao da sam ta osoba – Ja Danas znam – To se zove- POŠTOVANJE Kada sam počeo da volim sebe Shvatio sam da su emotivni bol i tuga Samo upozorenja da ne smem da živim protiv sopstvenih uverenja Danas znam – To se zove- AUTENTIČNO POSTOJANjE Kada sam počeo da volim sebe Prestao sam da žudim za drugim životom I video sam da je sve oko mene samo podsticaj za boljim Danas znam – To se zove- ZRELOST Kada sam počeo da volim sebe Prestao sam da sebi uskraćujem slobodno vreme I da stalno skiciram nekakve veličanstvene planove za budućnost Danas radim samo ono u čemu uživam i što me zabavlja što volim i od čega se od srca smejem Na moj način i u mom ritmu Danas znam – To se zove- ČASNOST Kada sam počeo da volim sebe Pobegao sam od svega što nije zdravo za mene Od ždranja, ljudi, stvari i situacija I od svega što me spušta i odvlači dalje od mene U početku zvao sam to – Zdravi egoizam Ali danas znam to je – LjUBAV KA SEBI Kada sam počeo da volim sebe Prestao sam da želim da sam uvek u pravu Iako sam ruku na srce manje grešio Danas znam- To se zove- SKROMNOST Kada sam poceo da volim sebe Prestao sam da živim u prošlosti i da brinem za buducnost Sad živim samo u ovom momentu u kojem se sve događa Tako živim svaki dan i zovem to OSVEŠĆENOST Kada sam počeo da volim sebe Prepoznao sam da me moje razmišljanje može učiniti jadnim i bolesnim Ali kada sam tražio podršku srca Um je postao važan partner Danas tu vezu zovem – MUDROST SRCA Mi ne treba da se plasimo predstojećih svađa Sukoba i problema sa nama i drugima Jer čak i zvezde ponekad lupe jedna u drugu i stvore neke nove svetove Danas ja znam – TO JE ŽIVOT!“ "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Jan 08, 2024 5:55 pm | |
| Lepa kata - Ljubivoje Ršumović Bila jednom jedna Kata U Perlezu blizu Čente Lepa kao sa plakata Pa i lepša na momente Imala je oči plave Original morska plavet Nosaše ih posred glave Tako da ti stane pamet Imala je lepa Kata Uz lepotu sto dukata Pa je bila tatamata Za sve momke iz Banata "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Uto Jan 09, 2024 5:41 pm | |
| Postoje posebne žene koje su komplkovane, Jedinstvene, krhke i nesavršene, Bele. Poput kamenčića, zaštićene su školjkama, Gotovo nedostupne Previše razočarane Nije ih lako upoznati. Zato što se kamenčići skrivaju pod dubokim dnom. Samo posebne duše mogu ih "čuti " i "prepoznati ". A kada se to desi otkrićete da ih je bol napravila tako retke i dragocene kao bisere. koji čekaju svetlost da bi se otvorili Agostino Degas "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Jan 15, 2024 11:23 am | |
| Ovako je govorio Nebojša Glogovac "Život je kao olovka, svaki dan je sve kraći. Potrudite se da nešto lepo nacrtate dok ga još ima." "Ako mračiš, mračno je. Ako sijaš, sjajno je. Do tebe je." "Biti, to jest misliti svojom glavom ili ne biti tj. dozvoliti da drugi misle umesto tebe i bezuslovno to prihvatiti. Sistem uvek, i u Šekspirovo vreme, i pre njega i posle njega... on uvek manipuliše pojedincima, pravi pritisak. Samo je ranije, rekao bih, to bivalo zakamuflirano. Danas je potpuno ogoljeno i opet funkcioniše, gotovo nepogrešivo. Neverovatno." "Duša je sve ono što nas vuče ka ljubavi, idealima, dobroti, čovekoljublju, empatiji. Ljudska duša je neka promisao, kosmička sila u nama koja nas čini bliže Bogu i razlikuje nas od životinja i čini nas višim bićima." "Vreme je naš najveći neprijatelj, nisu ljudi. Ljudi su prolazni kao i sve ostalo, ali vreme će uvek biti tu da vam oduzme sve. Godine, mladost, ljubav, sećanja, voljene osobe, a na kraju i vas. Vreme nikom ne prašta. Od vremena još niko pobegao nije." "Novac je postao kompletna logika ljudskog ponašanja i delovanja, što je strašno." "Delovati ili ne delovati, buniti se, boriti se za svoja prava, razotkrivati prevare, ne pristajati na sistem... ili obrnuto, tj. ne biti." "Ne leče se ožiljci tako što ih praviš drugima." "Kako ja nisam idealan, ne očekujem ni savršenu ženu, niti to postoji. Dobra je ona koja se uklapa u tvoje prednosti i mane, kada jedno drugo popunjavate i dopunjavate i kao planinari jedno drugo vučete uz uže i pravite zajednicu od ta dva krnja objekta, kakvi smo mi ljudi. Svako od nas je pomalo krnji, ponegde mnogo jak, ponegde slab i prihvatiti jedno drugo sa svim manama i vrlinama može da bude blizu idealnog." "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Mar 28, 2024 1:20 pm | |
| Čežnja Događa se to u jesenjoj noći, kada pada kestenje po asfaltu i kada se čuju psi u daljini, i kada se tako neopisivo javlja čežnja za nekim, tko bi bio dobar, naš, blizak, intiman, drug, i kome bi mogli da pišemo pismo. Ispovjedili bismo mu sve sto leži u nama. Pismo bi mu pisali a njega nema. ~ Miroslav Krleža ~ "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Mar 28, 2024 1:25 pm | |
| Bilo je žena Zbog kojih postoji proleće pa leto Koje zaslužuju da im se pesma piše Ali samo jedna je jedina bila sve to Zajedno i od svih još nešto malo više. Ljubivoje Ršumović "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Sep 09, 2024 3:26 pm | |
| Kad odem Kad odem, kad me đavo isprati glavnim sokakom I kad mesečina zaveje moj trag Nemoj tugovati jer jednom svakom Mali nemi slavuj doleti na prag Kad odem, kad zamumla vetar zimske očenaše I kad mrtvo lišće potera u kas Za kaznu prognaće i tamburaše Zbog pogrešne pesme u pogrešan čas Hej, budi jaka ti, Najlakše je plakati To nam samo Gospod svira jesenju sonatu Snio sam vrata u tom suvom zlatu Strah me da prođem, al proći ću Znam, laf si stari ti Nemoj sve pokvariti Kresni samo jednu sveću na svetog Jovana Ne čuvaj dugo pepeo tih dana Kad jednom odem, a poći ću Kad odem, kad u prozor staviš prvu hrizantemu I kad popucaju divlji kesteni Ne pali uzalud fenjer na tremu Kad me otmu magle jedne jeseni Hej, budi jaka ti, Najlakše je plakati To nam samo Gospod svira jesenju sonatu Snio sam vrata u tom suvom zlatu Strah me da prođem, al proći ću Znam, lav si stari ti Nemoj sve pokvariti Kresni samo jednu sveću na svetog Jovana Ne čuvaj dugo pepeo tih dana Kad jednom odem, a poći ću Kad jednom odem… Priroda nije samo sve što je vidljivo oku .. ona uključuje i unutarnje slike duše. | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Sep 09, 2024 3:28 pm | |
| Nisam bio ja za nju Volela je klasiku i jazz, čitala je, pretežno, Perl Bak. Njen je praded bio ruski knez, došao je sa Urala čak. Nisam bio ja za nju, nisam bio ja za nju. Ne, nikad nisam bio ja za nju, nisam bio ja za nju. Prošla je, uglavnom, čitav svet, London, Pariz, Amsterdam i Rim. Vozila je plavi “Renault 5”, ma, vozila je pristojno, sasvim. Al’ ipak, nisam bio ja za nju, nisam bio ja za nju. Nisam bio ja za nju, nisam bio ja za nju. Živela je kao sat. Strogi plan za svaki dan. Želela je znati sve: “Šta se zbiva? Ko se muva?” Ja sam sasvim drugi tip, o, tako divno slobodan, baš ma briga za njen krem. Eto, to je to. Baš i ne bi bio neki brak, kad je ženin idol – čika Freud, a njen suprug površan i lak, fudbal, coca-cola i Pink Floyd. O, mama, nisam bio ja za nju, nisam bio ja za nju. Ne, stvarno, nisam bio ja za nju, nisam bio ja za nju. Sretnemo se ponekad. Pita me šta radim sad, ispriča mi ukratko, šta se zbiva, ko se muva. Kažem joj da tugujem, kartam se i lumpujem, s oblacima drugujem, ona kaže: “Sam si tome kriv”. Al’ ipak, nisam bio ja za nju, nisam bio ja za nju. Ne, stvarno, nisam bio ja za nju, nisam bio ja za nju. Priroda nije samo sve što je vidljivo oku .. ona uključuje i unutarnje slike duše. | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Sep 09, 2024 3:30 pm | |
| Pred zadnji sneg Kad zadnju brazdu zaorem, po tragu senke rodine… Procvaće zimske ružice… Po prvi put te godine… Naić’e studen atarom… Kao regiment oklopni… I biću samo mirna vlat, kad okopni… Ja nemam nigdi nikoga… Al moja priča prosta je: Štogod ih manje zavoleš, menje ti njih nedostaje… I nisam kadar švindlati… za sobom skele paliti… Da silom steknem nekog kom ću faliti… Obećo sam da te neću pominjati… Bogarati i sudbinu proklinjati… U varoš se preseliti… Orcati i veseliti… Obećo sam srca teška… Obećo sam… Al jebešga… Kad zadnji čokot zagrnem pod skute Svetog Damjana… U bokal bistre plemenke zapašće trunka tamjana… Strahovi mladi umiru… Priču sam kraju priveo… Još onda kada sam i njih nadživeo… Obećo sam da ću makar za beštiju… Da ću naći lepšu, bolju i veštiju… Nemeškinju… Gospodičnu… Ni po čemu tebi sličnu… Obećo sam srca teška… Obećo sam… Al jebešga… I utom pašće i zadnji sneg… Preko svih prvih snegova… A perce anđela je teg spram svih zemaljskih tegova… Spreman je Onaj varati… Olovni kantar skovati… Al danas više ne bih trebo psovati… Priroda nije samo sve što je vidljivo oku .. ona uključuje i unutarnje slike duše. | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sre Sep 25, 2024 3:19 pm | |
| Ali uvijek postoji noć. Čak je i dan tu. Ali noć je više. Dan razdvaja stvari svjetlom i riječima, noć ih u tišini spaja. - Fabrizio Caramagna Priroda nije samo sve što je vidljivo oku .. ona uključuje i unutarnje slike duše. | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sre Sep 25, 2024 3:19 pm | |
| Njegujte prijateljstvo s mjesecom, on je jedan od rijetkih koji vas neće razočarati; dočekat će vaše ispade, vaše strahove i vaše nedoumice bez osuđivanja. A onda će, čak i ako se čini da šuti, sve svoje odgovore i utjehe ostaviti u dubini duše. - G. Pannia Priroda nije samo sve što je vidljivo oku .. ona uključuje i unutarnje slike duše. | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo | |
| |
| | | | Poezija i proza koju volimo | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |