Novembar 2024 | Pon | Uto | Sre | Čet | Pet | Sub | Ned |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Kalendar |
|
Add This |
|
|
| Poezija i proza koju volimo | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
dođoška Adminka
Bedž : Broj poruka : 279564 Datum upisa : 30.03.2020
| Naslov: Poezija i proza koju volimo Sub Okt 03, 2020 9:11 pm | |
| First topic message reminder :San je davna i zaboravljena istina koju više niko ne ume da proveri, sada tuđina peva ko more i zabrinutost, istok je zapadno od zapada, lažno kretanje je najbrže... Sada pevaju mudrost i ptice moje zapuštene bolesti, cvet između pepela i mirisa, oni koji odbijaju da prežive ljubav i ljubavnici koji vraćaju vreme unazad. Vrt čije mirise zemlja ne prepoznaje i zemlja koja ostaje verna smrti jer svet ovaj suncu nije jedina briga... Ali jednoga dana tamo gde je bilo srce stajaće sunce, i neće biti u ljudskom govoru takvih reči kojih će se pesma odreći, poeziju će svi pisati, istina će prisustvovati u svim rečima na mestima gde je pesma najlepša, onaj koji je prvi zapevao povući će se prepuštajući pesmu drugima. Ja prihvatam veliku misao budućih poetika: jedan nesrećan čovek ne može biti pesnik, ja primam na sebe osudu propevale gomile: ko ne ume da sluša pesmu, slušaće oluju, ali: Hoće li sloboda umeti da peva kao što su sužnji pevali o njoj? Branko Miljković "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
dođoška Adminka
Broj poruka : 279564 Datum upisa : 30.03.2020
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Jan 11, 2021 12:45 pm | |
| Bertold Breht – „Sjećanje na Mariju A“ U senci šljive vreme stalo tiho, Bio je bledi septembarski dan I bledu, mirnu dragu ja sam njih’o U zagrljaju kao tihi san. Na letnjem nebu ležao je meko nad nama oblak. Gledao sam nju. Bio je beo i mnogo daleko taj oblak. Posle nije bio tu. Dani su prošli, meseci protekli, Niz reke plovi i dobro i zlo. Možda su ljudi šljive sve posekli, A pitaš li da l’ beše ljubav to? Ja ću ti reći: ne sećam se ničeg, Pa ipak, znam šta misliš, znam to, da, Al’ stvarno više ne znam njeno lice, Znam samo još: poljubio sam ga. I poljubac bi bio zaboravljen da oblak tada nije bio tu. Njega se sećam, on će biti slavljen I kada svi zaborave na nju. Možda te šljive još cvetaju slatko, A žena decu ima ko zna s kim. Oblak se rascvetao vrlo kratko I dok pogledah ode kao dim. | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sub Jan 30, 2021 6:56 pm | |
| SPOMENIK NEZNANOM PESNIKU Oči su moje pune vina i krvi ko lep na hramovima Atosa No moje srce još vidi na pučini galeba kako se kupa u peni Uši su moje pohranilište odjeka i slušaju samo sebe No moje srce još čuje kako daleke reke nose ptice vetrom utopljene Moj jezik je triput svlačio košuljicu godina i tri jezika zaboravio u meni No moje srce još poznaje jezik zaboravljenih liturgija Noge su mi umorne od biranja štapova nesalomljivih No srce moje još dolazi u pohode tvojim spaljenim rečima Jer gluh uhodim progonstva gde još laju talasi koje si slušao Jer slep uhodim ostrva koja su davala crvene slike tvojim suzama Jer pre pesme jedne ptice postoji uvek ime nekog vetra. Moj jezik je triput svlačio košuljicu vremena i tri jezika zaboravio u meni No moje srce je okusilo kamen tvog zavičaja i našlo u njemu ukus ognja Iako sam bio učenik pesnika koji ne postoji, pesnika bez pesama. | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sub Jan 30, 2021 6:57 pm | |
| EPITAF U dimu nad ognjištima greju se ptice i prve pahulje se tope Kao podvodni vetar izranja i kipi crno mleko noći sa dna duboke reke Izliva se u svet i krivuda duž mlečnih staza i belokore uvija smreke. U mojim očima sneg se u suze pretvara i kada oči se sklope Kroz hladne kapi te daleko i čisto sa svojih obraza gledam: pred njima Vetar je postao crn, a stabla mi prilaze kao na pojilo zveri I u jedan red staju oko mene. Borovi su probili magle vrhovima I cepaju ih rastući im sa dna u čudnoj nekoj veri Kraguji pod zlatnom kapom između niskog neba i visokih šuma jeseni Stazama lete već u strahu da ih grane u brzom rastu ne probodu. I ja bolest ko srce nosim i moja smrt se večeras raduje u meni; I znam, moja usta su groblje predaka spuštenih u reči kao u ćivot I slušam: lês mi se teše gde god imena stvari zasadih u hodu. Ležim u svakoj reči po jednom, u svakom od vas ponovo sahranjen za život. | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sub Feb 27, 2021 7:10 pm | |
| Kako Ana rešava ukrštene reči Kakve su njene namere, kad sve druge sahranjuje, samo mene oživljava? Ima li, Ana, stvarnog razloga da tako lepo spava? Priznajem Pesnika, al, znam: niko ne može žešće da opravda vazduh od njene tamne kože. Kad Ana plače! (o ne lažem vas) to je lepše od voća! Od kiše! Od... rakova na žaru! Od... čega god hoćete! Od ptice u galopu! pa nisam ja valjda vica radi prokockao celu evropu! A kad se svlači! Slobodan i proklet prisustvujem (a ne znam kako da preživim) najvećem čudu u svetlosti! Zaklinjem se: da bih tebe ogrejao, Ana, zapalio bih i svoje kosti. Kad lađu crta! Kad ječam seje! Kad objavljuje rat! Kad se smeje! Kad školjke hrani! Kad se prehladi u lovu! Kad čita magnet! Kad kupi haljinu novu! Kad pije pivo! Kad iznenada dođe! Kad ljubi proleterske vođe! Kad je moja desna ruka! Kad je grčka azbuka! Kad sanja cveće! Kad NEĆE! Sećanje na Nepojmljivog Dečka uvek će moći vatru da zameni: zato su mi oblaci zeleni, pa zeleni! Pa rumeni! Pa kad se vokali spoje! Dragi Bože, usijane glavurde moje! Ja mogu na njenoj usni da spojim more s cvetovima! Mogu u njenoj državi da budem referent za kišu! Mogu pod njenim prozorom da imitiram dunav, il neke druge vulkane, mogu da se zakunem u sve što imam, i nemam, da svet postoji zbog Ane. Kakve su njene namere kad sve druge sahranjuje samo mene oživljava - ima li Ana stvarnog razloga da bude tako lepa kad spava? I cvetovi i puževi i englezi svi već znaju: ona poljupcem može od svake bolesti da izleči! Ali ja nju naj, naj, naj volim kad spaja svetlosti, kad rešava ukrštene reči. Ona to izvodi kao da se igra! A meni izgleda kao da svet stvara! Ko Vergilijev najmlađi konj: u jednoj ruci drži svet, a drugom ga osvetljava! Traži se, na primer, reč, koja može vodu da pije, samu sebe da izgovara, da gori, da leti, i da spava. Neka reč koja nije kao ostale reči: reč koja ume da rešava ukrštene reči! Tada nastaje mala drama: voda otiče za svojim obalama: Ana, naga, na mom dlanu, večnost osmišljava! (A mogla bi baš nju briga da se razboli ili da spava.) I dddok je tttako ooo opasnu ddddržim u zzzz zagrljaju rrrreči se reči se sssssame rrrrrr rešavaju! Kakve su njene namere kad sve druge sahranjuje samo mene oživljava? Što se bar ne pokrije kad spava!? Petrović Branislav | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Mar 05, 2021 6:27 pm | |
| Miroslav Antić
Rika jelenaI onaj koji napada I onaj koji se brani imaju isto borilište Istu crkvu Istu fresku u glavi. Pa čemu onda sukob. To su, u stvari, dva ja jedne iste ličnosti. Jedno ja poštuje te u borbi: svesno, razumno ja i zato je unapred poraženo Drugo ja prkosi postojećem, jer hoće da ga silom promeni i zato je i ono unapred poraženo Svi su izgubili bitku već unapred. I pobedjeni I pobednici Riču jeleni Tuku se čelima. Stado košuta drhti kao lišće Vazduh se zgrušava od urlika. Miriše ceo svet na snagu i na plodnost. A onda: upletu rogove i umiru i pobedjeni i pobednik. I dodje neki treći mlitavi neki jelen izlapeo, neka poslednja vrebalica iz prikrajka neko potpuno otrcano djubre od borca i odvede sve košute. Što ste maštali jeleni? Što ste se ubijali jeleni? I onaj koji napada i onaj koji se brani -imaju isto borilište Istu crkvu Istu fresku u glavi. Bitku dobija treći. Bitku dobija onaj koji je nije ni vodio. Onaj koji jedino vreba sa strane, Tako je prošao i taj umorni osmi dan. | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Uto Mar 16, 2021 12:46 pm | |
| Besmrtna pesma Ako ti jave: umro sam, a bio sam ti drag, onda će u tebi odjednom nešto posiveti. Na trepavici magla. Na usni pepeljast trag. Da li si uopšte ponekad mislio sta znači živeti? . . . . . . . . . . . . Ako ti jave: umro sam evo šta će biti. Hiljadu šarenih riba lepršaće mi kroz oko. I zemlja će me skriti. I korov će me skriti. A ja ću za to vreme leteti visoko. . . Visoko. Zar misliš da moja ruka, koleno, ili glava može da bude sutra koren breze il' trava? . . . . . . . . Ako ti jave: umro sam, - ne veruj to ne umem. Na ovu zemlju sam svratio da ti namignem malo. Da za mnom ostane nešto kao lepršav trag. I zato: ne budi tužan. Toliko mi je stalo da ostanem u tebi budalast i čudno drag. Noću, kad gledaš u nebo, i ti namigni meni. Neka to bude tajna. Uprkos danima sivim kad vidiš neku kometu da nebo zarumeni, upamti: to ja još uvek šašav letim, i živim. | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Ned Apr 04, 2021 9:20 pm | |
| Ugasi svjetlo ako želiš vidjeti prave stvari. Upali cigaretu i nećeš biti sama. Loši momci iz Alabame sviraju odličan bluz. Odvrni. Šteta je zaspati, curice. Pogledaj kako trepere zvijezde i zamisli da si jedna od njih. Heroji su obični ljudi i ne izgledaju strašno. Krajnje je vrijeme da nešto učiniš sa svojim osmijehom curice. Ljudi željni tuđeg osmijeha noćas tuguju po kafanama. Prazan grad ne obećava ništa samo potrošenim kurvama. Razgledaj malo bolje sličice iz ofucanog albuma. Na fotografijama gdje si raščupana i grozna nebo je ipak plavo. Ne pali svjetlo. Iz mraka su svjetiljke na susjednim brdima mnogo nestvarnije. Sve te glupe knjige o seksu neće ti ništa reći o ljubavi. Sa TV ekrana šalju ti vještačku sreću. Sladoled za budale. Ne troši to, ribice. Tvoj som je uzvodno, na dnu, i čeka te. Tvoja istina ne zanima baš svakog krkana kojeg sretneš. Pazi kome pričaš priče o svojoj duši. Jorgovan pod tvojim prozorom slušaće te vjerno. Suze na tvom jastuku pozlatiće pjesma noćnih ptica. Upitaj mjesec koje je boje ljubav? Gdje je moja, mjeseče? – pitaj mjesec, curice. Ne živi u krizi koja se širi. Svrati u bolje trenutke. Popij nešto sa siromašnim studentom u pozorišnoj garderobi. Taj momak zna gdje stanuju lijepi doživljaji. Put do proplanka gdje žive ljubavne oluje. Stazu do livade gdje bukti požar čistog cvijeća. Plažu gdje ćeš biti srećna kao vjetar u krilima prepelica, djevojčice. Zakači se za neku ideju. Ideje su nevidljiva djeca. Rađaj ih dok si besposlena, curice. Razmontiraj taj ringišpil na besmislenom vašaru u svojoj glavi. Odlijepi tu traku tuge kojom si se odjenula. Provjetri haljine iz starog ormara i ne briši fleke iz tamo neke. Obuci košulju od svitanja i stani pred ogledalo. Otvori prozor da snovi nesrećnih dječaka ne lutaju. Budi dan, djevojčice. Saberi se. Na raskrsnicama postoje pristojni pravci. Važno je ne krenuti pogrešnim. Skitnice su na pravom putu samo kad ne znaju kuda. Uličari svoju sreću ne vozaju u automobilima. Pješači curice, ako želiš vidjeti zvijezde. Na svakoj strani svijeta niklo je nešto što vrijedi ubrati. Uberi. Ko oklijeva lađa ga ne čeka. Kad otplovi maši maramom i vezi goblene. Zar želiš? Zar želiš da mašeš maramom i vezeš goblene cio život, curice? Boro Kapetanović | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Ned Apr 11, 2021 2:50 pm | |
| ....pozdravljam tebe i tvoju samoću, tvoj šum i zlatni povratak zvezda.. ko tice kad ih gone iz gnezda, ja bežim tebi,jer pokoja hoću.. jedva sam čeko na ove trenutke, s nemirom srca i sa bolom grudi, ja sam sit vreve i dosadnih ljudi i prazna doba što nam rađa lutke.. oživi mene,noći bogom dana.. stupi i tiho preko mojih rana položi tvoje meko,toplo krilo.. uzmi me,digni i samnom odbrodi, negde daleko,neznanoj slobodi, gdje nigda nije ovih ljudi bilo.. ...Aleksa Šantić.. | |
| | | biljana Moderator
Broj poruka : 98922 Datum upisa : 21.11.2020
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Ned Apr 11, 2021 5:08 pm | |
| U prolece, u prolece kad vrbe zelene i potok tece plavim nebom umiven, u cvetovima kad mirisu magle; u prolece, u prolece ruze uvele zavoleh miris skriven. U maju, nad srcem kad su mi se nagle, sudjenice vile nisu umele od ludosti da mi ga spasu. U prolece,u prolece ja zavoleh senke u necijem glasu. U prolece, u prolece, tako je sudjeno, srcu mom uvek ce ljudi da se cude i zedji mu niko nece shvatiti. O, zao mi je mladica koji me voleo bude u prolece, jer ce patiti. Desanka Maksimovic | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Ned Apr 11, 2021 5:09 pm | |
| Spustila sam oci i zaplakala u sebi, tamo gde niko suze ne vidi. I poslednji, nevidljivi put, uzela sam te na svoje srce i zagrlila kao sto se san grli. Pruzila sam ti, u sebi, uvek sputavane ruke i nevidljivo za druge spustila ih na tvoja ramena. A ti si s' bolom slusao nasmejane reci sto sam ih kao sarene ptice bacala u gomilu da je zabavim. Desanka Maksimovic Priroda nije samo sve što je vidljivo oku .. ona uključuje i unutarnje slike duše. | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Ned Apr 11, 2021 5:11 pm | |
| Srešćemo se opet, ko zna gde i kada, Nenadno i naglo javiće se meni - Možda kad u duši bolno zastudeni, I u srcu počne prvi sneg da pada. Na usnama našim poniknuti neće Ni prekor, ni hvala; niti tuga nova Što ne osta više od negdanjih snova Ni kaplja gorčine, ni trenutak sreće. Ali starom strašću pogledam li u te: To nove ljubavi javlja se glas smeo! Jer to srce hoće, to je njegov deo - Uvek novi deo od nove minute. Jovan Dučić Priroda nije samo sve što je vidljivo oku .. ona uključuje i unutarnje slike duše. | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Apr 16, 2021 1:31 pm | |
| Kad ostarim nosiću haljinu boje purpura I crveni šešir koji ne ide a i ne stoji mi, trošiću penziju na piće, letnje rukavice i satenske cipele. I pričati kako nemam para za hleb. Kad se umorim sešću na ivičnjak, sakupljaću reklamne uzorke po radnjama i pritiskati alarmnu dugmad. Vući štap uz gelendere nadoknadjivaću propušteno u trezvenoj mladosti. Izlaziću na kišu u kućnim papučama Brati cveće po tudjim baštama gomilaću pera, olovke i druge tričarije I početi da pljujem. A sad još moramo paziti da nam odeća ne pokisne Plaćati na vreme kiriju i ne psovati po ulici Pružati dobar primer deci pozivati prijatelje na večeru i čitati novine. A možda bi trebalo da se već pomalo pripremam Da ljudi koji me znaju ne budu iznenadjeni Kada odjednom ostarim i počnem u purpurno da se odevam. (Vislava Šimborska) "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Apr 16, 2021 1:59 pm | |
| 'U plav letnji suton, krenuću na staze, Hoću, bockan žitom, da kroz nisku travu, U njenoj svežini, moje noge gaze I da vetar kupa moju golu glavu. Bez misli, bez reči, pozvan od daljina, S dušom, od ljubavi silne opijenom, Na put ću da pođem, poput ciganina, Kroz Prirodu – srećan kao s nekom ženom.'' A. Rembo "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Apr 16, 2021 2:45 pm | |
| Ako se ikada zaljubiš, Zaljubi se u nekoga ko želi da zna tvoju omiljenu boju i kakvu kafu piješ. Zaljubi se u nekog ko voli način na koji se smeješ i ko će apsolutno sve učiniti da te nasmeje. Zaljubi se u nekog ko stavlja glavu na tvoje grudi samo da čuje otkucaje srca. Zaljubi se u nekog ko te ljubi u javnosti i sa ponosom te "pokazuje" drugima. Zaljubi se u nekog zbog koga ćeš se pitati zašto si se u početku uopšte bojao zaljubljivanja. Zaljubi se u nekog ko nikada ne bi želeo da te povredi. Zaljubi se u nekog ko je zaljubljen u tvoje mane i misli da si savršen baš takav kakav jesi. Zaljubi se u nekog ko misli da si ti baš ta osoba pored koje bi voleo da se probudi svaki dan. Mika Antić "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Apr 16, 2021 6:27 pm | |
| Obuci večeras nešto lepo, da sakrije pravu lepotu, za kojom žudim, da lepše bude, kada bude to što će biti... Obuci nešto što će privremeno imati tvoj oblik, pre no što poprimim oblik tvoje duše. Obuci večeras nešto nežno, što ćeš odbaciti kada shvatiš da je grubo u poređenju sa mojim usnama, dok ti uzimaju meru, a prsti kroje spavaćicu za besanu noć. Obuci večeras nešto meko, da ublaži sudar dve nabubrele aure, da me upozori da tvoja koža tek sledi, da moram umeti nežnije no što umem da je razveselim, kada se pod nju preselim. Obuci večeras nešto što mogu dahom skinuti, da ne prepoznaš šta te golica dok klizi niz tebe, pa strepiš da ću se i ja istopiti kao to, što si obukla za ovo posebno veče. Goran Tadić "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Ned Apr 18, 2021 12:38 pm | |
| Dobro pamtim onaj strah iz detinjstva. Zaobilazila sam bare, Osobito one sveže,posle kiše. Možda neka od njih nema dno, Iako je ličila na druge. Koraknuću iznenada Potonuti u dubinu, Ka onim oblacima što se ogledaju u njoj, Možda i dalje. Zatim će bara presahnuti, Zatvoriti nada mnom. A kuda ću ja ,zauvek zatvorena- S krikom neiznesenim na površinu. Tek kasnije razumela sam. Sve ružne zgode ne ulaze uvek u pravila sveta. Čak , i kad bi htele Ne mogu se dogoditi. Wisława Szymborska "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sre Apr 21, 2021 1:34 pm | |
| On nema oči -al me vavek gleda. Ima za mene uvek reč nemuštu. On prvi šane onu miso suštu Od koje bežim ko od vatre,leda. Kad pođem za njim -osvanem sred blata. Strašno me drži a neima šake. Il me pušta nebu pod oblake A kad padam - on me ne prihvata. Zbog njega ćutim danima ko mutav. I nosim suvu stenu iznad vode. A sam se pravim-prazan,lak i plutav. Kad reč zaustim,ja umesto eha Naježen čekam da me sveg izbode, Slomljeno staklo njegovoga smeha. STEVAN RAIČKOVIĆ "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sre Apr 21, 2021 1:35 pm | |
| Sto zaljubljenih spavaju zauvek pod suvom zemljom. Andaluzija ima duge,crvene puteve. Kordova zelene masline gde stavljaju sto krstača za spomen na sto zaljubljenih zaspalih večnim snom. FEDERIKO GARSIJA LORKA "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sre Apr 21, 2021 1:39 pm | |
| OPROŠTAJ S PANORAMOM Ne žalim se na proleće što je opet došlo. Ne okrivljujem ga zbog toga, što svake godine ispunjava svoje obaveze. Razumem da moja tuga neće zaustaviti zelenilo. Vlat trave, ako se zanjiše, Biće to samo na vetru. Ne pričinjava mi bol, što grupe jova iznad voda imaju opet čime da šume. Primam k znanju, da je -kao da još živi - obala izvesnog jezera ostala lepa kao što je i bila. Ne vređa me pogled na panoramu zaliva obasjanog suncem. Umem čak da zamislim, da neki ne - mi u ovom času sede na oborenom stablu breze. Poštujem njihovo pravo na šapat,smeh i zadovoljno ćutanje. Pretpostavljam čak da ih sjedinjuje ljubav i da je on grli živim zagrljajem. Nešto novo ptičje šumi u trsci. Iskreno želim da čuju. Ne tražim nikakvu promenu od priobalskih talasa, čas okretnih,čas lenjih, i meni neposlušnih. Ništa ne zahtevam od bezdana ispod šume, jednom smaragdne, drugi put safirne, a treći crne. S jednim se ne slažem. Sa svojim povratkom tamo. Privilegija prisustva - odričem je se. Toliko sam Te nadživela i samo toliko da mogu da mislim iz daljine. VISLAVA ŠIMBORSKA "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sre Apr 21, 2021 1:43 pm | |
| Svet je sada podeljen na dvoje i put se moj i tvoj sastati neće. Za nas nesavladivih daljina u prostranstvenom približavanju uvek ima. Jesi li sad tu ili na drugom kraju Zemlje, ili na nekoj planeti- nepoznatoj- jednako smo daleko jedno od drugog i u mraku između nas razlivenom ne čuje se ni zov, ni zvuk, ni znak. Što ako isti val penušavi i tvoju i moju obalu prelije? I najjača je tvoja želja danas da ukloni spuštene barijere, a ja - krila nevidljiva steći ne mogu da poslednju stazu preletim i da ti na večeri tužnoj budem gutljaj vina i zalogaj hleba. Svet je sada podeljen na dvoje - i put se moj i tvoj sastati neće. JELISAVETA BAGRJANA "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Apr 29, 2021 5:26 pm | |
| Sunce koje podgrevaš u novom Svetu stare laži o seljenju praha Naša je nada očajna i plaha Naš pakao poče pesmom labudovom Ti što nas ne razlikuješ i osvetljavaš Slikama od juče,danas van vremena, U pustinju se pretvara svet koji spasavaš- Zalud ptice kruže oko tvog imena. O,stub sunčev zanet beščulnom muzikom Ubija nas snom o savršenstvu,slikom Pustinje što očisti sunce od vremena I belih svetlosti čula što nam srce kradu. Hvalite sunce koje osvetljava bez promena Suprotne stvari zavađene pojave očajnu nadu. BRANKO MILJKOVIĆ "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Maj 06, 2021 4:35 pm | |
| Svetionik OcuStoji tamo sred moreuza kao obelisk posvećen suncu… teškim brodovima što klize slanim plavetnilom pokazuje put Blista, postojan,nepomeriv, siguran kao očeva kuća. Mi lutamo, on čeka na obzorju trepetom ponad vode. Svu noć je svetlost u prozoru. Nema sna za luču u očima. Bdi fenjer zaboden u more živi žar život ne haje za kišu, vetar, za talase… ne da se… traje Erol Tufan "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Maj 10, 2021 5:42 pm | |
| Iz kojeg dela neba i iz koje zamisli Narav uzor je uzela za milo lice, u kojem je htela da tu pokaže rajske moći svoje? Takve zlatne kose zar postoje u šumskih vila i nimfa iz vrela? Još mnoga krepkost u njoj se je srela, a najviša je uzrok smrti moje. Božanstvenu lepotu zalud ište ko njene oči još video nije, kad blagi pogled okreće i njiše. A kako ljubav i leči i bije, zna ko nju vide kad milo uzdiše i milo zbori i milo se smeje. Frančesko Petrarka Priroda nije samo sve što je vidljivo oku .. ona uključuje i unutarnje slike duše. | |
| | | biljana Moderator
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Maj 10, 2021 5:43 pm | |
| Kao što jecavi vetar kroz noć žuri, tako moja želja tebi hrli, tako se moja čežnja za tobom budi. O, ti zbog koje bolujem, šta znaš ti o meni? Polako gasnu ova kasna svetla, dolaze dugi i besni sati. Noć ima tvoje lice, i vetar koji o ljubavi priča osmehuje se kao ti. Herman Hese Priroda nije samo sve što je vidljivo oku .. ona uključuje i unutarnje slike duše. | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Maj 13, 2021 9:16 pm | |
| Obećala si da ćeš biti večna Obećala si jednom u detinjstvu da ćeš biti večna, otkle god se vraćali da ćemo te zateći, kao senku ispod kućne strehe, kao kućni prag. Nije bilo nijedne naše plovidbe da je nisi, kao ribarske žene, presedela na pučini gledajući; nije bilo bure ni brodoloma da nismo posle njih pored neba ugledali i tvoje lice. Gde god bismo se probudili, bila si u prozoru, ti i sunce; bila si nam uvek na dohvatu ruke kao voda, uvek kao vazduh prisutna i neophodna. Obećala si nam da ćes biti večna, kao sve što nas na svetu dočekuje i ostaje posle nas. I kada si umirala, činilo se da se osećas krivom što nas napuštaš. Desanka Maksimović "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Maj 13, 2021 10:04 pm | |
| U zanosu, zaljubljene žene otkrivaju svoju tajnu i ona je nada za ceo život. Jer, ako Ljubav obmanuti ume, ako i Žudnja poznaje prevaru, kada se sjedine lagati ne mogu. Ti i ja smo se zakleli, i Žudnja se s Ljubavlju stopila, a ipak, nikad mi nisi otkrila, tu nemirnu zagonetku ko si. Za mene si večno ostala tajna! Onda si iznenada otišla, umorna od mene, i tako mi nanela poslednju bol; ali deo mene ostao je u tebi zarobljen. Kad ugledam te izdaleka kako ideš vitka, ja poželim tu nepoznatu lepu ženu kao da jednom nismo bili par. Herman Hese "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Maj 13, 2021 10:09 pm | |
| O, nemoj doći kad te zovem. Noć mi poslednja ostade divna, lekovita i beskrajna. O, nemoj doći, ostavi mi strasne jade, slast još jedina mi je tajna. O, gle ruže što se sagle bele od nevinosti, ispod one plave jorgovanske magle. Drhte od radosti, a kad ih dodirnem tako brzo potamne, kao da se prozor smrzo i raskido cvetove nevesele ledene tajne. Crnjanski "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Maj 13, 2021 11:13 pm | |
| Teče i teče, teče jedan slap; Što u njem znači moja mala kap? Gle, jedna duga u vodi se stvara, I sja i dršće u hiljadu šara. Taj san u slapu da bi mogo sjati, I moja kaplja pomaže ga tkati. D.Cesarić "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Maj 14, 2021 12:26 pm | |
| Volim te za sve žene koje nisam upoznao Volim te za sva vremena u kojima nisam živeo Zbog mirisa velike pučine i mirisa topla hleba Zbog snega što se topi i prvih cvetova Zbog žednih životinja kojih se čovek ne plaši Volim te zbog voljenja Volim te zbog svih žena koje ne volim Jedino u tebi ja se dobro vidim Bez tebe ne vidim ništa nego široku pustoš Između nekad i danas Postojale su sve te smrti što sam ih ostavio za plotom Nisam mogao probiti zid svog ogledala Morao sam učiti život slovo po slovo Kako se zaboravlja Volim te zbog tvoje mudrosti koja nije moja Zbog zdravlja Volim te unatoč svim obmanama Zbog tog besmrtna srca što ga ne zadržavam Ti misliš da si sumnja a nisi nego razum Ti si veliko sunce što mi na glavu seda Kad sam siguran u sebe sama. Pol Elijar "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo | |
| |
| | | | Poezija i proza koju volimo | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |