nije teško biti fin,registracija za 3 sec i obavezno predstavljanje!!!
posle registracije neophodno je ulogovati se ...dakle korisničko ime i lozinka i slobodno krstarite forumom
ugodan boravak želi vam Zoki sa ekipom urednika
Foto-forum
nije teško biti fin,registracija za 3 sec i obavezno predstavljanje!!!
posle registracije neophodno je ulogovati se ...dakle korisničko ime i lozinka i slobodno krstarite forumom
ugodan boravak želi vam Zoki sa ekipom urednika
Foto-forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Bedž : Broj poruka : 279554 Datum upisa : 30.03.2020
Naslov: Poezija i proza koju volimo Sub Okt 03, 2020 9:11 pm
First topic message reminder :
San je davna i zaboravljena istina koju više niko ne ume da proveri, sada tuđina peva ko more i zabrinutost, istok je zapadno od zapada, lažno kretanje je najbrže...
Sada pevaju mudrost i ptice moje zapuštene bolesti, cvet između pepela i mirisa, oni koji odbijaju da prežive ljubav i ljubavnici koji vraćaju vreme unazad. Vrt čije mirise zemlja ne prepoznaje i zemlja koja ostaje verna smrti jer svet ovaj suncu nije jedina briga...
Ali jednoga dana tamo gde je bilo srce stajaće sunce, i neće biti u ljudskom govoru takvih reči kojih će se pesma odreći, poeziju će svi pisati, istina će prisustvovati u svim rečima na mestima gde je pesma najlepša, onaj koji je prvi zapevao povući će se prepuštajući pesmu drugima.
Ja prihvatam veliku misao budućih poetika: jedan nesrećan čovek ne može biti pesnik, ja primam na sebe osudu propevale gomile: ko ne ume da sluša pesmu, slušaće oluju,
ali:
Hoće li sloboda umeti da peva kao što su sužnji pevali o njoj?
Branko Miljković
"Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?"
Autor
Poruka
dođoška Adminka
Broj poruka : 279554 Datum upisa : 30.03.2020
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sub Okt 09, 2021 8:48 pm
Ne postoji slučajnost, ni koincidencija. Mi svaki dan hodamo prema mestima i ljudima, koji nas čekaju.Oduvek... Dembech
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Okt 15, 2021 10:02 pm
"Nikada ne reci, ona je SAMO žena! Ima žena koje su u stanju, okrenuti te tako jako, da se cijeli život, SAMO oko sebe vrtiš." Sedija Berbić
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Okt 15, 2021 10:46 pm
"Ako je duša pronašla ljubav, procvjetat' će čak i suha grana." Rumi
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Okt 15, 2021 10:51 pm
"Otkako sam spoznao da postoje i ljudi kamenog srca, oslobodio sam se navike iz djetinjstva i od tada mi cipele traju puno duže. Ne šutam više kamenje s puta. Haj’ ga znaj je l’ to kamen, ili je nekome srce ispalo..!" Bekir Bajramović
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Okt 15, 2021 10:54 pm
"Ne treba tugovati za ljudima koji nas ne žele u svom životu. Na silu ništa ne traje, a i ne treba. Treba se radovati onima koji su tu i koji ne odlaze, ni iz života, ni iz misli, ni iz duše.. " Marjana Lavrić
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Okt 15, 2021 11:07 pm
"Vi, veliki, poslušajte jednom djecu! Predugo ste slušali stručnjake i funkcionare, direktore i generale. Predugo ste vjerovali u imetak i moć, u napredak i oružje. Sve se mijenja kad pogledamo djecu. Jer dijete otkriva ono što nam svijet daje da zaboravimo: čudo svega što živi. Vi, veliki, uzmite dječije oči da gledate život drugačije. Uzmite dječiji san za izgubljenim rajem. Uzmite dječiji smiješak i njegovu radost zbog malih stvari, Uzmite dječije srce da vjerujete u ljudsku ljubav...." Phil Bosmans
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Okt 18, 2021 9:00 pm
"Najveća sreća u životu je uverenost da smo voljeni – voljeni zbog toga kakvi jesmo ili još više, usprkos tome kakvi jesmo." Viktor Igo
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Okt 18, 2021 9:08 pm
Osećajni ljudi kroz život hodaju na vrhovima prstiju i nikog ne uznemiravaju. Kreću se bez buke, jer svoje buke nose duboko u sebi. ~ Julia Roberts
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Okt 25, 2021 5:54 pm
"Ljudi umiru od slomljenih srca. Od srčanog udara. A srce je upravo ono koje najviše boli kada stvari krenu po zlu i raspadnu se...."
- Markus Zusak
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Okt 25, 2021 5:56 pm
"Jedino ljubavi nikad ne dobijemo koliko želimo... ali i jedino što ne dajemo dovoljno je ljubav."
- Henry Miller
"Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?"
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Okt 25, 2021 6:03 pm
"Bajke su više no istinite; ne samo zato što nam kazuju da aždaje postoje, već i zato što nam kazuju da se aždaje mogu pobijediti." G. K. Chesterton
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Okt 25, 2021 6:26 pm
"I ne zaboravite da zemlju oduševljava kada osjeti vaša bosa stopala i da vjetrovi čeznu da se igraju s vašom kosom..."
Gibran
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Okt 25, 2021 6:32 pm
''Kada se prestaneš boriti za svoj prostor u nečijem životu shvatit ćeš da je bolje komunicirati s prirodom nego s ljudima koji su zaboravili biti ljudi. Priroda ti uvijek ima nešto dati, nečemu te poučiti, probuditi ti neke osjećaje. Ljudi koji su zaboravili biti ljudi mogu te samo isprazniti, ogoliti, ostaviti na tvojoj duši prazan prostor koji zjapi samo razočarenjem i povredama koje je teško više zacijeliti...'' Mario Žuvela
biljana Moderator
Broj poruka : 98922 Datum upisa : 21.11.2020
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sre Okt 27, 2021 6:25 pm
Sve je pošlo naopačke za vrapce i mačke, kad je jesen okačila svoje žute značke, kad je vetar zapevao novembarske tačke… Pažnja! Pažnja! Velika jesenja kupoprodaja! Prodajemo suncobrane – kupujemo kišobrane! Prodajemo staro lišće – kupujemo pahuljice! Prodajemo trotinete – kupujemo sanke! Kupujemo šubare – prodajemo mašne! Prodaćemo sokne – kupićemo rukavice. Prodaćemo sejalice – kupićemo grejalice. Prodaćemo sladoled – popićemo čaj. Jer: Sve je pošlo strmoglavce za ptice i cveće, kad je sunce odustalo na krov da nam sleće. Kao da je žuto, ljuto, kao da nas neće!
Duško Radović
Priroda nije samo sve što je vidljivo oku .. ona uključuje i unutarnje slike duše.
dođoška likes this post
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Okt 29, 2021 2:45 pm
DRUGI PUT BIH ZNAO
Premalo sam uživao u proljetnim pljuskovima i zalascima sunca. Premalo sam se naslađivao ljepotom starih pjesama i šetnjama na mjesečini. Premalo sam se opijao vinom prijateljstva mada na zemlji jedva da je bilo zemlje u kojoj nisam imao barem dvojicu prijatelja. Premalo sam vremena odvajao za ljubav kojoj je na raspolaganju stajalo svo moje vrijeme. Drugi put bih znao neuporedivo više da uživam u životu. Drugi put bih znao.
Izet Sarajlić
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Okt 29, 2021 7:15 pm
''Uvek su postojali pravi i krivi putevi, ali su se ukrštali. Tako da je i pravi put nekada umeo da skrene, a krivi put sam od sebe dolazio na pravi put..." Vladeta Jerotić
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Nov 04, 2021 8:10 pm
Kad ptica prestane voljeti
Kad ptica prestane voljeti drugu pticu, ona joj ne kaže: “Odleti sada tisuću milja daleko, da ne bi gledala kako se gomila ravnodušnost u mojim zjenicama!” Jer ptica nije troma kao čovjek; daljina je za nju lepršanje slatke svjetlosti koja raspiruje ljubav. Ne kaže joj: “Sada se sakrij tisuću stopa duboko ispod zemlje, da ne čuješ kako pjevam u predvečerje nježnu uspavanku drugoj dragani, koja leži s kljunom u mome krilu!” Jer ptica nije površna kao čovjek; ona zna da se otkucaji srca pod zemljom propinju još snažnije, i umjesto umirujućih zvukova uspavanke cijela bi šuma morala slušati tutnjavu podzemlja koju je izbacila bol. Zato kad ptica prestane voljeti drugu pticu, ostane pokraj nje da tu umre, u samoći. A čovjek kad prestane voljeti drugog čovjeka, od stida i pomutnje ne zna što bi i, bježeći sve to dalje od njega, ugnijezdi zauvijek u svome srcu njegovu tugu. Nema malih boli. Ljudi vole male boli. One su lijepe, a ne bole mnogo. Izgube li ih, priskrbit će sebi lako druge, još manje skupe i manje bolne - jer bol iskustvom otupljuje, a premnogo iskustva nudi se na vašaru u bescijenje. Ljudi vole kratke susrete, kratka pisma, male doživljaje za koje ne treba tražiti smisao daleko u zvijezdama ni u odviše opasnim, nepoznatim predjelima duše. Ali te male boli uvlače se neopazice u naše meso izvrgnuto oštrici dosade, one postaju u njemu naša smrt. I zbog tog bezbroja malih lešina - što se nečujno u nama raspadaju - zavijaju cijelog života oko naših kuća strvinari, a oko našeg čela izranjenog od mnoštva malih jauka igraju se mravi. Tako neće imati što da propadne u nama kad nas potresu iznenadno velike boli, proizašle iz velikih stjecišta razloga, netaknutih opomenom. Gledat ćemo bezbrižno mrave kako se približuju i golema jata bjeloglavih lešinara kako kruže u sve to nižem luku iznad naših pragova i šaputati im: “Nemate što tražiti ovdje, prijatelji. Tu nema ničeg više osim slike prašnog kostura ogrnuta sjećanjima, a taj – budite sigurni – nije za vas! Meso i krv i slatki voćnjak srca pojedoše nam male boli, mrvicu po mrvicu – one oglodaše sve do kosti, do ove luknje u prostoru, zar ne vidite?” Nema malih boli. Nema malih boli pod ovim suncem.
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Ned Nov 07, 2021 6:45 pm
- "Kako možeš da pričaš, ako nemaš mozak?" - upita Doroti - "Ne znam.." - odgovori Strašilo. -"Ali i oni koji nemaju mozak, mnogo vole da pričaju!"
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Nov 11, 2021 5:03 pm
Postavite sebi pitanje: „Da li se skrivam u sigurnoj vodi jedne od luka ili sam otvoren prema životu, plovidbama na morima i okeanima, birajući da sledim svoje snove i vredne ciljeve? William Shedd
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Nov 11, 2021 5:46 pm
„Ma koliko se stidela što je prva zavolela čoveka koji možda nikad neće nju zavoleti, tešila se mišlju da to niko nikad neće saznati i da ona neće biti kriva bude li do kraja života, ne govoreći nikome ni reči, volela onoga koga je volela prvi i poslednji put.” Tolstoj
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Uto Nov 16, 2021 6:17 pm
Opet su jutros procvali u žitu makovi sneni, sve su nam njive ovili cvjetovi njihovi crveni!
"Znaš li majko, majčice, kakvi su ono cvjetovi", što rastu po našim njivama takovi divni, crveni?
Gorki su, sinko, plodovi, čemer je ono procvao. Umjesto zlatne pšenice korov je tamo niknuo!
Seljak polje stvarao, hajduk svijetom harao: Oteo kmetu zemljicu, zgazio njegovu pravicu!
Mnogo je kapi kanulo, njegove krvi i znoja, ljeta ga duga mučila ljetine teške bez broja!
Prokleo seljak zemljicu vražjih gospodara, niknuli crven-cvjetovi umjesto božjeg dara!
Krvlju su kmetskom sijani, kletvama, bunom miješani suzama, znojem pojeni zato su tako crveni...
Mihovil Pavlek Miškina
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Dec 20, 2021 5:34 pm
Josif Brodski LJUBAVNA PESMA
Kad bi se utapala, ja bih te spasio, umoto u deku, sipo vrućeg čaja. Kad bih bio šerif, tebe bih uhapsio, držo te u ćeliji, pod ključem, do kraja.
Kad bi bila ptica, zvučnike stišo bih da šute i celu noć slušo tvoj visoki ćurlik. Kad bih bio oficir, ti bi u regrute, i, tvrdim ti, bila bi dobar vojnik.
Da si Kineskinja, tvoj bih jezik naučio, palio tamjan, oblačio se smešno skroz. Da si ogledalo, u ženski toalet bih odleteo, dao ti svoj crven karmin, napudro ti nos.
Da voliš vulkane, ja bih lava bio, u erupciji skrivenoj koja ne prestaje. A da si mi žena, ja bih te voleo, jer Crkva razvod nikad ne priznaje.
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sub Jan 08, 2022 4:49 pm
"Onaj ko čita - živi hiljadu života." George R. R. Martin
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sre Mar 23, 2022 6:12 pm
Ušla si u moj život ne kao posetilac nego kao da dolaziš u kraljevstvo u kom sve reke čekaju na tvoj odraz, a svi putevi na tvoje korake. Vladimir Nabokov svojoj ženi
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Apr 11, 2022 3:15 pm
1. Izgubljeno vreme se nikada više ne može pronaći. 2. Vreme je novac 3. Budi spor u biranju prijatelja, a još sporiji u menjanju 4. Nikad ne ostavljaj za sutra ono što možeš uraditi danas 5. Divljenje je ćerka neznanja 6. Čuvaj se malih troškova. Malo curenje će potopiti veliki brod
Poslednji izmenio dođoška dana Pon Jan 15, 2024 11:21 am, izmenjeno ukupno 1 puta
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Apr 15, 2022 6:29 pm
Vesna Parun
"Kad bi se moglo otputovati.. Kad bi se moglo otputovati, kad bi se moglo sjesti na konja i otići zauvijek, ili neku staru lađu prevariti da nas odvede iz grada, prijatelj bi ostavio prijatelja, mati bi ostavila djecu. Kuće bi se raspukle od suza onih koji ostaju, planine bi zazelenile od pjesme onih koji odlaze. Pa ne znam s kime bih htjela iščekati zoru, sa onima koji plaču, ili sa onima što pjevaju. Jer koji plaču polako će se utješiti a koji pjevaju umorit će se pjesme. Ja nikad ne bih otputovala ni na konju ni na lađi jer su mi i onako već daleko svi koje htjedoh zadržati blizu. Jer nemam od koga da bježim. I zato jer se plašim povratka. Ali kad bi se moglo otići zauvijek, i zaista otići s pjesmom mislim da bih se rastajala dugo od mjesta na kojima sam plakala. I nikad ne bih zaboravila one koji su zbog mene, bar jednom bili malo radosni i praštali mi nasmiješeni..."
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Maj 02, 2022 8:52 pm
Ako počnem razmišljati Slobodno mi ugasite svijetla u očima Jer bar vi znate da se ili razmišlja Ili se jednostavno voli...
Ž. Krznarić
biljana Moderator
Broj poruka : 98922 Datum upisa : 21.11.2020
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Maj 20, 2022 8:47 pm
Bele Ptice Voleo bih da smo draga, bele ptice iznad mora! Nas zamara čak i blesak ugašenog meteora; U srcima našim zvezda na obzoru sinje noći budi draga bol i tugu, koji nikad neće proći.
Zamorni su ti snevači, ljiljani i ruže krasne, ah, ne sanjaj, draga moja, meteor što brzo zgasne, niti blesak plave zvezde u večernjij prvoj rosi: Voleo bih da smo ptice koje morska pena nosi!
Snim ostrvlje, Danaansko, naš zavičaj valoviti gde nas tuga i prolaznozst nikad neće pohoditi; Ljiljan, ruža, i gnev i bol nestali bi za čas tili kada bi smo bele ptice iznad morske pene bili. Vilijam Batler Jejts
Priroda nije samo sve što je vidljivo oku .. ona uključuje i unutarnje slike duše.
dođoška Adminka
Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Ned Maj 29, 2022 2:00 pm
SJEĆATE LI SE ČUDA U MILANU?
Sjećate li se prvih, vaših i njegovih, filmova Žerara Filipa? Sjećate li se “Najljepših godina našeg života”? Sjećate li se Simon Sinjore u” Zlatnoj kacigi”? I Tatjane Samojlove u Kalatozovljevim “Ždralovima”? Sjećate li se Modunja i njegove kiše? Sjećate li se onog prazničnog raspoloženja na premijerama drama Artura Milera, Tenesi Vilijamsa i Aleksandra Popovića? Sjećate li se koncerata Leonida Kogana i Davida Ojstraha? Sjećate li se književnih večeri Slobodana Markovića, Evgenija Jevtušenka, Tadeuša Ruževiča Hansa Magnusa Encensbergera? Sjećate li se Pola Enke i Vladimira Visockog? Sjećate li se svoje ošamućenosti nakon sklapanja posljednje stranice Davičove “Pesme”? Sjećate li se kako ste, potom, gutali nove knjige Mareka Hlaska, Jurija Kazakova, Danila Kiša, Jožefa Škvoreckog? Sjećate li se tuge koja je izbijala iz romana Venijamina Kaverina i Hajnriha Bela? Više ste voljeli Belove priče? Sjećate li se “Putniče, kad dođeš u Špa…”? Sjećate li se onog nestrpljenja s kojim ste iščekivali novi broj “Novog svijeta”? s nastavkom Erenburgovih memoara? Sjećate li se kako ste nakon čitanja “Strogo kontrolisanih vozova” htjeli da se javite lično autoru i da mu zahvalite na prekrasnoj knjizi? Sjećate li se izložbi Marija Mikulića Ljube Laha Safeta Zeca Ibrahima Ljubovića Emira Dragulja? Sjećate li se Mencelovog “Sela mog malog”? Sjećate li se Tanganjike, Berliner Ansambla i Ateljea 212? Sjećate li se improvizacije Zorana Radmilovića? Nikada. Nikada više ni onakvog života ni onakve umjetnosti. Nikada više One strasti stvaranja. One radosti druženja. Onog sjaja zvijezda u stihovima mladih pjesnika. Doba velike umjetnosti je prošlo. Ja sam barem u njemu živio!
Izet Sarajlić