Novembar 2024 | Pon | Uto | Sre | Čet | Pet | Sub | Ned |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Kalendar |
|
Add This |
|
|
| Poezija i proza koju volimo | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
dođoška Adminka
Bedž : Broj poruka : 279639 Datum upisa : 30.03.2020
| Naslov: Poezija i proza koju volimo Sub Okt 03, 2020 9:11 pm | |
| First topic message reminder :San je davna i zaboravljena istina koju više niko ne ume da proveri, sada tuđina peva ko more i zabrinutost, istok je zapadno od zapada, lažno kretanje je najbrže... Sada pevaju mudrost i ptice moje zapuštene bolesti, cvet između pepela i mirisa, oni koji odbijaju da prežive ljubav i ljubavnici koji vraćaju vreme unazad. Vrt čije mirise zemlja ne prepoznaje i zemlja koja ostaje verna smrti jer svet ovaj suncu nije jedina briga... Ali jednoga dana tamo gde je bilo srce stajaće sunce, i neće biti u ljudskom govoru takvih reči kojih će se pesma odreći, poeziju će svi pisati, istina će prisustvovati u svim rečima na mestima gde je pesma najlepša, onaj koji je prvi zapevao povući će se prepuštajući pesmu drugima. Ja prihvatam veliku misao budućih poetika: jedan nesrećan čovek ne može biti pesnik, ja primam na sebe osudu propevale gomile: ko ne ume da sluša pesmu, slušaće oluju, ali: Hoće li sloboda umeti da peva kao što su sužnji pevali o njoj? Branko Miljković "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
dođoška Adminka
Broj poruka : 279639 Datum upisa : 30.03.2020
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Apr 29, 2021 5:26 pm | |
| Sunce koje podgrevaš u novom Svetu stare laži o seljenju praha Naša je nada očajna i plaha Naš pakao poče pesmom labudovom Ti što nas ne razlikuješ i osvetljavaš Slikama od juče,danas van vremena, U pustinju se pretvara svet koji spasavaš- Zalud ptice kruže oko tvog imena. O,stub sunčev zanet beščulnom muzikom Ubija nas snom o savršenstvu,slikom Pustinje što očisti sunce od vremena I belih svetlosti čula što nam srce kradu. Hvalite sunce koje osvetljava bez promena Suprotne stvari zavađene pojave očajnu nadu. BRANKO MILJKOVIĆ | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Maj 06, 2021 4:35 pm | |
| Svetionik OcuStoji tamo sred moreuza kao obelisk posvećen suncu… teškim brodovima što klize slanim plavetnilom pokazuje put Blista, postojan,nepomeriv, siguran kao očeva kuća. Mi lutamo, on čeka na obzorju trepetom ponad vode. Svu noć je svetlost u prozoru. Nema sna za luču u očima. Bdi fenjer zaboden u more živi žar život ne haje za kišu, vetar, za talase… ne da se… traje Erol Tufan | |
| | | biljana Moderator
Broj poruka : 99064 Datum upisa : 21.11.2020
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Maj 10, 2021 5:42 pm | |
| Iz kojeg dela neba i iz koje zamisli Narav uzor je uzela za milo lice, u kojem je htela da tu pokaže rajske moći svoje? Takve zlatne kose zar postoje u šumskih vila i nimfa iz vrela? Još mnoga krepkost u njoj se je srela, a najviša je uzrok smrti moje. Božanstvenu lepotu zalud ište ko njene oči još video nije, kad blagi pogled okreće i njiše. A kako ljubav i leči i bije, zna ko nju vide kad milo uzdiše i milo zbori i milo se smeje. Frančesko Petrarka | |
| | | biljana Moderator
Broj poruka : 99064 Datum upisa : 21.11.2020
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Maj 10, 2021 5:43 pm | |
| Kao što jecavi vetar kroz noć žuri, tako moja želja tebi hrli, tako se moja čežnja za tobom budi. O, ti zbog koje bolujem, šta znaš ti o meni? Polako gasnu ova kasna svetla, dolaze dugi i besni sati. Noć ima tvoje lice, i vetar koji o ljubavi priča osmehuje se kao ti. Herman Hese | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Maj 13, 2021 9:16 pm | |
| Obećala si da ćeš biti večna Obećala si jednom u detinjstvu da ćeš biti večna, otkle god se vraćali da ćemo te zateći, kao senku ispod kućne strehe, kao kućni prag. Nije bilo nijedne naše plovidbe da je nisi, kao ribarske žene, presedela na pučini gledajući; nije bilo bure ni brodoloma da nismo posle njih pored neba ugledali i tvoje lice. Gde god bismo se probudili, bila si u prozoru, ti i sunce; bila si nam uvek na dohvatu ruke kao voda, uvek kao vazduh prisutna i neophodna. Obećala si nam da ćes biti večna, kao sve što nas na svetu dočekuje i ostaje posle nas. I kada si umirala, činilo se da se osećas krivom što nas napuštaš. Desanka Maksimović | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Maj 13, 2021 10:04 pm | |
| U zanosu, zaljubljene žene otkrivaju svoju tajnu i ona je nada za ceo život. Jer, ako Ljubav obmanuti ume, ako i Žudnja poznaje prevaru, kada se sjedine lagati ne mogu. Ti i ja smo se zakleli, i Žudnja se s Ljubavlju stopila, a ipak, nikad mi nisi otkrila, tu nemirnu zagonetku ko si. Za mene si večno ostala tajna! Onda si iznenada otišla, umorna od mene, i tako mi nanela poslednju bol; ali deo mene ostao je u tebi zarobljen. Kad ugledam te izdaleka kako ideš vitka, ja poželim tu nepoznatu lepu ženu kao da jednom nismo bili par. Herman Hese | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Maj 13, 2021 10:09 pm | |
| O, nemoj doći kad te zovem. Noć mi poslednja ostade divna, lekovita i beskrajna. O, nemoj doći, ostavi mi strasne jade, slast još jedina mi je tajna. O, gle ruže što se sagle bele od nevinosti, ispod one plave jorgovanske magle. Drhte od radosti, a kad ih dodirnem tako brzo potamne, kao da se prozor smrzo i raskido cvetove nevesele ledene tajne. Crnjanski | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Maj 13, 2021 11:13 pm | |
| Teče i teče, teče jedan slap; Što u njem znači moja mala kap? Gle, jedna duga u vodi se stvara, I sja i dršće u hiljadu šara. Taj san u slapu da bi mogo sjati, I moja kaplja pomaže ga tkati. D.Cesarić | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Maj 14, 2021 12:26 pm | |
| Volim te za sve žene koje nisam upoznao Volim te za sva vremena u kojima nisam živeo Zbog mirisa velike pučine i mirisa topla hleba Zbog snega što se topi i prvih cvetova Zbog žednih životinja kojih se čovek ne plaši Volim te zbog voljenja Volim te zbog svih žena koje ne volim Jedino u tebi ja se dobro vidim Bez tebe ne vidim ništa nego široku pustoš Između nekad i danas Postojale su sve te smrti što sam ih ostavio za plotom Nisam mogao probiti zid svog ogledala Morao sam učiti život slovo po slovo Kako se zaboravlja Volim te zbog tvoje mudrosti koja nije moja Zbog zdravlja Volim te unatoč svim obmanama Zbog tog besmrtna srca što ga ne zadržavam Ti misliš da si sumnja a nisi nego razum Ti si veliko sunce što mi na glavu seda Kad sam siguran u sebe sama. Pol Elijar | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Maj 14, 2021 6:20 pm | |
| Tin Ujević Svetkovina ruža Berite ruže, djevojke, da bi vam danas sjale, taj zbogom mladosti, u ovom hladnom gaju. Ruže su svete varnice što su zavrcale iz dna duša vaših trepetljivih u ovom razbludnom maju. Ruže su munje misli, one su u srce strijela, ruže bogate, besplatne, u bašti na ivici druma. O ruže su kâd nebeski, one su oko vidjela, i muzika prirode s mirisom jezovitih šuma. O ruže, da izdahnu raskošno u dragoj hladovini kao tren najljepši i najkraći u viru varavih mrena. Ruže, da bi bile pozdrav milosnom suncu u dolini i šetnja razdragana do zadnjeg praga sjena. Ruže su jezik ljubavi u spomenaru sreće. One su kao svježi bljesak svjetlosti u bistrom zdencu. Ko se za život rađa, gine za mladost, da meće na čelo ruže po izbor u ganutome vijencu. Neću da laskam strahu zarobljenika vaših da ne bi ruže s oltara na krvavome bridu služile kao ures koji ih grobom plaši u sladostrasnom i crvenome vidu. Ruže vjenčanja da nisu čempres za mrtve! One pomiruju krotke i naprasne, one nježnošću daha otkupljuju sve žrtve i one u struji krvi kao žmarak romone. Ja plačem za ružom. U oleandru cvjetam što nije ni lovor ono ni ruža tišina. Ali iz čaše ružin pjan pogled sretam: cvijet oleandra prebojen u rujnoj kapi vina. Neka pljušte ruže sa stropa, danas, u svetkovini! Ruže sa krova, ruže s nebesa, ruže iz bašta. Nek pljušte ko kiša, ko vjetar, ko gnjev u prašini ruže iz istine, ruže sa zvijezda, ruže iz mašta. I da nam začepe usta, i da nam zaklope oči ruže pijane, ruže očajne, ružini vrti. S cjelovom koji golica te se nečujno toči kao dolazak kratke i sasvim prividne smrti. Da panu kao pehar iz magla priviđenja, da planu i da zgasnu, i da ničem služe. O gladi, o zoro i sutone cvjetni u biću što se mijenja, berimo, kidajmo vijence! Pijmo, pijmo ruže! Blagoslov ružama polja i cijelom ružinom rodu što je vrebao tajne mladosti sunčeva boga: one nas najbržom vožnjom dovode u slobodu, one su dar zemaljski i kovčeg zavjetnoga. Pjesme trebaju ruža, a ruže svojih pjesama, sve što trenutak nudi, a što najdublje pruža. To su mlazovi himne iz luče biljnih česama, o anđele, siđi i otpjevaj vječne litanije ruža. Na tvoje glasove, i protiv nečisti već dotrajalih dana, past ću kao učaran i s tobom ću hvale reći tom rasipanju sreće i kupanju sred tamjana, i, pred zavjetom ruža, tek jednom, pobožno kleći. Da bi nam bile uzor, umjesto žamora riječi, što treba biti plamen i skroman; te razapeti i otkinuti s grma da razlog nam ne priječi sve na dar, primjer, s ružom živjeti i umrijeti. Što više ruža! Za pjanstvo i ludilo njih, što više ruža, i s njinim trnom i dračem. Ja ih u kite svih, te ih u grudi skrih da s ranom kličem i da s dragošću plačem. Što više ruža! Njih! Što više ruža svih! "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pet Maj 14, 2021 10:51 pm | |
| Mostarske kiše
U Mostaru sam voleo neku Svetlanu Jedne jeseni Jao kad bih znao sa kim sada spava Ne bi joj glava, ne bi joj glava Jao kad bih znao ko je sada ljubi Ne bi mu zubi, ne bi mu zubi Jao kad bih znao ko to u meni bere Kajsije još nedozrele Govorio sam joj ti si derište ti si Balavica Sve sam joj govorio I plakala je na moje ruke, na moje reči Govorio sam joj ti si anđeo, ti si đavo Telo ti zrelo, šta se praviš svetica A padale su svu noć neke modre kiše Nad Mostarom Nije bilo sunca, nije bilo ptica, ničeg Nije bilo Pitala me je imam li brata, šta studiram Jesam li Hrvat, volim li Rilkea, sve me Je pitala Pitala me je da li bih mogao sa svakom Tako sačuvaj bože Da li je volim tiho je pitala A padale su nad Mostarom neke modre Kiše Ona je bila raskošno bela u sobnoj tmini Ali nije htela to da čini, nije htela Il nije smela, vrag bi joj znao Jesen je, ta mrtva jesen na oknima Njene oči ptica, njena bedra srna Imala je mladež, mladež je imala Ne smem da kažem Imala je mladež mali ljubičasti ili mi Se čini Pitala me je da li sam Hrvat imam li Devojku Volim li Rilkea, sve me je pitala A na oknu su ko božićni zvončići moga Detinjstva zvonile kapi A noćna pesma tekla tihano niz donju Mahalu Ej Sulejmana othranila majka Ona je prostrla svoje godine po parketu Njene su oči bile pune kao zrele breskve Njene su dojke bile tople ko mali psići Govorio sam joj da je glupava, da se pravi Važna Svetlana Svetlana znaš li da je Atomski vek De Gol, Gagarin i koještarije, sve sam Joj govorio Ona je plakala, ona je plakala Vodio sam je po kujundžiluku po Aščinicama Svuda sam je vodio U pećine je skrivao, na čardak nosio Pod mostovima se igrali žmurke Neretva Ždrebica Pod Starim mostom Crnjanskog joj Govorio Što je divan, šaputala je, što je divan Kolena joj crtao u vlažnom pesku Smejala se tako vedro, tako nevino ko Prvi ljiljani U džamije je vodio Karađoz beg mrtav Premrtav Pod teškim turbetom Na grob Šantićev cveće je odnela malo Plakala kao i sve žene Svuda sam je vodio Sada je ovo leto Sad sam sasvim drugi, pišem neke pesme U jednom listu pola stupca za Peru Zupca I ništa više A padale su svu noć nad Mostarom neke Modre kiše Ona je bila raskošno bela u sobnoj tmini Al nije htela to da čini, nije htela Il nije smela, vrag bi joj znao Ni ono nebo ni ono oblačje ni one Krovove Bledunjavo sunce izgladnjelog dečaka Nad Mostarom Ne umem zaboraviti Ni njenu kosu njen mali jezik kao jagodu Njen smeh što je umeo zaboleti kao Kletva Onu molitvu u kapeli na Belom Bregu Bog je veliki, govorila je, nadživeće naša Ni one teške modre kiše O jesen besplodna njena jesen Govorila je o filmovima o Džemsu Dinu Sve je govorila malo tužno malo Plačljivo o Karenjini Govorila je Klojd Grifits ne bi umeo Ni mrava zgaziti Smejao sam se, ti si glupa on je ubica Ti si dete Ni one ulice one prodavnice poslednjeg Izdanja Oslobođenja Ni ono grožđe polusvelo u izlozima ne Umem zaboraviti Onu besplodnu gorku jesen nad Mostarom One kiše Ljubila me je po cele noći, grlila me i Ništa više Majke mi ništa drugo nismo Posle su opet bila leta posle su opet Bile kiše Jedno jedino malo pismo iz Ljubljane Otkud tamo Ni ono lišće po trotoarima ni one dane Ja više ne mogu, ja više ne umem Izbrisati Piše mi pita me šta radim, kako živim Imam li devojku Da li ikad pomislim na nju na onu našu jesen Na one kiše Ona je i sad kaže ista kune se Bogom Potpuno ista Da joj verujem da se smejem davno sam Davno prokleo Hrista A i do nje mi baš nije stalo klela se Ne klela Mora se tako ne vrede laži Govorio sam joj o Ljermontovu o Sagalu Sve sam joj govorio Vukla je sa sobom neku staru Cvajgovu Knjigu čitala popodne U kosi joj bilo zapretano leto žutilo Sunca malo mora Prve joj noći i koža bila pomalo slana Ribe zaspale u njenoj krvi Smejali smo se dečacima što su skakali Sa mostova za cigarete Smejali smo se jer nije leto a oni skacu baš Su deca Govorila je mogu umreti mogu dobiti Upalu pluća Onda su dolazile njene ćutnje duge Preduge Mogao sam slobodno misliti o svemu Razbistrit Spinozu Sate i sate mogao sam komotno gledati Druge, bacati oblutke Dole niz stenje, mogao sam sasvim otići Nekud otić daleko Mogao sam umreti onako sam u njenom Krilu, samlji od sviju Mogao sam se pretvoriti u pticu, u vodu U stenu, sve sam mogao Prste je imala dugačke krhke beskrvne A hitre Igrali smo se buba-mara i skrivalice Svetlana izađi eto te pod stenom nisam Valjda ćorav Nisam ja blesav hajde šta se kaniš Dobićeš batine Kad je ona tražila mogao sam pobjeći u U samu reku našla bi me Namiriše me kaže odmah pozna me dobro Nisam joj nikad verovao valjda je stalno Curila kroz prste Volela je kestenje kupili smo ga po Rondou Nosila ga je u sobu vešala o končiće Volela je ruže one jesenje ja sam joj Donosio Kad svenu stavljala ih je u neku kutiju Pitao sam je šta misli o ovom svetu Veruje li u komunizam Da li bi se menjala za Natašu Rostovu Svašta sam je pitao Ponekad glupo znam ja to i te kako Pitao sam je da li bi volela malog sina Recimo plavog Skakala je od ushićenja hoće hoće
A onda odjednom padala je u neke tuge Ko mrtvo voće Ne sme i ne sme, ne bi to ona ni za Živu glavu Vidi ti njega, misli tek tako, kao da je ona Pala s Jupitera Ko je to recimo Zubac Pera da baš on a Ne neko drugi Taman posla, kao da je on u najmanju ruku Brando ili takvi Govorio sam joj ti si glupa ti si pametna Ti si đavo Ti si anđeo sve sam joj govorio ništa mi Nije verovala Vi ste muškarci rođeni lažovi vi ste hulje Svašta je govorila A padale su nad Mostarom neke modre kiše Stvarno sam voleo tu Svetlanu jedne jeseni Kad bi' znao sa kim sada spava ne bi mu glava Ne bi mu glava jao kad bi' znao ko je sada ljubi Ne bi mu zubi, ne bi mu zubi jao kad bi' znao ko to U meni bere kajsije još nedozrele. Pero Zubac "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Čet Maj 20, 2021 11:10 am | |
| Svjetalce jedno gori u daljini: Jedino svjetlo u noćnoj dolini: I trepti nježno. Tako milo Ko da se smiješi. Ali gle! već se skrilo. Ugasilo se. I ko bi ga znao, Zašto ti bude odjedanput žao. D.Cesarić "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Jun 14, 2021 5:21 pm | |
| Život ti bira osobe s kojima ćeš se sresti, a ti sam biraš one s kojima ćeš ostati. Pablo Picasso "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Jun 14, 2021 5:22 pm | |
| Znajte da nema ničeg višeg, jačeg i korisnijeg za budući život nego kakva lijepa uspomena, a naročito koja je ponesena još iz djetinjstva, iz roditeljske kuće... Jedna tako divna, sveta uspomena, očuvana iz djetinjstva, možda je baš najbolje vaspitanje. Ako čovjek ponese mnogo takvih uspomena sa sobom u život, onda je taj čovjek spasen za cio život. A ako makar i samo jedna lijepa uspomena ostane u našem srcu, i to nam nekad može poslužiti kao spas. Dostojevski "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Jun 14, 2021 5:24 pm | |
| Sjaj u travi Sada, kada ništa na svetu ne može vratiti dane prohujalog leta naš sjaj u travi i blještavost sveta, ne treba tugovati, već tražiti snage u onom što je ostalo i s tim živeti. Zaboravimo, ne radi nas, ne radi zaborava zaboravimo da smo se voleli, da smo se svađali i da smo bili krivi. Požurimo, s danima i danima što će doći, požurimo sa shvatanjima, sa svim što me odvaja od tebe. Jednom, ćeš se vratiti i ubrati cvetove koje smo zajedno mirisali, gazili... Ali, tvoje ruke biće prekratke, a noge premorene da se vratiš. Biće kasno, možda ćemo se naći jedanput na malom vrhu života i neizrečene tajne hteti jedno drugome da kažemo al' proći ćemo jedno kraj drugog kao stranci. Jedan skrenuti pogled biće sve sto ćemo jedno drugome moći dati... Zaboraviću oči i neću posmatrati zvezde koje me na tebe neobično podsećaju. Ne boj se, jednom ćeš se zaljubiti al' ljubićeš zato što će te nešto na toj ženi podsećati na mene. Ne otkrivaj svoje srce ljudima jer u njima vlada kob i egoizam! Život je borba - nastoj pobediti. Ali ako izgubiš - ne smeš tugovati. Cilj života je ljubav - a ona traži žrtve. Bio si moje veliko proleće, uspomena koja će dugo živeti u budućnosti, koje ću se sećati... Osećaću tugu jer sam tebe volela. Biće to ironija tuge. Nestaće sjaja u travi. Nestaće veličanstvenosti sveta. Ostaće samo bleda slika onoga što je prošlo. William Wordsworth "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Jun 14, 2021 5:34 pm | |
| "...A kad se pogleda ovako u noć?Kad se stane,evo ovde,u mrak, na vratima?Kad se pogledaju sva polja u mesečini?Sva ona brda u daljini...grad,krovovi...tamo oblaci...sazvežđa...to nebo puno svetlosti?Kad se pred tim ućuti?Je li i onda kao da prolazimo bezumno...bez smisla...je li moguće da je sve to jedna bezdana praznina?..." (M.Crnjanski) "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Jun 14, 2021 5:39 pm | |
| "Pazi šta želiš. Nikad ne znaš ko će slušati." (T.Pračet) "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Jun 14, 2021 6:08 pm | |
| "Umoran sam. Otišao bih nekud daleko i ne bih se osvrnuo. Otišao bih nekud u žuto lišće, ko zna kuda; a kad bi neko plakao za mnom, ja bih napisao kartu: “Zbogom, idem da ozdravim” (M.Crnjanski) "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Jun 14, 2021 6:10 pm | |
| "Smrt nije najveći gubitak u životu. Najveći gubitak je ono što u nama umre dok još uvek živimo." (N.Cousins) "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Pon Jun 14, 2021 6:11 pm | |
| "Boja tvoga ćutanja zavisi od toga o čemu ćutiš." (M.Pavić) "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Ned Jun 20, 2021 8:16 pm | |
| "Ceo moj život bio je vezan za lišće,za grane,koje su mu davale misli,i modre vode,od kojih je zavisilo koliko gde ostajem,i sve što se oko mene zbilo.Sad znam da je sve u vezi,i da pokret milošte moje ruke napuni vodom gorske potoke." (M.Crnjanski) "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Ned Jun 20, 2021 8:16 pm | |
| "Najveće postignuće je da budete ono što jeste u svetu koji konstanto pokušava da od vas napravi ono što niste." (R. W. Emerson) "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Ned Jun 20, 2021 8:18 pm | |
| Desi se: da se začudim, kad me iznenada rastuže: kišica plaha, il jedna smeđa dečija glava u koju se zagledam duže. Desi se da se probudim, od noćna bliza neba plava, i stavim ruku na srce što kuca jako. I da se tad u mislima zanesem, i osetim polako, polako: da je mladost prošla, pa se stresem. (M.Crnjanski) "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Ned Jun 20, 2021 8:19 pm | |
| "Niko ne želi samoću, jer ona ostavlja i previše vremena za razmišljanje. A što više mislimo, to smo pametniji, a samim tim i tužniji." (F.Begbede) "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Ned Jun 20, 2021 8:23 pm | |
| "Želje mi se baš i ne ispunjavaju. Negde je zapelo.. Možda se ispunjavaju nekom drugom? Ne bi bilo prvi put.. Nema veze, ne ljutim se. Dobre su to želje, šteta bi bilo da samo tako propadnu..." (Đ.Balašević) "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Ned Jun 20, 2021 8:24 pm | |
| "Zbirka anegdota, misli i aforizama za svetskog čoveka je najveće blago, ako ih zna u pravo vreme i na pravom mestu ubaciti u razgovor i ako mu u tom trenutku padnu na pamet." (J.V.Gete) "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Sre Jun 30, 2021 4:34 pm | |
| "Znate što se dogodi kada uzmete svoj život u svoje ruke? Nemate više koga da krivite." Erika Jong "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Uto Jul 06, 2021 6:15 pm | |
| Piši mi na zelenu adresu ljeta. Poljupci koje mi šalješ neka bude posljednje večernje novosti. Glava mi je puna nekih divnih soneta, a nema nikog ni da mi oprosti i ne oprosti. Jutros su opet pisali nešto povodom moje najnovije zbirke. O uticajima ponovo izmislili su čitave priče. Najveći uticaj na mene izvršila je jedna apsolventkinja germanistike, ali to su prećutali, jer, zaboga, koga se to tiče. Koga se tiče to što si ti za mene i Honolulu i Madagaskar i Meksiko, Istorija koju, klecajući, obiđoh uzduž i popreko. Tvoje ime nije ušlo ni u jedan leksikon. Nema te ni u jednoj enciklopediji, ni u jednom “Ko je ko” Ali za mene ti si sve, kao vojniku prvi dan mira, krevet i suze i cvijeće u vazi. Tvoje oči su mi jedina lektira u ovom danu koji prolazi i odlazi. Izet Sarajlić "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo Uto Jul 06, 2021 7:09 pm | |
| "Naša ništavila se skoro ne razlikuju; samo je trivijalna sreća i okolnost htela da si ti čitalac ovih ogleda, a ja njihov pisac." Borhes "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Poezija i proza koju volimo | |
| |
| | | | Poezija i proza koju volimo | |
|
Similar topics | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |