Novembar 2024 | Pon | Uto | Sre | Čet | Pet | Sub | Ned |
---|
| | | | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | | Kalendar |
|
Add This |
|
|
| Jesenjin | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
dođoška Adminka
Bedž : Broj poruka : 279573 Datum upisa : 30.03.2020
| Naslov: Jesenjin Ned Apr 11, 2021 1:08 pm | |
| First topic message reminder :Sergej Jesenjin i Isidora Dankan – burna i strastvena ljubavLjubav ne zna za godine, a oni su znali za ljubav. Dvoje eksentričnih ljudi, koji su u svet doneli promene, nisu spajale ni godine, ni jezik, već njihova strast prema umetnosti. Sergej Jesenjin i Isidora Dankan primer su ljubavi koja ih je potpuno obuzela i koja im je i presudila. Sergej Jesenjin potekao je iz seljačke porodice i kao mali počeo je da piše pesme. Stekao je slavu nakon izdavanja dve zbirke pesama, a svojim svetlim očima i lepim licem osvajao je srca mnogih ruskih devojaka. Iza sebe je imao dva propala braka i nekoliko dece kada je upoznao ženu koja ga je opčinila. Isidora Dankan bila je kontroverzna plesačica američkog porekla. Isticala se svojim specifičnim plesovima u prozirnim haljinama i bosih nogu. Nakon više neuspelih veza, bila je skoro sigurna da neće imati uspeha u ljubavi i svu svoju strast pretočila je u ples. Ironično, njena ljubav sa Jesenjinom otpočela je, i završila se – šalom. Desilo se to 1921. godine u ateljeu Žorža Jakulova. Dok je Sergej čitao svoje pesme, potpuno njima obuzet, u prostoriju je ušetala graciozna crvenokosa žena čija je slava bila jednako velika kao i njegova. Ponosno je ušla i, potpuno oduševljena mladićem koji govori stihove, sela u kutak i slušala. Po završetku, Sergej je, podigavši pogled, ugledao Isidoru i izgovorio samo jednu reč – boginja. Isidora mu je besramno prišla i rekla mu “anđeo”, a odmah potom i “đavo”. Sergej je bio očaran Isidorinim čuvenim “plesom sa šalom” i od te večeri njihova je veza otpočela. Sergej sa 25, Isidora sa 44 godine, predstavljali su predmet ismevanja zbog svoje ljubavi, ali to ipak nije sprečilo ni njega, koji nije znao trunku engleskog, ni nju, koja je znala svega desetak reči na ruskom, da dele neverovatnu strast, kako prema umetnosti, tako i jedno prema drugom. 1922. godine Isidori umire majka, zbog čega ona biva primorana da otputuje u Pariz, ali ne pre nego što se udaje za Sergeja i postaje Isidora Dankan – Jesenjin. Ovaj nesvakidašnji par putovao je po Evropi, a potom i po Americi. Dok je Isidora (ili kako ju je Sergej zvao, Isadora) osvajala publiku svojim plesom, Sergej je postajao nezadovoljan nedostatkom sopstvene slave u Americi. Njihova ljubav tada kreće nizbrdo, kao grudva snega – svakim sledećim trenutkom je rasla dok nije postala lavina. Učestali skandali, uništavanje hotelskih soba i Sergejevo pijanstvo izazvano depresijom doprineli su tome da na jednom od Isidorinih koncerata on pokuša da Isidoru pretuče. Isidora tom prilikom i sama poziva policiju, koja ga odvodi u mentalnu bolnicu. Nakon njegovog otpuštanja iz bolnice, Sergej se vraća Isidori, koju više ne vidi kao onu istu, već kao ostarelu i neprivlačnu ženu. U avgustu ovaj par vraća se u Rusiju, gde se niz skandala nastavio, nateravši Isidoru da jednog dana Sergeju izjavi sledeće: “Sergej Aleksandrovič (tako ga je zvala), ja otići u Pariz”. U pokušaju da uteši kako sebe, tako i da otera Isidoru, on joj šalje telegram: “Ja volim drugu, stop; ženim se njome, stop; srećan sam, stop”. I dalje u depresiji, Jesenjin je ostatak života proveo u Rusiji, u kojoj je i oduzeo sebi život. Desilo se to 28. decembra 1925. godine u sobi hotela “Angleter”. Sergej se obesio o gasovodnu cev svilenim šalom koji mu je poklonila Isidora. Noć pre ovog nesrećnog događaja, veliki pesnik je svojom krvlju napisao pesmu “Doviđenja, druže, doviđenja” posvećenu njegovom prijatelju. Do dana današnjeg nije razotkrivena misterija da li je njegova smrt zaista bilo samoubistvo ili je ono bilo iscenirano od strane ruskih agenata, ali jedno je sigurno – taj dan označio je gubitak izuzetnog pesnika. Samo nekoliko godina kasnije, 1927, Isidoru Dankan dočekala je jednako tragična sudbina – vožnjom u automobilu kroz Nicu, njen svileni šal zapetljao se za točak, što je prozrokovalo slomljen vrat i – smrt. Mnogi danas veruju da je veza između Jesenjina i Isidore bila ljubav iz interesa i ljubav prema slavi, ipak, iza njih ostaje i veliki broj onih koji njihovu priču pamte kao jednu od najvećih i najtragičnijih ljubavnih priča, kako tih vremena, tako i danas. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | |
Autor | Poruka |
---|
dođoška Adminka
Broj poruka : 279573 Datum upisa : 30.03.2020
| Naslov: Re: Jesenjin Pon Okt 18, 2021 1:26 pm | |
|
*** Ne rasipa to vetar šume, Nit lišće padom zlati hume. Nevidljiva je kula sinja, S nje psalam zvezdani rominja.
Vidim - u marami modrine, Po oblacima bez težine, Voljena mati ide k nama, Prečisti sin joj na rukama.
Ljudima nosi sina svoga,
Da raspnu Hrista uskrsloga. "Bez doma, sine, lutaj svetom, Zorom mi zori pod drvetom."
I svaki putnik, svaka rita Sa brezovim što štapom skita Ispuni mene bolom ljutim, U njemu božjeg sina slutim.
A možda put ću tajne preći
I ne znajući, ne videći Krila anđela usred granja I gladnog boga pored panja.
| |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Pon Okt 18, 2021 1:26 pm | |
| U SEOSKOJ. KUĆI
Kolač sipkavi miriše,
Naćve s kvasom tu stoje, I od stare peći naviše Bubašvabe se roje.
U peći čađ se gusta kupi, Dimi, dimi bez kraja, Iza zastruga na klupi Leže ljuske od jaja. Majka od posla s nogu spa I nikad bez brige nije, A mačak se tiho prikrada Da vareniku pije.
I kakoću kokoške glasno
S rukunice kada skoče, Družina svih petlova strasno Svoju molitvu poče.
Po doksatima i travi Strah se i buka sliše, I kučići mali kudravi Svi se u amove skriše.
| |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Sre Okt 20, 2021 3:42 pm | |
| *** Na putu koji kroz selo luta Zaplavilo se letnje veče. Iz čete obesnih regruta Harmonike pesma teče.
Pevaju momci gromko i čilo O dragim danima na kraju. "Ostaj nam zbogom, selo milo, Stabla vita, tamni gaju."
Rujne se pene po nebu vuku
Dok bruji vika i busanje:
"Do vojske mi smo mučili muku,
Sad počinje plandovanje."
I kose im se zatresle žute, Veselo kolo poče da teče. Dozivaju devojke regrute, Kolajne im s grudi zveče.
Preko taraba kao hajduci
Preskočiše svi mladići. No lukavi devojčurci Pobegoše - ko će stići!
Marame svuda po zelen-granju Lepršahu ko barjaci, Kotarice vukuć po oranju Osmehivali se starci.
U travi kojom lika se rasu,
U grmlju pod glasanjem sove, U šumnom nasmejanom glasu Slušahu - šuma ih zove.
Po putu koji krivuda selom Regruti grle stabla znana Pevajući neveselo O ostatku svojih dana.
| |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Sre Okt 20, 2021 3:42 pm | |
|
Izbe ti se, zemljo draga - U rize ikona zbiše . .. Nigde kraja - samo blaga P lavičavost oči siše.
Ko hadžija iz daljina Gledam tvoje njive hole. A kraj niskih okrajina Šumno tope se topole.
Na jabuku i med miri
U crkvi tvoj krotki Spas. Livadom se kolo širi Tutnji oro uz sav glas.
Krenuće ledinom let mi Duž zelenih brazda... eh! Ko đinđuvi u susret mi Zazvoniće deva smeh.
Ako viknu sveci s neba:
"Baci zemlju, čeka raj te!" Reć ću: "Meni raj ne treba, Otadžbinu meni dajte."
| |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Čet Okt 28, 2021 9:00 pm | |
| | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Čet Nov 04, 2021 3:11 pm | |
Sahne otopljena glina
Zamešena s trulom gljivom.
Igra vetar skroz dolinom, Magarence riđe živo.
Zamirisa sve odreda.
Plavet drema i uzdiše. A u šumi vrabac gleda Šta to u psaltiru piše.
Staro lišće još u žbunju Ko bakarni novac sitan. U sunčanom neko gunju Na magarcu riđem hita.
Nežni pramen kose bele,
Licem magla omotana. Niče bor i niču jele I viču mu svi: "Osana!" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Čet Nov 04, 2021 3:11 pm | |
|
Slutim božje uskrsnuće - Život ne napuštam,
Klanjam se pred likom kuće,
Na travu se spuštam.
Venac jela ko da broji
Breze ogrlice, U prstenu bora stoji Isusovo lice.
U dubrave on me vija Ko do neba mila, Pod oblakom šuma sija U somotu lila.
Golubiji duh od boga,
Ko jezik vatreni, Posta vladar puta moga, Glas zagluši meni.
Plamen puni bezdan zrenja,
Srce - prima dečje snove, Ja sam znao od rođenja Pokrov majke Isusove.
| |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Čet Nov 04, 2021 3:16 pm | |
Po zemljici bogomoljke gaze, Pod nogama koprive i rake. Trnovite one brode staze, O kamenje zapinju im štake.
Opanci se po bespuću vuku,
Njiska konja u šumarku jove ...
Podaju se one reskom zvuku
Sa zvonare stare što ih zove.
Otresaju bake duge skute, Mlade cure ukosnice rede. U dvorištu, iz ćelije ljute, Njih čežnjivo kaluđeri glede.
Na vratima sveti znanci traju:
"Mir onome koji meni ide." A u vrtu psi pomamno laju, Ko lopove da na gumnu vide.
U daljini zvona dugo ječe, Već oblaci zlatno sunce ližu... Pada toplo senovito veče, Bogomoljke na večernje stižu.
| |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Sre Nov 17, 2021 11:10 am | |
| | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Sre Nov 24, 2021 8:06 pm | |
| *** Ti moj kraju zabačeni I pust i bez druma. Tek senokos nekošeni, Manastir i šuma. Gle, kolibe naherene, Svega ih je šest, I krovove što se pene U ruju, kroz brest. Balvan grubo tesan, Preko njega trska. Vetar sivu plesan Zlatom sunca prska. U prozore biju vrane U mahnitom letu. Mašu trešnje rane S rukavom u cvetu. Zar to nije skaska - Tvoj život sred bilja Koju pre zalaska Šapuću kovilja? "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Sre Nov 24, 2021 8:12 pm | |
| *** Zagušila suša setvu mladu, Sahne ovas, ni raž nije bolja. Na molitvu seljani u jadu Sa litijom krenuli u polja. Skupili se vernici na njivi, Pogruženi od nevolje hude. Vapio je đakon jurodivi: "Savaote, spasi tvoje ljude." Nebeske se otvorile dveri, Đakon čati i smerno se klanja: "Molimo se, braćo, svetoj veri Da nam gospod orosi imanja." Veselo su cvrkutale ptice, Škropio je vodom pop iz šake, Torokuše svrake-kreštalice Buljile su oči na došljake. Kupali se uranci u peni, I oblaci, kao platna meka, Magleno je kroz predeo sneni Među žbunjem ćućorila reka. Ratari su uzdisali skrito, Molili i kleli na sva usta: "Klasalo je dobro novo žito, Al pripeka ubila ga pusta." Na konjicu-oblaku u znoju Sevale su uzde, munje žive... A deca su vikala u roju: "Oj, kišice, pokvasi nam njive!" "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Sre Nov 24, 2021 8:13 pm | |
| *** Oj, ti, crna njivo, natopljena znojem, Kako da u srcu ne nosim te svojem? Na jezerski kada stupim nasip plavi, Milina večeri u duši se javi. Svud izbe od pruća, slične sivom suknu. Na njih trščak toči snenu pesmu muklu. Krv su na sadžaku sene ognja splele. Mesečeve veđe u pruću se bele. Ćutljivi, čučeći, dok se nebo mrači, Priču sedog starca slušaju kosači. Sa nekoga spruda koji grli reka Dopire ribarska pesma izdaleka. Ko kalaj svetluca pustinja livada ... Tužna li si, pesmo, puna ruskog jada. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Sre Nov 24, 2021 8:14 pm | |
| *** Blato i niz bara, Nebo - plav rub sja. Ko res četinara Zvecka šuma ta. Usred čule granja Zri senice krik. Mračni jelak sanja Sad kosača klik. Livadom uz škripu Niz kola gre čak - A na suvu lipu Miri točak svak. Sluša vrbak gusti Vetra zvižduk, loj. O ti, kraju pusti, Dragi kraju moj! "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Ned Nov 28, 2021 1:45 pm | |
| RUSIJA 1. Celo selo u jame upalo Šume skrile sve tragove kuća. Pokazuju tek brežuljci malo Kako nebo plavi se sred pruća. U večeri i duge i zimnje, Zavijaju s polja vuci grozno. U dvorištu trne zadnje inje, Nad strejama ržu konji pozno. Trepte vatre pod velom mećave, Ko sovine oči iza granja. Iza šumske mreže vijugave, Ko aveti, stoji pan. do panja. Zaplašiše zlodusi nas, žive, Ma kud mako - svud vilenjak gleda. A na mrazu, u sutone sive, Vise s breza gajtani od leda. 2. Al volim te, zemljo krotka, slatka! Zašto - ne znam reći, da me kolju. Vesela je tvoja radost kratka S gromkom pesmom s proleća u polju. Volim kada komaraca zuku - Čujem tako s večeri u travi. Zasviraju l i momci uz huku Niz cura se kraj vatre pojavi. Ko trnjine crne ugo oka U pločama obrva sja glatki O, Rusijo, otadžbino krotka. U bosilju - odmore moj slatki. 3. Predskazaše gavrani sa grana: Strašne bede svetom će da brode. Vije vihor šumu sa svih strana, Ko pokrov se nija pena s vode. Čaša neba pršte, čim zagrme, Oblak zavi šumu i kolebu. Na niskama od zlata i srme Uzdrhtaše kandila na nebu. Objaviše četovođe bolne Da rezerve odbrana se krene. Zakukaše seljanke okolne, Plač potrese tišinu i stene. Spremahu se težaci za borbe, Bez žalosti, roptanja i bola, Punili su uštipcima torbe I bacali na niz punih kola. A kroz selo do okuka modri' Isprati ih listom sve što strada. To su, zemljo, tvoji momci dobri, Sav oslonac u danima jada. 4. Umori se i selo bez vesti - Da l su zdravo naši tamo da li? O, zašto nas niko ne izvesti - Da u ljutom boju nisu pali? Šumom, ko da dah tamnjana vlada, Vetrom, ko da šume kosti vajne. Dođoše im tako iznenada Mnoge vesti iz opštine daljne. "Zaboravit . .. nikog .. . kadri nismo" Znojeći se, pisali su svima. Dograbiše tu rođaci pismo, I sedoše pod šib koji klima. Čitačici Luši ukraj nogu Tu su, da dokuče reči blage. Slušali su, lijuć suzu mnogu, O hrabrosti svoje braće drage. 5. Polja draga, brazde utonule, Vi ste divni i u svojoj bedi! Volim ove kolibice trule S večnom strepnjom naših majki sedi'. Pred opanak brestov pašću, jeste, Mir kosama i plugu i blatu! Pogađam po pogledu neveste O sudbini ženika u ratu. Al i misli odoje posustaše, Bar da sam panj, pored koga jezde. Verovaću u bolje, ko snaše, Paleć žižak večernjače zvezde. Misli snaša ja znam zagonetne, Ne plaše ih ni munje ni tmice. Za plugom uz naleve zavetne Ne naziru ni smrt ni tamnice. Veruju u kuke i verige Što ih ruke s teškom mukom zbiše, I plaču od sreće prevelike, Ko u sušu ispred prve kiše. Posle misli o rastanku s rodnim, U travi toj, pod perlama rose Iza magle nad poljima vodnim Ko da vide visoke otkose. O, Rusijo, zemljo krotka, slatka, Samo za te čuvam ljubav bolju. Vesela je tvoja radost kratka S gromkom pesmom s proleća u polju. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Ned Nov 28, 2021 1:45 pm | |
| KOČIJAŠ Preko jaruga po stepi Traka oiojih sanki juri. Ej, sokoli moji lepi, Poletite slični buri! Večernja je izmaglica Ušuškala k zemlji selo. Čeka mene lepotica U čarobnom domu belom. Zlatne šare se iz tmice Sa amova sjaje nežno. Oj, vi, ptice-saonice I paperje meko snežno! Zveče praporci sa orme Glasno, ko će broj im znati! A kad viknem selom, bome, Sav će narod istrčati. Sve devojke i sve momke Zvaću zimsku noć da slave I da glas im pesme gromke Ne klone do zore plave. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| | | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Sre Dec 08, 2021 12:24 pm | |
| DELIJA Dosta mi je kolibice, Ja čeznem za bitkom. Poleteću poput ptice Na svom vrancu vitkom. Otri, majko, suze s lica, Ne podnosim tvoje jade. Najlepša mi lepotica Dve srebrne burme dade. Kopljem ću joj usred seče Pribaviti gunj od krzna, Pa nek se od silne sreće S mladoženjom kroz noć vrzma. Sevaj, munjo, bez prestanka, Hrabro čekam karavan. Voleće me vragolanka Kupim li joj sarafan. Što cmizdrite kao babe Celom svetu na porugu? Zar su ove ruke slabe Kad svijaju i polugu? Idem u boj razdragano, Junak samo sreću žanje. Isprati me, o, dragano, Al održi obećanje. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Sre Dec 08, 2021 12:25 pm | |
| SONET U suton plakah ja, kad dalji zavi tama, Kad noć je ležaj svoj od rose prostirala, Kad jecaj nestaje u šaptu talasanja I negde u daljini sve prati frula mala. "Zalud je plakati" - reče mi talas vredni, Bacio pokrivač - i obala ga uze, A bledi srp od lune poljupcima lednim, Uz osmeh - sledi mi u drobni biser suze. I ja ti donesoh, princezo kose duge, Korala dugi niz od suza moje tuge I nežni pokrivač od talasaste pene. Al srce neće ti za ljubav tu da bije... O, daj mi, daj za sve što tebi nužno nije, Za celov mesečev poljubi i ti mene. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Sre Dec 08, 2021 12:25 pm | |
| OPČINjENOST Proleće, devojče u cveću, Rasplelo kose sred guštika, I carskom čedu tom doleću Molitve ptica, zvon zvonika. Dok radosti ga čar opija, Kroz šumu klizi poput dima I zlatna mu se niska sija Na raščupanim uvojcima. S njim pjana rečna vila šeta I rosom prska lunu bledu, A ja bih, poput strasnog cveta, Ljubio usne onom čedu. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Ned Dec 19, 2021 3:06 pm | |
| ”Često sam odlazio. I okretao se. I kažu, tada poželiš da se nekad vratiš. I vraćao sam se. Ništa nije bilo isto. Ni pejzaži, ni ljudi, ni ja… Shvatio sam. Ne treba se vraćati. Ono što je bilo lijepo, neka zauvijek ostane u snovima. Vječno će trajati." "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Čet Dec 23, 2021 3:32 pm | |
| CREMUŠA Procva višnja rana Čim maj se oglasi, Zlato svojih grana Uvojcima krasi. Rosa mirišljava Klizi joj niz rebra, Pod njom mirta trava Blista poput srebra. Pod perlama rose Olalne bobice - Minđuše što nose Ruske lepotice. U prisoj usečen, Međ korenjem kljastim, Žuboreći teče Potok srebrnasti. Cremuša, podatna, Širi se i grana, Gori trava zlatna Sred sunčanog dana. Potokom propetim Škropi grane svoje, Kradom, kraj vrleti, Pesmice mu poje. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Čet Dec 23, 2021 3:32 pm | |
| *** O, dete, zbog sudbine tvoje dugo plačem, Svake noći tužan sam sve jače i jače... Znam ja, znam ja skoro će u smiraju dana Mene grobu pratiti pesma rasplakana ... Videćeš sa prozora pokrove mi duge, Skupiće se srce od te neme tuge ... Dete, plakah dugo s tajnom reči vrelih, Suze moje postaše niz bisera belih ... Ogrlica od njih za poklon ti stoji, Stavi je u spomen srećnih dana mojih. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Čet Dec 23, 2021 3:33 pm | |
| MALA PROSJAKINJA Plače cura pored dveri što u sjajne vode dvore, A u dvorima ko srebro smeh se čuje, pesme ore, Plače cura i mrzne se od jesenje hladne bure, I ozeblom rukom briše suze što joj licem cure. Sa suzama ona samo tvrdu koru hleba prosi, Od stida i uzbuđenja glas joj molbu jedva nosi. Al od buke pirovanja ne čuje se njena želja, I curica stoji, plače pored smeha i veselja. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Čet Dec 23, 2021 3:33 pm | |
| POSLEDNjE DEVOJAČKO VEČE Crven đerdan uzeću ja samo, Zakačiti sarafan iglicom. Harmoniku, druge, dajte amo, Za oproštaj s vašom drugaricom. Mrgodan mi ženik i strog jako, Ne da druge da gledam previše. Ko sirota ptica biću tako, Zaigrajte sitnije i više. Tužni li su devojački jadi, Isplači se ti, nevesto, sita. Kad budemo sami, ženik mladi Sigurno će za čast da me pita. Druge moje, stid me i sramota: Srce mi je ko na mrazu ruža. Jadnog li mi s zaovom života, Bolje mi je nesrećnoj bez muža. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Sub Jan 08, 2022 3:23 pm | |
| *** Po šplavetnim tkaninama Purpur jarke mrlje baca. Preko njiva, po šumama Plače kikot praporaca. Mahovinu srebro šara, U dolu se magla njija, Kroz tarabe, iz ambara Žut mesečev rog se sija. Jedna trojka zanesena Dala se u trku smelu - Curi znoj i vrca pena - Igranka će sad u selu. Prevejano motre mome Na deliju kroz tarabu. A kuždravi momak bome Nakrivio smelo kapu. Rubaška se, gle, rumeni, Ali nebo jače gori. Zveket toka pozlaćenih S pesmom praporaca zbori. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Sub Jan 08, 2022 3:24 pm | |
| PROTUVA UBOGA... Protuva uboga, Večernjače drug, Pesmom slavim boga Ko ptica svoj lug. Na zemljine grudi Pao ćilim žut, Oslušnite, ljudi, Klokot bare tup. I, poput miševa, Kada ljube bor, O proleću peva Sto potoka hor. Protuva uboga, Ja u suton siv Smerno molim boga I u travi spim. Veče okitilo Biser-rosom list. Na srcu kandilo, A u srcu Hrist. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Sub Jan 08, 2022 3:24 pm | |
| *** Za tebe samo venac pletem, Posipam cveće putom golim, Rusijo, mirni kraju sveta, Tebi verujem, tebe volim. Široka polja su ti blaga - Ti si mi sva - i daleka i bliska, Ždralovska pesma meni je draga, Nije mi tuđa staza skliska. Korito močvare u cvetu Dok stabla šaše molitvu nose I žbunjem zvone u svom letu Kapljice zdrave, hladne rose. Iako maglom guši ti dan Potok vetrova što proleću, Ti sva si - smiraj i sva tamnjan Onih što tajno čini meću. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Sub Jan 08, 2022 3:25 pm | |
| *** Kao nalet ptica-namernica Grobnu vest nam nosi zora sinja, Čita nam psalme tužna lica Domaja, crna monahinja. U časlovcu slovima se preli Krv njegovih rujnih niti, Ja znam - iako mreti želiš, I u smrti ćeš živa biti. Poći ću na službu u crkvicu Da molim za tvoj pokoj duše, Pričestiću se, a na licu Suze će moje da se suše. A ti se u svetlom raju U prebeloj svojoj rizi Prekrsti, kao na izdisaju, Jer volela mene nisi. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | dođoška Adminka
| Naslov: Re: Jesenjin Uto Jan 18, 2022 2:54 pm | |
| *** Naša vera još je živa, Svete pesme nas još pale, Sunčano se zlato sliva Na humove razlistale. Srcem slutim, rodni kraju, Da je lak tvoj korak prosti I da mnoga vodi k raju Staza tvoje pobožnosti. K sreći vode puti tvoji, Tek na jednom studen steže Belim plačem one koji Ka novome svetu teže. Tu su dignute palate Od opeka crkve naše; Te palate - kazamate Lanci zvekom uspavaše. Ne preklinji bogom mene Ni da živim ni da ljubim; Onim putem ću da krenem Rusu glavu da izgubim. "Ne sanjamo svi jednako i to nikome ne smeta. A zašto svima smetamo kad smo drugačije budni?" | |
| | | Sponsored content
| Naslov: Re: Jesenjin | |
| |
| | | | Jesenjin | |
|
| Dozvole ovog foruma: | Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
| |
| |
| |